Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αφήστε ήσυχη την Κούβα κ. Τσίπρα

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας* //

Πριν από δύο ακρι­βώς βδο­μά­δες υπο­δέ­χο­νταν μετά βαϊ­ων και κλά­δων, με χαμό­γε­λα και ύμνους, τον απερ­χό­με­νο πρό­ε­δρο των ΗΠΑ- υπεύ­θυ­νο για «σφα­γεία» σε Λιβύη, Υεμέ­νη, Ουκρα­νία και Συρία- Ομπά­μα στην Αθή­να, απα­γο­ρεύ­ο­ντας τις λαϊ­κές δια­δη­λώ­σεις μέσα σε κλί­μα αστυ­νο­μο­κρα­τί­ας. Χθες, φορώ­ντας τη μάσκα του «επα­να­στά­τη», ταξί­δε­ψε στην Αβά­να προ­κει­μέ­νου να πάρει μέρος στη μεγά­λη εκδή­λω­ση για τον Φιντέλ Κάστρο – του «μεγά­λου ηγέ­τη, που ενέ­πνευ­σε όχι μόνο τον κου­βα­νι­κό λαό και τους λαούς της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, αλλά και την επα­να­στα­τι­κή φλό­γα σε όλον τον κόσμο» όπως ο ίδιος δήλωσε.

Αυτός είναι ο Αλέ­ξης Τσί­πρας και η «αρι­στε­ρά» που εκπρο­σω­πεί. Από τη μια πρω­το­πό­ρος στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές λυκο­συμ­μα­χί­ες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τα συμ­φέ­ρο­ντα των οποί­ων η συγκυ­βέρ­νη­ση του υπη­ρε­τεί στο ακέ­ραιο, και από την άλλη τζά­μπα «επα­να­στά­της» και «αντι-ιμπε­ρια­λι­στής» στις πλά­τες της σοσια­λι­στι­κής Κού­βας. Και λέμε στις πλά­τες της Κού­βας, διό­τι μόνο ως κακό­γου­στο σόου μπο­ρεί να εκλη­φθεί η παρου­σία του πρω­θυ­πουρ­γού στο νησί της Επανάστασης.

«Ο Φιντέλ μετέ­τρε­ψε την Κού­βα από μια ακό­μα δικτα­το­ρία σε ένα παγκό­σμιο σύμ­βο­λο αντί­στα­σης και αξιο­πρέ­πειας» είπε, μετα­ξύ άλλων, ο κ.Τσίπρας στον επι­κή­δειο που εκφώ­νη­σε στην πλα­τεία της Επα­νά­στα­σης. Αλή­θεια, ο ίδιος ο κ.Τσίπρας, το κόμ­μα και η κυβέρ­νη­ση του, τι σχέ­ση έχουν με την αντί­στα­ση και την αξιο­πρέ­πεια; Τι σχέ­ση έχει ο κ.Τσίπρας, το κόμ­μα και η κυβέρ­νη­ση του με το μεγα­λείο της κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης, με το επα­να­στα­τι­κό μεγα­λείο του Φιντέλ και των κου­βα­νών επα­να­στα­τών; Απά­ντη­ση: Δεν είχε, δεν έχει και ούτε πρό­κει­ται να έχει καμία σχέ­ση και κανέ­να κοι­νό σημείο.

Ο κ.Τσίπρας νομί­ζει πως ευρι­σκό­με­νος στην Κού­βα για να τιμή­σει τον ηρω­ϊ­κό Φιντέλ Κάστρο θα καθα­γιά­σει και θα εξι­λε­ώ­σει την αντι­λαϊ­κή-αντερ­γα­τι­κή πολι­τι­κή του. «Η Κού­βα του Φιντέλ», είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός σε μια απο­στρο­φή του λόγου του «μας έμα­θε και ότι ο δρό­μος προς τον σοσια­λι­σμό δεν είναι ανθό­σπαρ­τος». Εδώ, λοι­πόν, προ­κύ­πτουν αβί­α­στα τα ερωτήματα:

Τι σχέ­ση έχει ο κ.Τσίπρας και η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία που εκφρά­ζει με την Κού­βα του Φιντέλ; Ακό­μη περισ­σό­τε­ρο, τι σχέ­ση μπο­ρεί να έχει μια κυβέρ­νη­ση που τσα­κί­ζει εργα­τι­κά-λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα, που υπο­γρά­φει τρί­τα και τέταρ­τα μνη­μό­νια, που ιδιω­τι­κο­ποιεί λιμά­νια, αερο­δρό­μια και άλλες κρα­τι­κές υπο­δο­μές, που αφαι­μά­ζει οικο­νο­μι­κά το λαό για χάρη του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, με τον σοσια­λι­σμό και την Κού­βα; Τι σχέ­ση, άρα­γε, μπο­ρεί να έχουν αυτοί που απο­δεί­χθη­καν οι καλύ­τε­ροι κήρυ­κες του ΝΑΤΟ, που προ­σφέ­ρουν γη και ύδωρ σε αμε­ρι­κα­νούς και ευρω­παί­ους ιμπε­ρια­λι­στές φονιά­δες, με την Κού­βα του Φιντέλ; Απά­ντη­ση: Δεν είχαν, δεν έχουν και ούτε πρό­κει­ται να έχουν καμία σχέ­ση και κανέ­να κοι­νό σημείο.

«Δίνου­με και εμείς από τη μακρι­νή Ελλά­δα», σημεί­ω­σε χωρίς ίχνος ντρο­πής ο κ.Τσίπρας στον επι­κή­δειο του και πρό­σθε­σε, «τον δικό μας αγώ­να για τη δικαιο­σύ­νη και την αξιοπρέπεια.
Και σε αυτόν τον αγώ­να, το παρά­δειγ­μα του Φιντέλ μας συντρο­φεύ­ει και θα μας συντρο­φεύ­ει πάντα». Ασφα­λώς, ο κ.Τσίπρας και η κυβέρ­νη­ση του δίνουν “τον δικό τους αγώ­να”. Έναν αγώ­να ενά­ντια στη δικαιο­σύ­νη και ενά­ντια στην αξιο­πρέ­πεια, αγώ­να για τα συμ­φέ­ρο­ντα του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, για την ανά­καμ­ψη των κερ­δών των κεφα­λαιο­κρα­τών, για το τσά­κι­σμα των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών. Τέτοιο αγώ­να δίνει ο κ.Τσίπρας που έχει το απύθ­με­νο θρά­σος να επι­κα­λεί­ται τον Φιντέλ και μάλι­στα ενώ­πιον εκα­τομ­μυ­ρί­ων κουβανών.

Για να τελειώ­νου­με, λοι­πόν: Οι αγώ­νες του κου­βα­νι­κού λαού για τον σοσια­λι­σμό, τα ιδα­νι­κά της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης που εξέ­φρα­σε η ηγε­σία του Φιντέλ, σε τίπο­τα απο­λύ­τως δεν έχουν να κάνουν με την σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία-υπη­ρέ­τη του κεφα­λαί­ου και ορντι­νά­τσα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που εκπρο­σω­πεί ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως το Σκο­πευ­τή­ριο της Και­σα­ρια­νής, όπως οι αγώ­νες και θυσί­ες των ελλή­νων κομ­μου­νι­στών, έτσι και η ηρω­ϊ­κή Κού­βα, η μνή­μη του σπου­δαί­ου Φιντέλ Κάστρο δεν προ­σφέ­ρο­νται για εξι­λέ­ω­ση της βάρ­βα­ρης αντι­λαϊ­κής πολιτικής.

Το ψευ­δε­πί­γρα­φο «επα­να­στα­τι­κό» σόου που έστη­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός χθες στην Αβά­να, εκμε­ταλ­λευό­με­νος το θάνα­το του Φιντέλ, μας έφε­ρε στο μυα­λό και πάλι τη γνω­στή φρά­ση του Μενέ­λα­ου Λου­ντέ­μη: «Ειπώ­θη­καν ψέμα­τα που ντρά­πη­καν και τα ίδια, μια και δεν ντρά­πη­καν τα στό­μα­τα που τα ‘λεγαν». Για τέτοια ψέμα­τα μιλά­με, για τέτοια υπο­κρι­σία και θρά­σος απύθμενο.

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο