Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ιστορία του μοναδικού ήρωα παπά αντάρτη του ΔΣΕ

Επι­μέ­λεια Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Την ιστο­ρία και τη φωτο­γρα­φία του μονα­δι­κού ήρωα παπά μαχη­τή του ΔΣΕ δια­σώ­ζει ο Λύσαν­δρος Ταμου­ρί­δης, συντο­πί­της και συνε­πώ­νυ­μος του παπα-Κυριά­κου, στο βιβλίο του «Απ’ τον Όλυ­μπο στο Γράμ­μο. Ημε­ρο­λό­γιο ενός αντάρ­τη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ». Από την Ολυ­μπιά­δα Ελασ­σό­νας ο παπα-Κυριά­κος, από την Ελασ­σό­να ο Λύσανδρος.

Tamoyridis 3Ο Κυριά­κος Ταμου­ρί­δης ήταν παπάς στην Ολυ­μπιά­δα. Είχε 7 παι­διά. Μετά το τέλος της λει­τουρ­γί­ας ο παπα-Κυριά­κος άρχι­ζε τη δια­φώ­τι­ση για την ανά­γκη να φύγουν οι κατα­κτη­τές, να ενι­σχυ­θεί το ΕΑΜ. Μετά τη Βάρ­κι­ζα κυνη­γή­θη­κε άγρια από τις αρχές. Το 1946 λει­τουρ­γού­σε στην Τσα­ρι­τσά­νη, ανταρ­το­μά­να και προ­πύρ­γιο των κομ­μου­νι­στών. Μια Κυρια­κή πήγαν οι χωρο­φύ­λα­κες να τον συλ­λά­βουν μετά τη λει­τουρ­γία, όμως οι πολί­τες που ήταν στην εκκλη­σία απαί­τη­σαν την απε­λευ­θέ­ρω­σή του και το πέτυχαν.

Τότε οι κατα­διω­κό­με­νοι δημιούρ­γη­σαν την πρώ­τη ομά­δα του ΔΣΕ στην περιο­χή. Ο παπα — Κυριά­κος εντά­χθη­κε στο ΔΣΕ. Σε μια μάχη τραυ­μα­τί­στη­κε σοβα­ρά στα πόδια και τον συνέ­λα­βε ο μοναρ­χο­φα­σι­στι­κός στρα­τός. Αφού τον πήγαν στη Λάρι­σα και στα Τρί­κα­λα, πέρα­σε από στρα­το­δι­κείο και τον εκτέ­λε­σαν στο Μεζούρλο.

Η μεγα­λύ­τε­ρη κόρη του Τασού­λα ήταν στο ΔΣΕ και τη συνέ­λα­βαν οι μοναρ­χο­φα­σί­στες το 1947 κατά τις εκκα­θα­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις στην περιο­χή του Ολύ­μπου. Πέρα­σε στη συνέ­χεια από τις φυλα­κές Λάρι­σας, Τρι­κά­λων και «Αβέ­ρωφ».

tamoyridis 5

Στο Μνη­μείο Πεσό­ντων της Ολυ­μπιά­δας και στην ενό­τη­τα Θύμα­τα Εμφυ­λί­ου Πολέ­μου, υπάρ­χει και το όνο­μα του παπά Κυριά­κου Ταμου­ρί­δη. Το χωριό πλή­ρω­σε βαρύ τίμη­μα την περί­ο­δο του εμφυλίου.

Tamoyridis 2

 

 

 

 

 

Την επι­μέ­λεια του βιβλί­ου είχα εγώ μαζί με τον παλαί­μα­χο αγω­νι­στή και στέ­λε­χος του ΚΚΕ Γιώρ­γη Μωρα­ΐ­τη. Έγρα­ψα και το επί­με­τρο του βιβλί­ου μαζί και ένα σύντο­μο σημεί­ω­μα για τον αντι­στα­σια­κό Τύπο της Ελασσόνας .

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο