Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποιητής καταδικάστηκε σε θάνατο διά αποκεφαλισμού!!!

Γρά­φει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Ο Παλαι­στί­νιος ποι­η­τής Ασραφ Φαγιάντ (35 χρό­νων) κατα­δι­κά­στη­κε σε θάνα­το από τις Αρχές της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας με βάση τη σαρία για «απο­στα­σία»  (εγκα­τά­λει­ψη της ισλα­μι­κής πίστης) αλλά και για την  ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή του «που καλ­λιερ­γεί την αθεΐα».

Ο Ashraf Fayadh συνε­λή­φθη το 2013 με την κατη­γο­ρία ότι η ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή του «Πλη­ρο­φο­ρί­ες εντός»» [Instructions Within] προ­ω­θεί την αθε­ΐα. Αρχι­κά αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρος με εγγύ­η­ση, όμως συνε­λή­φθη ξανά το 2014, δικά­στη­κε και κατα­δι­κά­στη­κε σε φυλά­κι­ση 4 χρό­νων και 800 βουρ­δου­λιές. Στην πρώ­τη δίκη ο Φάγιαντ είχε αρνη­θεί πως το έργο του ήταν «βλά­σφη­μο», ενώ παράλ­λη­λα είχε δηλώ­σει πιστός μου­σουλ­μά­νος και είχε ζητή­σει συγγνώμη.Στην επα­νεκ­δί­κα­ση της υπό­θε­σής πριν ένα μήνα κατα­δι­κά­στη­κε σε θάνα­το δια αποκεφαλισμού!!!!!

Δικά­στη­κε χωρίς υπε­ρά­σπι­ση με βάση τη σαρία.

Η έφε­ση στην από­φα­ση, έφε­ρε νέα κατα­δί­κη σε θάνα­το, την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, διό­τι η συγ­χώ­ρε­σή του «επα­φί­ε­ται στον Αλλάχ». Ο Φάγιαντ κατη­γο­ρεί­ται για την απο­κή­ρυ­ξη του Ισλάμ, κάτι που ο ίδιος αρνεί­ται, ενώ τα απο­δει­κτι­κά στοι­χεία που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν για αυτή την από­φα­ση, εκτός από τους στί­χους του είναι οι αναρ­τή­σεις του στο twitter και μία συζή­τη­ση που είχε σε ένα καφέ.

Ο Ασράφ Φαγιάντ είναι ένας από τους ανερ­χό­με­νους καλ­λι­τέ­χνες της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας, εξαι­ρε­τι­κά ενερ­γός σε μία χώρα που επί της ουσί­ας απα­γο­ρεύ­ει την τέχνη. Μίας χώρας που απα­γο­ρεύ­ει το σινε­μά και δεν έχει καμία σχο­λή Τεχνών ή δημό­σιους χώρους όπου μπο­ρούν να συνα­θροι­στούν άντρες και γυναί­κες και να ανταλ­λά­ξουν ελεύ­θε­ρα ιδέες

Η από­φα­ση έχει ενερ­γο­ποι­ή­σεις διε­θνείς οργα­νι­σμούς (Παρα­τη­ρη­τή­ριο για τα Ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα, Διε­θνής Αμνη­στία κλπ.) ενώ στην Ελλά­δα η είδη­ση πέρα­σε απα­ρα­τή­ρη­τη και μόνο η Εται­ρία Ελλή­νων Συγ­γρα­φέ­ων έβγα­λε ανακοίνωση.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο