Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ-100 ΧΡΟΝΙΑ Σ.Ε.Η.

Έκθε­ση για τα 100 χρό­νια από την ίδρυ­ση του Σωμα­τεί­ου Ελλή­νων Ηθο­ποιών (ΣΕΗ) εγκαι­νιά­ζε­ται, σήμε­ρα στις 18:30, στο πολι­τι­στι­κό κέντρο «Μελί­να» του δήμου Αθη­ναί­ων (Ηρα­κλει­δών 66 & Θεσ­σα­λο­νί­κης Θησείο).

   Όπως ανα­φέ­ρει το ΣΕΗ, πρό­κει­ται για έκθε­ση σπά­νιου αρχεια­κού υλι­κού, που συλ­λέ­χθη­κε από το αρχείο του, αλλά και από προ­σω­πι­κά αρχεία, εφη­με­ρί­δες της επο­χής και άλλες πηγές. Η διά­σω­ση, συντή­ρη­ση και ψηφιο­ποί­η­ση αυτού του υλι­κού, που για πρώ­τη φορά βγαί­νει στη δημο­σιό­τη­τα, είναι μια προ­σπά­θεια η οποία επι­χει­ρεί­ται από το ΣΕΗ και είναι αδιαμ­φι­σβή­τη­τα ιστο­ρι­κής σημασίας.

   Το Σωμα­τείο Ελλή­νων Ηθο­ποιών, που ιδρύ­θη­κε το 1917, είναι από τα πρώ­τα και πιο ιστο­ρι­κά σωμα­τεία της χώρας. Απο­τε­λεί τον μονα­δι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό φορέα και πόλο συσπεί­ρω­σης των Ελλή­νων ηθο­ποιών του θεά­τρου, του κινη­μα­το­γρά­φου και της τηλε­ό­ρα­σης. «Κατα­ξιω­μέ­νο στη συνεί­δη­ση όχι μόνο των καλ­λι­τε­χνών αλλά και ολό­κλη­ρης της Ελλη­νι­κής Κοι­νω­νί­ας, το ΣΕΗ έχει κατα­φέ­ρει άλλο­τε με σκλη­ρούς αγώ­νες και άλλο­τε με προ­τά­σεις και παρεμ­βά­σεις του προς την Πολι­τεία, να βελ­τιώ­σει σημα­ντι­κά τις συν­θή­κες εργα­σί­ας, τους όρους αμοι­βής, αλλά και την εικό­να των μελών του ως πνευ­μα­τι­κών ανθρώ­πων και δημιουρ­γών», ανα­φέ­ρει στην ιστο­σε­λί­δα του το ΣΕΗ (https://www.sei.gr/).

   Το ίδιο, πλη­ρο­φο­ρεί και για τον σημα­ντι­κό ρόλο που έπαι­ξαν τα μέλη του στην πολι­τι­στι­κή ζωή του τόπου, αλλά και στους αγώ­νες του ελλη­νι­κού λαού για ελευ­θε­ρία, ανε­ξαρ­τη­σία, δημο­κρα­τία και κοι­νω­νι­κή πρόοδο.

   «Σπου­δαί­οι ηθο­ποιοί, που ήταν δρα­στή­ρια μέλη του, πήραν μέρος σε όλους τους εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κούς πολέ­μους, στην Εθνι­κή Αντί­στα­ση κατά της φασι­στι­κής κατο­χής, έδω­σαν τη ζωή τους, εξο­ρί­στη­καν, φυλα­κί­στη­καν, βασα­νί­στη­καν. Στη διάρ­κεια της δικτα­το­ρί­ας των συνταγ­μα­ταρ­χών, το ΣΕΗ δια­λύ­θη­κε από τη χού­ντα, αλλά τα μέλη του, σχε­δόν το σύνο­λο των ηθο­ποιών, αγω­νί­στη­καν για την ανα­τρο­πή της μέσα από διά­φο­ρες παρά­νο­μες οργα­νώ­σεις. Κατά την εξέ­γερ­ση του Πολυ­τε­χνεί­ου, οι ηθο­ποιοί του δια­λυ­μέ­νου ΣΕΗ κατά­φε­ραν να συντο­νι­στούν και να οργα­νώ­σουν απερ­γία, κλεί­νο­ντας όλα τα θέα­τρα και καλώ­ντας τους θεα­τές να συγκε­ντρω­θούν στο Πολυ­τε­χνείο» σημειώ­νει το Σωμα­τείο, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι «μετά την πτώ­ση της δικτα­το­ρί­ας, το ΣΕΗ επα­να­συ­στά­θη­κε και έδω­σε μια σει­ρά σκλη­ρές μάχες, πετυ­χαί­νο­ντας να κερ­δί­σει τον χαμέ­νο χρό­νο και να δια­σφα­λί­σει τα βασι­κά δικαιώ­μα­τα των μελών του στις νέες συνθήκες».

   Η έκθε­ση θα διαρ­κέ­σει ως τις 22 Μαρ­τί­ου 2017.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο