Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παραμύθι δίχως δράκο

deh

Φωτο­γρα­φία από πολυ­κα­τοι­κία της Θεσ­σα­λο­νί­κης, όπου η ΔΕΗ έκο­ψε το ρεύ­μα σε 8 από τα 10 δια­με­ρί­σμα­τα λόγω χρεών…

Γρά­φει ο Cogito ergo sum //

Η είδη­ση είναι λίγο παλιά και μου την μετέ­φε­ρε μια πολύ καλή μου φίλη τις προ­άλ­λες, στο ταβερ­νά­κι. Εντο­πί­στη­καν ‑λέει- κάποιοι πονη­ροί λεφτά­δες, οι οποί­οι έκλε­βαν την ΔΕΗ χρη­σι­μο­ποιώ­ντας έναν μηχα­νι­σμό που έκα­νε τον μετρη­τή να γυρί­ζει αργά. Μ’ αυτόν τον τρό­πο κατά­φερ­ναν να πλη­ρώ­νουν πεντα­ρο­δε­κά­ρες, παρ’ ότι έμε­ναν σε πολυ­τε­λείς βίλ­λες με θερ­μαι­νό­με­νες πισί­νες κλπ.

«Και λοι­πόν;» ρώτη­σα νηφά­λια την φίλη μου.

«Τί και λοι­πόν, ρε συ Θοδω­ρή;» αντέ­τει­νε οργι­σμέ­να. «Αυτά τα λεφτά που κλέ­βα­νε εκεί­νοι, η ΔΕΗ τα φορ­τώ­νει σ’ εμάς. Σου λέει, θά ‘πρε­πε να πλη­ρώ­νουν τέσ­σε­ρα χιλιά­ρι­κα λογα­ρια­σμό κι αυτοί δεν πλή­ρω­ναν ούτε χίλια».

«Δηλα­δή, τώρα που τους πιά­σα­νε και απο­κα­τα­στά­θη­κε η τάξη, θα φτη­νύ­νει ο λογα­ρια­σμός σου, έτσι;» επέ­μει­να με το ίδιο νηφά­λιο ύφος, ρου­φώ­ντας το κρα­σί μου.

Με κοί­τα­ξε για λίγα δευ­τε­ρό­λε­πτα σκε­φτι­κή. «Ναι», είπε ζωη­ρά, «το πιστεύω». Ξανα­στά­θη­κε για λίγο και συνέ­χι­σε με ζωη­ρή φωνή, σαν τον άνθρω­πο που μιλά­ει δυνα­τά για να πεί­σει τον εαυ­τό του: «Αυτά που λεί­πουν από την ΔΕΗ, σ’ εμάς δεν τα φορτώνουν;»

Παρέ­μει­να ήρε­μος. Αν είχα τσι­γά­ρο, θα το άνα­βα. Έτσι, για να παρα­τεί­νω την προ­σμο­νή της για την απά­ντη­σή μου.

«Για πες μου, ρε Νικού­λα», ρώτη­σα απα­θώς, «πόσοι είναι αυτοί οι λεφτά­δες που μένουν σε βίλ­λες με θερ­μαι­νό­με­νη πισί­να και κλέ­βουν τρία χιλιά­ρι­κα τον μήνα;»

Ξανα­κώ­λω­σε. «Ξέρω ‘γω… και εκα­τό να ‘ναι…».

Άφη­σα το ποτή­ρι με το κρα­σί και πήρα αμπάρ­ρι­ζα. «Χίλιοι σου λέω ‘γω. Χίλιοι και κλέ­βα­νε όχι από τρία αλλά από πέντε χιλιά­ρι­κα το δίμη­νο. Δηλα­δή, πέντε εκα­τομ­μύ­ρια. Οπό­τε, τώρα που τους πιά­σα­νε, αυτά τα λεφτά θα κοπούν από τους λογα­ρια­σμούς των κατα­να­λω­τών, έτσι;»

«Ναι», απά­ντη­σε ζωη­ρά η φίλη μου, ενθου­σια­σμέ­νη. «Λίγα είναι πέντε εκατομμύρια;»

«Ωραία», συνέ­χι­σα αδί­στα­κτα. «Πέντε εκα­τομ­μύ­ρια θα μοι­ρα­στούν σε έξι εκα­τομ­μύ­ρια ρολό­για που δια­θέ­τει η χώρα, ε; Πανα­πεί, θα δεις τον λογα­ρια­σμό σου να φτη­ναί­νει σκάρ­το ευρώ το δίμη­νο. Λύθη­κε το πρό­βλη­μά σου, έτσι;»

Έμει­νε να με κοι­τά­ζει αμί­λη­τη. Αλλά εγώ είχα πάρει φόρα. «Δεκά­ρα δεν θα φτά­σει σε μας, Νικού­λα. Στα συρ­τά­ρια της ΔΕΗ θα μπούν τα λεφτά. Για να προ­στα­τευ­τούν τα κέρ­δη της ΔΕΗ γίνε­ται ο καβγάς, όχι για να έχεις εσύ φτη­νό ρεύ­μα. Για να κερ­δί­ζει περισ­σό­τε­ρα η ΔΕΗ νοιά­ζο­νται όλοι αυτοί, προ­κει­μέ­νου να την που­λή­σουν ευκολώτερα.»

Ήπια μια γου­λιά κρα­σί, φρο­ντί­ζο­ντας να μαλα­κώ­σω πριν συνε­χί­σω, με πιο συγκα­τα­βα­τι­κό ύφος αυτή την φορά.

«Δεν λέω να μη πλη­ρώ­σου­νε όλοι αυτοί ούτε να μη τιμω­ρη­θούν ως κλέ­φτες. Αλλά ας κατα­λά­βου­με όλοι κάποια στιγ­μή πως όλο αυτό το ντα­βα­ντού­ρι που στή­νε­ται στα κανά­λια κάθε τρεις και λίγο, δεν μας αφο­ρά. Δεν πρέ­πει να μας αφο­ρά ότι κάποιοι κλέ­ψα­νε την ΔΕΗ. Μας αφο­ρά, όμως, το ότι η ΔΕΗ κλέ­βει εμάς. Μας αφο­ρά το ότι κάποιοι πλου­τί­ζουν εκμε­ταλ­λευό­με­νοι αγα­θά, όπως το νερό, το ρεύ­μα, οι συγκοι­νω­νί­ες, οι τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες κλπ, τα οποία στον 21ο αιώ­να θα έπρε­πε κάθε κρά­τος να προ­σφέ­ρει στους πολί­τες του, άσχε­τα αν εκεί­νοι έχουν την δυνα­τό­τη­τα να τα πληρώσουν.» 

Η φίλη μου με παρα­κο­λου­θού­σε αμί­λη­τη. Άδεια­σα το ποτή­ρι μου και μαλά­κω­σα κι άλλο.

«Ξέρεις ότι έχουν βγει στην αγο­ρά κι άλλες εται­ρεί­ες που που­λά­νε ρεύ­μα. Όλοι αυτοί είναι κυρί­ως μεσά­ζο­ντες. Ελά­χι­στο δικό τους ρεύ­μα παρά­γουν, όσοι παρά­γουν δηλα­δή. Από την ΔΕΗ αγο­ρά­ζουν. Έμπο­ροι είναι κατά βάση. Η “Ήρων” έχει δική της παρα­γω­γή 600 MW και η “Elpedison” 800, την ώρα που η ΔΕΗ έχει κάπου 13.000 MW. Πώς γίνε­ται, λοι­πόν, όλοι αυτοί να που­λά­νε φτη­νό­τε­ρα από την ΔΕΗ, που έχει και δικά της ορυ­χεία άρα φτη­νό­τε­ρη πρώ­τη ύλη; Ζημιώ­νουν για να κάνουν ψυχι­κό; Προ­φα­νώς, η ΔΕΗ τούς που­λά­ει κοψο­χρο­νιά και ρεφά­ρει ακρι­βαί­νο­ντας τα δικά μας τιμο­λό­για. Ποιος ωφε­λεί­ται από όλον τού­το τον ο‑θε­ός-να-τον-κάνει αντα­γω­νι­σμό; Το ανέ­λυ­σε αυτό ο Μπά­μπης στον Σκάι;»

deh2

Κάπου εδώ η συζή­τη­ση έλα­βε τέλος, παρ’ ότι θα μπο­ρού­σα να προ­σθέ­σω μερι­κά πραγ­μα­τά­κια για τον Περι­στέ­ρη και την ΤΕΡΝΑ του που είναι πίσω από την Ήρων ή τον Μπό­μπο­λα και την ΕΛΛΑΚΤΩΡ του που είναι πίσω από την Elpedison. Δεν είχα πάει στο ταβερ­νά­κι για να κάνω τέτοια κου­βέ­ντα. Όμως, η φίλη μου κατά­λα­βε ότι το παρα­μύ­θι που της είχαν σερ­βί­ρει τα Μέσα Μαζι­κής Εξα­πά­τη­σης δεν είχε δρά­κο. Όπως δεν έχουν δρά­κο τα παρα­μύ­θια στα οποία πρω­τα­γω­νι­στούν κατά και­ρούς κάτι επώ­νυ­μα μου­σού­δια, σαν τον Τσο­χα­τζό­που­λο, τον Παπα­κων­στα­ντί­νου ή ακό­μη και τον Γαβα­λά ή την Βίσ­ση. Όπως δεν έχουν δρά­κο και τα παρα­μύ­θια με τους λογής-λογής φορο­φυ­γά­δες, χάρη στους οποί­ους ‑και καλά!- περ­νά­με όσα περ­νά­με σήμερα.

Ακού­μπη­σα πίσω στην καρέ­κλα και χαλά­ρω­σα. Ξανα­γέ­μι­σα το ποτή­ρι μου κρα­σί και, καθώς το έφερ­να στα χεί­λη, ακού­στη­κε από το ντόλ­μπυ σαρ­ρά­ουντ ο Γιάν­νης Λεμπέ­σης να τρα­γου­δά­ει: “Παρα­μύ­θι δίχως δρά­κο, έχει η φάβα κάποιον λάκκο…”

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο