Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυξάνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην Λατινική Αμερική

Γρά­φει ο Βαγ­γέ­λης Γονα­τάς //

Αβά­να, Κούβα

Παρα­μο­νές τις ιστο­ρι­κής επί­σκε­ψης Ομπά­μα στην Κού­βα, οι σχέ­σεις της αυτο­κρα­το­ρί­ας με τις χώρες της ηπεί­ρου, μοιά­ζουν να βρί­σκο­νται στα υψη­λό­τε­ρα επί­πε­δα έντα­σης των τελευ­ταί­ων μηνών, ενώ οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες δια­νύ­ουν την προ­ε­κλο­γι­κή τους περί­ο­δο, γεγο­νός που δίνει σε κάθε ενέρ­γεια  ενδει­κτι­κή σημασία.

Η Ευρώ­πη βιώ­νει τα δικά της προ­βλή­μα­τα της κρί­σης και η  πλημ­μύ­ρα των προ­σφύ­γων  υπεν­θυ­μί­ζει  στους κατοί­κους, στα κινή­μα­τα και στις κυβερ­νή­σεις της γηραιάς ηπεί­ρου, ότι ο κόσμος είναι μικρός, βαθιά δια­φο­ρε­τι­κός, αλλα και ενιαί­ος και δεν υπάρ­χουν που­θε­νά “νησί­δες ασφαλείας”.

Η περιρ­ρέ­ου­σα εντύ­πω­ση λοι­πόν, είναι ότι εδώ στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή “είμα­στε μια ωραία ατμό­σφαι­ρα”, μακρυά από όλα αυτά τα κατα­θλι­πτι­κά.  Ότι εδώ γίνο­νται επεν­δύ­σεις από Κίνα, Ρωσία, Ευρώ­πη και ότι  ανα­πτύσ­σε­ται έντο­νη διπλω­μα­τία (ακό­μα και μετα­ξύ Κού­βας – ΗΠΑ). Όμως στην ήπει­ρο με τη μεγα­λύ­τε­ρη ανι­σό­τη­τα στον κόσμο, η ακραία φτώ­χεια, η ανερ­γία, οι αρρώ­στιες, η θνη­σι­μό­τη­τα, η ακραία εξάρ­τη­ση από το ιμπε­ρια­λι­στι­κό κέντρο — που όλα αυτά μειώ­θη­καν πράγ­μα­τι την τελευ­ταία δεκα­ε­τία – παρα­μέ­νουν σε υψη­λό­τα­τα επί­πε­δα και αυτός ο πόλε­μος συνε­χί­ζε­ται και δυνα­μώ­νει. Χαρα­κτη­ρι­στι­κά ανα­φέ­ρε­ται ότι μόνο από τον ιο Ζika, τα άτο­μα που προ­σβλή­θη­καν στην Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, ξεπέ­ρα­σαν τους τελευ­ταί­ους μήνες τα 2.000.000!

Ωστό­σο, τις τελευ­ταί­ες μέρες, μια σει­ρά  πολι­τι­κά επει­σό­δια δεί­χνουν ότι η ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα στην Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή περ­νά­ει σε νέα φάση όξυνσης:

  • ΚΟΥΒΑ: H βορειο­α­με­ρι­κά­νι­κη κυβέρ­νη­ση επι­βά­λει τους πρώ­τους μήνες του 2016, νέα υψη­λά πρό­στι­μα σε ευρω­παϊ­κές (αλλά και σε μια βορειο­α­με­ρι­κα­νι­κή) εται­ρεί­ες για συναλ­λα­γές με την Κού­βα, κατ εφαρ­μο­γή του απο­κλει­σμού (εμπάρ­γκο). Από κοντά, η Μεγά­λη Βρε­τα­νία κλεί­νει τους τρα­πε­ζι­κούς λογα­ρια­σμούς  των οργα­νώ­σε­ων αλλη­λεγ­γύ­ης της χώρας  που  συγκέ­ντρω­ναν  χρή­μα­τα για την Κού­βα. Το ίδιο διά­στη­μα στη Γενεύη, ο βορειο­α­με­ρι­κα­νός αντι­πρό­σω­πος στον οργα­νι­σμό για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα, ανα­φέ­ρει στην ετή­σια έκθε­σή του την Κού­βα, σαν χώρα που τα παρα­βιά­ζει (μαζί με  Ρωσία, Κίνα κ.α). Η κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση εκδί­δει επί­ση­μη δήλω­ση, που σε έντο­νο ύφος στιγ­μα­τί­ζει την υπο­στή­ρι­ξη των ΗΠΑ στην γενο­κτο­νία του Παλαι­στι­νια­κού λαού, στον πόλε­μο στη Συρία, τις δολο­φο­νί­ες των μαύ­ρων από την αστυ­νο­μία των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, το εμπάρ­γκο κατά της Κού­βας και την δια­τή­ρη­ση φυλα­κών τύπου Γκουα­ντά­να­μο εντός και εκτός ΗΠΑ,  ως κορυ­φαία παρα­βί­α­ση των ανθρω­πί­νων δικαιωμάτων.
  • BENEZOYEΛΑ: Ο  οικο­νο­μι­κός, πολι­τι­κός και ιδε­ο­λο­γι­κός πόλε­μος  συνε­χί­ζε­ται αμεί­ω­τος. Η δεξιά  αντι­πο­λί­τευ­ση νομο­θε­τεί στο κοι­νο­βού­λιο νόμο για την αμνή­στευ­ση των φασι­στών και ξεκι­νά καμπά­νια για δημο­ψή­φι­σμα με στό­χο την πτώ­ση  του Μαδού­ρο από την προ­ε­δρία και την αλλα­γή του συντάγ­μα­τος. Ο Ομπά­μα ανα­νε­ώ­νει την περ­σι­νή Εκτε­λε­στι­κή Από­φα­ση ότι η Βενε­ζου­έ­λα απο­τε­λεί κίν­δυ­νο για την ασφά­λεια και την εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή των ΗΠΑ, ενέρ­γεια που προ­κα­λεί νέα επί­ση­μη δήλω­ση της κου­βα­νι­κής κυβέρ­νη­σης, αλλά και μετα­τρέ­πει το ετή­σιο μνη­μό­συ­νο του Τσά­βες στο Καρά­κας, σε “φόρουμ” υπο­στή­ρι­ξης της κυβέρ­νη­σης Μαδού­ρο από τις χώρες της ΑLBA και τις προ­ο­δευ­τι­κές κυβερ­νή­σεις της περιοχής.
  • ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: H νέα δεξιά κυβέρ­νη­ση Μάκρι, προ­χω­ρά σε μαζι­κές απο­λύ­σεις, αυξή­σεις τιμών στους Οργα­νι­σμούς Κοι­νής Ωφέ­λειας και δάνεια από τα γνω­στά κλαμπ οικο­νο­μι­κών δολο­φό­νων. Μαζι­κές δια­δη­λώ­σεις στη χώρα κατα­στέλ­λο­νται από την αστυ­νο­μία. Σημειώ­νο­νται επι­θέ­σεις και κατα­στρο­φές σε γρα­φεία του κόμ­μα­τος της Κίσχνερ.
  • ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Με όρους τηλε­ο­πτι­κού σώου, συλ­λαμ­βά­νε­ται για λίγες ώρες από την ομο­σπον­δια­κή αστυ­νο­μία, ο πρώ­ην πρό­ε­δρος Λού­λα για δήθεν εμπλο­κή του σε υπό­θε­ση δια­φθο­ράς. Δια­δη­λώ­σεις υπο­στή­ρι­ξης στη χώρα, δήλω­ση συμπα­ρά­στα­σης από την Πρό­ε­δρο Ρού­σεφ και από τις προ­ο­δευ­τι­κές κυβερ­νή­σεις της περιο­χής, επί­ση­μη ανα­κοί­νω­ση του ΥπΕξ της Κούβας.
  • ΒΟΛΙΒΙΑ: Oι δυνά­μεις ασφά­λειας της χώρας ανα­κοι­νώ­νουν ότι εντο­πί­στη­καν και εξου­δε­τε­ρώ­θη­καν, 2 μικρές πτη­τι­κές συσκευ­ές (Drones) πάνω από τις κατοι­κί­ες του Προ­έ­δρου και του Αντι­προ­έ­δρου της χώρας.
  • ΟΝΔΟΥΡΑ: Δολο­φο­νεί­ται η γνω­στή ιθα­γε­νής ηγέ­της Berta Cáceres, ξεσπούν κινη­το­ποι­ή­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας στην Ονδού­ρα και σε όλη την ήπει­ρο, και κατα­δί­κη της δολο­φο­νί­ας από τις κυβερ­νή­σεις. Ανα­κοι­νώ­νε­ται η σύστα­ση διε­θνούς επι­τρο­πής  διερεύνησης.

Στο άμε­σο μέλ­λον θα φανεί αν η νέα φάση που περ­νά η ήπει­ρος (η παγκό­σμια καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση είναι και εδώ)  θα  σημα­το­δο­τή­σει μια δρα­στι­κή  αλλα­γή των συσχε­τι­σμών και επι­θε­τι­κή προ­ώ­θη­ση των βορειο­α­με­ρι­κα­νι­κών ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­φε­ρό­ντων. Για­τί στο λεγό­με­νο “γεω­πο­λι­τι­κό παι­χνί­δι”, σοβα­ρό­τα­το ρόλο παί­ζουν και οι λαοί και τα κινή­μα­τα.  Βεβαί­ως, οι πολι­τι­κές-οικο­νο­μι­κές  δυνά­μεις, παί­ζουν τον πρώ­το. Αλλά, ας μην ξεχνά­με, ότι η κρί­ση είναι βασι­κά δική τους.

Αβά­να, 6/3/2016

Πηγές: Granma, Juventud Rebelde,Cubavision, Telesur

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο