Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εργατικές διαμαρτυρίες σε 270 πόλεις των ΗΠΑ απαιτούν $15/ώρα κατώτατο μισθό και συνδικάτα

Γρά­φει ο Τζωρτζ Μεχρα­μπιάν //

Χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι σε εστια­τό­ρια fast food, στα μεγά­λα πολυ­κα­τα­στή­μα­τα Wal-Mart, εργα­ζό­με­νοι στην κατ’ οίκον νοση­λεία, εργα­ζό­με­νοι στα αερο­δρό­μια, εργά­τες γης και άλλοι συμ­με­τεί­χαν σε δρά­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας σε πάνω από 270 πόλεις σε όλες τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες στις 10 Νοέμ­βρη. Το κεντρι­κό τους αίτη­μα ήταν για έναν ελά­χι­στο μισθό των $ 15 / ώρα και για τη συν­δι­κα­λι­στι­κή εκπροσώπηση.

Για πάνω από το 40% του εργα­τι­κού δυνα­μι­κού των ΗΠΑ, οι μισθοί είναι κάτω από αυτό το όριο.

Χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι δια­δή­λω­σαν στο Σικά­γο 10 Νοέμ­βρη. Ανά­με­σα στους δια­μαρ­τυ­ρό­με­νους ήταν εργα­ζό­με­νοι στο αερο­δρό­μιο που απα­σχο­λού­νται από υπερ­γο­λά­βους και στε­ρού­νται συν­δι­κα­λι­στι­κής εκπρο­σώ­πη­σης. Δεν έχουν δικαί­ω­μα σε επι­δό­μα­τα ούτε σε ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη. Η εβδο­μα­διαία σοσια­λι­στι­κή εφη­με­ρί­δα, the Militant ανα­φέ­ρει ότι «Εκα­το­ντά­δες εργα­ζό­με­νοι στο αερο­δρό­μιο του Σικά­γου παρέ­δω­σαν στο  γρα­φείο του δημάρ­χου υπο­γρα­φές που συγκέ­ντρω­σαν με το αίτη­μα των $ 15 την ώρα πριν να κατευ­θυν­θούν προς τη συγκέ­ντρω­ση. ‘Η Prospect Airport Service δεν με σέβε­ται’, δήλω­σε προς τους συγκε­ντρω­μέ­νους ο φορ­το­εκ­φορ­τω­τής Ράντο­μιρ Κάτιτς. ‘Δεν έχω ιατρι­κή περί­θαλ­ψη και ποτέ δεν έχω πάρει μια αύξηση’».

Ο Mark Bradford, εργα­ζό­με­νος στην Pizza Hut, είπε στη Militant στο συλ­λα­λη­τή­ριο του Σικά­γου. “Τα μηχα­νή­μα­τα ήταν διαρ­κώς χαλα­σμέ­να, η διεύ­θυν­ση μας συμπε­ρι­φε­ρό­ταν αγε­νέ­στα­τα και παραι­τή­θη­κα για­τί έπαιρ­να μόνο $ 8.30 την ώρα. Τώρα μου δίνουν $ 10 στην Pizza Hut, που πάλι δεν είναι αρκε­τά. Συμ­με­τέ­χω κάθε μήνα στις συγκε­ντρώ­σεις που γίνο­νται για τα $ 15 την ώρα».

Ο Edward Dunham, εργα­ζό­με­νος στα McDonald ‘s είπε στη  Militant κατά τη δια­δή­λω­ση στο Μπρού­κλιν της Νέας Υόρ­κης, “Το επό­με­νο βήμα είναι το συν­δι­κά­το. Δεν μπο­ρού­με να κατα­φέ­ρου­με τίπο­τα απέ­να­ντι στην εται­ρεία ως άτο­μα. Και χρεια­ζό­μα­στε μια πλή­ρη εργά­σι­μη βδο­μά­δα. Αυτή την εβδο­μά­δα μου έδω­σαν δου­λειά μόνο τρεις μέρες. Δεν μπο­ρώ να ζήσω με τόσα λίγα!”

Ο αγώ­νας για $ 15 / ώρα και για τη συν­δι­κα­λι­στι­κή εκπρο­σώ­πη­ση κερ­δί­ζει έδα­φος, και έχει ήδη ανα­γκά­σει τα αφε­ντι­κά, και μερι­κές από τις πολι­τεια­κές και τοπι­κές κυβερ­νή­σεις τους, να προ­χω­ρή­σουν σε ορι­σμέ­νες παρα­χω­ρή­σεις. Έχουν σημειω­θεί νίκες στη Νέα Υόρ­κη, το Σιάτλ, το Σαν Φραν­σί­σκο, το Λος Άντζε­λες και τη Φιλα­δέλ­φεια, όπου οι τοπι­κές κυβερ­νή­σεις εξήγ­γει­λαν μέτρα για τη στα­δια­κή αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού για τους εργα­ζό­με­νους στα fast food έως τα $ 15 / ώρα μέσα στα επό­με­να χρό­νια. Ακό­μα πιο σημα­ντι­κά, η αυτο­πε­ποί­θη­ση και η οργά­νω­ση αυτών των εργα­ζο­μέ­νων αυξά­νε­ται και εμπνέ­ει επί­σης τους εργα­ζο­μέ­νους στις μεγά­λες βιο­μη­χα­νί­ες, όπως στην αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νία και τη βιο­μη­χα­νία χάλυ­βα, που επί­σης δεί­χνουν διά­θε­ση να αντισταθούν.

Μετά τις δρά­σεις της 10 του Νοέμ­βρη, συμ­βα­σιού­χοι εργα­ζό­με­νοι σε επτά αερο­δρό­μια των ΗΠΑ κατέ­βη­καν σε απερ­γία στις 18 και 19 Νοέμ­βρη απαι­τώ­ντας $ 15 / ώρα κατώ­τα­το μισθό και ένα συν­δι­κά­το. Στην απερ­γία συμ­με­τεί­χαν εργα­ζό­με­νοι σε Νέα Υόρ­κη, Σικά­γο, Βοστώ­νη, Νιού­αρκ, Φιλα­δέλ­φεια και άλλα αεροδρόμια.

Ο αγώ­νας για $ 15 / ώρα κατώ­τα­το μισθό και για συν­δι­κά­το έχει επη­ρε­α­στεί από τους αγώ­νες ενά­ντια στην αστυ­νο­μι­κή βία που εξα­πλώ­νο­νται σε όλη τη χώρα. Η επί­δρα­ση είναι αμφί­δρο­μη, καθώς τα άτο­μα και οι φορείς που εμπλέ­κο­νται υπο­στη­ρί­ζουν ο ένας τον άλλο.

Η Gwen Carr, μητέ­ρα του Eric Garner, ο οποί­ος σκο­τώ­θη­κε το 2014 από την αστυ­νο­μία στο Staten Island της Νέας Υόρ­κης έγρα­ψε σε μια στή­λη στη New York Daily News στις 10 Νοέμ­βρη. «Μου δίνει θάρ­ρος το κίνη­μα για τα $ 15. Το κίνη­μα ‘Οι ζωές των Μαύ­ρων μετρά­νε’ (Black Lives Matter) και ο αγώ­νας για $ 15/ώρα  είναι τα πιο σημα­ντι­κά κινή­μα­τα πολι­τι­κών δικαιω­μά­των της επο­χής μας». Η ίδια επί­σης μίλη­σε  προς το συλ­λα­λη­τή­ριο στο Harlem για τα $ 15 / ώρα. Η δολο­φο­νία του γιου της είχε πυρο­δο­τή­σει δια­δη­λώ­σεις σε εθνι­κό επίπεδο.

Μετά την κυκλο­φο­ρία βίντεο που έδει­χνε έναν αστυ­νο­μι­κό στο Σικά­γο αν πυρο­βο­λεί τον 17χρονο Laquam McDonald 16 φορές, την πόλη αυτή κατέ­κλυ­σε κύμα δια­δη­λώ­σε­ων χιλιά­δων ανθρώ­πων τον Νοέμ­βρη. «Δίνω το παρόν σήμε­ρα μαζί με την κόρη μου και τη φίλη της που και οι δύο είναι 16 χρο­νών, για να δια­μαρ­τυ­ρη­θώ για αυτό που έχει συμ­βεί», είπε στη Militant η Nancy Lortz. Η Lortz διδά­σκει θέα­τρο στο Πανε­πι­στή­μιο Illinois Wesleyan University και είναι λευ­κή. «Είναι πολύ σημα­ντι­κό να συμ­με­τέ­χει η νεο­λαία σε αυτές τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες. Τη δεκα­ε­τία του 1960, συμ­με­τεί­χα στο κίνη­μα για τα πολι­τι­κά δικαιώ­μα­τα των Μαύ­ρων. Σήμε­ρα βλέ­που­με να ανα­πτύσ­σε­ται ένα δεύ­τε­ρο κύμα του κινή­μα­τος αυτού. Είναι σημα­ντι­κό να είμα­στε από τη σωστή πλευ­ρά της ιστο­ρί­ας». Μετά τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες, κατη­γο­ρή­θη­κε τελι­κά ο αστυ­νο­μι­κός για δολοφονία.

Δια­μαρ­τυ­ρί­ες κατά των εγκλη­μά­των της αστυ­νο­μί­ας έχουν εξα­πλω­θεί σε κοι­νό­τη­τες όπου δεν ζού­νε Μαύ­ροι. Στο Αϊντά­χο, ο κτη­νο­τρό­φος Τζακ Yantis σκο­τώ­θη­κε από την αστυ­νο­μία κοντά στο αγρό­κτη­μα του. Ο Yantis ήταν 62 ετών και λευκός.

Η Militant ανα­φέ­ρει ότι «Εβδο­μή­ντα άτο­μα στις 14 Νοέμ­βρη πραγ­μα­το­ποί­η­σαν πορεία στο Council, μια μικρή πόλη 800 κατοί­κων έξι μίλια από το ράν­τσο του Yantis, για να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν για τη δολο­φο­νία. Κρα­τού­σαν πλα­κάτ που έγρα­φαν, «Δικαιο­σύ­νη για τον Jack, Δικαιο­σύ­νη για όλους”, “Η δολο­φο­νία είναι νόμι­μη, αν είσαι αστυ­νο­μι­κός,” και “Να μην πλη­ρώ­νε­τε, να τους συλλάβετε”.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο