Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολλαπλές επιθέσεις και εκρήξεις στο Παρίσι

Γρά­φει η Χρι­στί­να Μαυ­ρο­πού­λου //

Πανι­κός και τρό­μος στο Παρί­σι, καθώς χθες μετα­ξύ 21.20 μμ  και 21.30 μμ σημειώ­θη­καν επι­θέ­σεις, και από ενό­πλους, σε τρία δια­φο­ρε­τι­κά σημεία της γαλ­λι­κής πρω­τεύ­ου­σας. Μέχρι στιγ­μής σύμ­φω­να με το γαλ­λι­κό πρα­κτο­ρείο οι νεκροί ανέρ­χο­νται σε 40.

Η σοβα­ρό­τε­ρη επί­θε­ση, σύμ­φω­να με τις μέχρι στιγ­μής πλη­ρο­φο­ρί­ες, εξε­λίσ­σε­ται αυτή τη στιγ­μή στη μου­σι­κή σκη­νή Μπα­τα­κλάν, όπου ένο­πλοι, κρα­τούν περί των 60 ομή­ρων. Σύμ­φω­να με τις τελευ­ταί­ες πλη­ρο­φο­ρί­ες, οι γαλ­λι­κές αρχές εικά­ζε­ται ότι θα κάνουν επι­χεί­ρη­ση εκκέ­νω­σης. Τόσο η επί­θε­ση όσο και οι εξε­λί­ξεις θυμί­ζουν ένα άλλο αιμα­τη­ρό περι­στα­τι­κό: την επί­θε­ση από τις μαύ­ρες χήρες και Τσε­τσέ­νους αυτο­νο­μι­στές στο θέα­τρο Ντου­μπρόβ­κα της Μόσχας, στις 23 Οκτω­βρί­ου 2002.

Η δεύ­τε­ρη επί­θε­ση εκδη­λώ­θη­κε σε εστια­τό­ριο στην περιο­χή της «Μικρής Καμπό­τζης» όπου οι ένο­πλοι πυρο­βό­λη­σαν με καλάσ­νι­κοφ με απο­τέ­λε­σμα του­λά­χι­στον 6 άτο­μα να χάσουν την ζωή τους. Σε εξέ­λι­ξη είναι οι επι­χει­ρή­σεις της αστυ­νο­μί­ας ενώ πυρο­βο­λι­σμοί ακού­γο­νται και σε άλλα σημεία της πόλης, όπως ανέ­φε­ραν πηγές στο Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Paris1

Εκρή­ξεις και στην περιο­χή κοντά στο ποδο­σφαι­ρι­κό στά­διο, Σταντ ντε Φρανς κατά τη διάρ­κεια του ποδο­σφαι­ρι­κού αγώ­να των εθνι­κών ομά­δων Γαλ­λί­ας Γερ­μα­νί­ας , βόρεια της πρω­τεύ­ου­σας, προ­κα­λώ­ντας τραυ­μα­τι­σμούς. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι τον αγώ­να των δύο ποδο­σφαι­ρι­κών εθνι­κών ομά­δων παρα­κο­λου­θού­σαν ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας, Φραν­σουά Ολάντ και ο γερ­μα­νός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλ­τερ Σταϊν­μά­γιερ… Όπως δήλω­σαν μέλη της τοπι­κής αστυ­νο­μι­κής ένω­σης η επί­θε­ση στο StandedeFrance έγι­νε από δύο καμι­κά­ζι αυτοκτονίας.

Οι αρχές κατόρ­θω­σαν να φυγα­δεύ­σουν τον πρό­ε­δρο Ολάντ, ο οποί­ος μετέ­βη στο υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών ενώ σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες ο στρα­τός ανα­λαμ­βά­νει δρά­ση προ­κει­μέ­νου να επι­βλη­θεί η τάξη.

Τέλος σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο Ρώϋ­τερς, μία ακό­μη επί­θε­ση είναι σε εξέ­λι­ξη καθώς πυκνώ­νουν οι πλη­ρο­φο­ρί­ες για πυρο­βο­λι­σμούς στο εμπο­ρι­κό κέντρο LesHalles στο Παρί­σι σύμ­φω­να με το ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό Europe 1.

Σοκα­ρι­σμέ­νος από τις εξε­λί­ξεις στο Παρί­σι, δηλώ­νει ο πρω­θυ­πουρ­γός της Βρε­τα­νί­ας, Ντέι­βιντ Κάμε­ρον. «Οι σκέ­ψεις και οι προ­σευ­χές μας είναι με τους Γάλ­λους πολί­τες» τονί­ζει σε μήνυ­μά του στο twitter και προ­σθέ­τει ότι «θα κάνου­με ό,τι μπο­ρού­με για να βοη­θή­σου­με».  Εντός ολί­γου ανα­μέ­νο­νται δηλώ­σεις από τον γάλ­λο πρό­ε­δρο Φραν­σουά Ολάντ και τον αμε­ρι­κα­νό ομό­λο­γό του Μπα­ράκ Ομπάμα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο