Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Να τι σημαίνει κομμουνιστής δήμαρχος!

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Δια­βά­ζου­με στο 902.gr: «Καμπά­νια για την ανερ­γία και τη στή­ρι­ξη των ανέρ­γων και των οικο­γε­νειών τους, την κάλυ­ψη κενών θέσε­ων στο Δήμο Πάτρας κ.ά., κλι­μα­κώ­νει ο Δήμος Πάτρας, δρο­μο­λο­γώ­ντας σει­ρά αγώ­νων και πρω­το­βου­λιών, από την ενη­μέ­ρω­ση των ανέρ­γων και τις συνε­λεύ­σεις στις γει­το­νιές, μέχρι την κινη­το­ποί­η­ση με πορεία από την Πάτρα ως το Σύνταγ­μα στην Αθή­να για το θέμα της ανερ­γί­ας, ο Δήμος Πάτρας καλεί τη νεο­λαία, τον πατραϊ­κό λαό και τους φορείς του σε συστράτευση».

Για όσους παρα­κο­λου­θούν την πολι­τι­κή που έχει χαρά­ξει ο- εκλεγ­μέ­νος με την στή­ρι­ξη του ΚΚΕ- δήμαρ­χος της αχαϊ­κής πρω­τεύ­ου­σας Κώστας Πελε­τί­δης η παρα­πά­νω είδη­ση δεν εκπλή­σει. Αντι­θέ­τως. Τα έργα και οι ημέ­ρες της, μέχρι τώρα, δημαρ­χί­ας Πελε­τί­δη απο­τε­λούν αδιά­ψευ­στο μάρ­τυ­ρα της ειδο­ποιού δια­φο­ράς του κομ­μου­νι­στή δημάρ­χου με τους υπό­λοι­πους. Η δια­φο­ρά αυτή έγκει­ται στο εξής απλό: ο Πελε­τί­δης δεν είναι δήμαρ­χος-δια­χει­ρι­στής, αλλά αγω­νι­στής, μπρο­στά­ρης της τοπι­κής αυτοδιοίκησης.

Σε αντί­θε­ση με πολυ­δια­φη­μι­σμέ­νους και υπερ­προ­βε­βλη­μέ­νους δημάρ­χους (π.χ. Μπου­τά­ρης, Καμί­νης κλπ) οι οποί­οι λει­τουρ­γούν ως πολι­τι­κοί «τοπο­τη­ρη­τές» της κυβέρ­νη­σης, ο Πελε­τί­δης βρί­σκε­ται εκεί που οφεί­λει να βρί­σκε­ται κάθε δήμαρ­χος. Δίπλα στο λαό, στους δημό­τες που έχουν ανά­γκη, σε όλους αυτούς που η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή κυβερ­νή­σε­ων-ΕΕ τους έχει στρι­μώ­ξει στην ανέ­χεια και τη φτώχεια.

Με μια σει­ρά φιλο­λαϊ­κών παρεμ­βά­σε­ων, κόντρα στις νου­θε­σί­ες κυβέρ­νη­σης-κουαρ­τέ­των περί «λιτό­τη­τας» και την συνε­χή υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση της αυτο­διοί­κη­σης από το κεντρι­κό κρά­τος, ο κομ­μου­νι­στής δήμαρ­χος Πάτρας δίνει το στίγ­μα μιας πολι­τι­κής που δίνει προ­τε­ραιό­τη­τα στις ανά­γκες της εργα­τι­κής-λαϊ­κής οικο­γέ­νειας: απαλ­λα­γή ευπα­θών κοι­νω­νι­κών ομά­δων από δημο­τι­κά τέλη και ταυ­τό­χρο­νη αύξη­ση τελών για τους μεγα­λοι­διο­κτή­τες, ημε­ρή­σια δια­τρο­φή για άπο­ρους, καθη­με­ρι­νό κολα­τσιό στα σχο­λεία του δήμου, δωρε­άν δημο­τι­κό θερι­νό πρό­γραμ­μα απα­σχό­λη­σης για παι­διά, ανα­πλά­σεις και έργα χωρίς μεσο­λα­βή­σεις εργο­λά­βων-ιδιω­τών, έμπρα­κτη διεκ­δί­κη­ση κρα­τι­κών δαπα­νών για τη μισθο­δο­σία των εργα­ζό­με­νων  είναι μερι­κές μόνο από τις πρω­το­βου­λί­ες του δήμου. Πρό­σφα­τα μάλι­στα, ο δήμος Πατρέ­ων απέρ­ρι­ψε χορη­γία της πολυ­ε­θνι­κής Coca Cola-3E για το καρ­να­βά­λι της πόλης, ως ελά­χι­στη ένδει­ξη συμπα­ρά­στα­σης στον πολύ­μη­νο αγώ­να των απο­λυ­μέ­νων της εν λόγω εταιρείας.

Σε μια περί­ο­δο που οι δήμοι απο­τε­λούν το μακρύ χέρι της κυβέρ­νη­σης- μέσα από το οποίο υλο­ποιού­νται μια σει­ρά αντι­λαϊ­κών μέτρων- η δρά­ση του δημάρ­χου Πελε­τί­δη δεί­χνει τον «άλλο δρό­μο». Δεί­χνει το δρό­μο εκεί­νο που όχι μόνο δεν ταυ­τί­ζε­ται με τις επι­λο­γές της κεντρι­κής πολι­τι­κής των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων, αλλά, αντι­θέ­τως, πάει κόντρα στο ρεύ­μα, συγκρού­ε­ται, διεκ­δι­κεί, μάχε­ται εξα­ντλώ­ντας κάθε σπι­θα­μή περι­θω­ρί­ου για προ­στα­σία των φτω­χών λαϊ­κών στρω­μά­των. Αυτός ο δρό­μος, του δημάρ­χου Πελε­τί­δη, είναι η απά­ντη­ση του εργα­τι­κού-λαϊ­κού κινή­μα­τος, του ταξι­κού κινή­μα­τος, ενά­ντια στην πολι­τι­κή που θέλει τους δήμους, την αυτο­διοί­κη­ση ευρύ­τε­ρα, προ­νο­μια­κό πεδίο  κερ­δο­φο­ρί­ας του Κεφαλαίου.

Αυτή είναι η αλή­θεια. Ωμή, ταξι­κά προ­σα­να­το­λι­σμέ­νη, ξεκά­θα­ρη. Όπως, άλλω­στε, την εξέ­φρα­σε σε μια χαρα­κτη­ρι­στι­κή απο­στρο­φή του λόγου του ο ίδιος ο Κ.Πελετίδης, μιλώ­ντας πριν απο ένα χρό­νο στο συνέ­δριο της ΚΕΔΚΕ:

«Για­τί δε λέμε την αλή­θεια όπως την ξέρου­με όλοι μας. Δεν υπάρ­χει κανέ­νας εδώ μέσα που να μην ξέρει την αιτία. Η κοι­νω­νία μας είναι ταξι­κή ή όχι; Όλοι χάνου­νε; Συμ­φω­νού­με εμείς εδώ πέρα ότι είναι η “πατρί­δα”; Δηλα­δή η πατρί­δα της Αγγε­λο­πού­λου και η πατρί­δα της εργά­τριας είναι ίδια; Σήμε­ρα ο αγώ­νας που γίνε­ται, γίνε­ται για το κοι­νό συμ­φέ­ρον όλων;».

Να, λοι­πόν, τι σημαί­νει κομ­μου­νι­στής δήμαρ­χος, κύριοι!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο