Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σκέψεις  μετά από μια πορεία ( Σάββατο 23/1/16)

Γρά­φει η Ελέ­νη Κακνα­βά­του //

Το κρύο ήταν τσου­χτε­ρό. Νέοι, γέροι και παι­διά , εργα­ζό­με­νοι, άνερ­γοι και συντα­ξιού­χοι ήταν εκεί. Το κρύο, όμως, δεν ήταν εμπό­διο για τα παγω­μέ­να χέρια να σηκώ­σουν  άλλη μια φορά τη σημαία και τα πανό.  Οι σύντρο­φοι και συνά­δελ­φοι ζέσται­ναν τις καρ­διές . Είναι όμορ­φο πράγ­μα να είσαι μαζί με συντρό­φους, πλάι πλάι , στον κοι­νό αγώ­να της διεκ­δί­κη­σης του δίκιου. Για­τί το δίκιο τους κατέ­βη­καν να ζητή­σουν, αφού κάποια κορά­κια βάλ­θη­καν να πάρουν πίσω ό, τι οι προη­γού­με­νες γενιές της εργα­τι­κής τάξης είχαν κατορ­θώ­σει να κερ­δί­σουν σε ταξι­κούς αγώ­νες, πολύ­μη­νους, επί­πο­νους και αιμα­τη­ρούς πολ­λές φορές.

Όταν συνει­δη­το­ποιείς τι χάνεις από τη ζωή σου,  γίνε­σαι θεριό! Κι αυτό είναι που φοβού­νται οι κηφή­νες αυτής της κοι­νω­νί­ας , τα παρά­σι­τα που απο­μυ­ζούν τον ίδρο μας. Τα Θεριά!!

Το από­γε­μα δίπλα στο τζά­κι ξεφύλ­λι­σα ένα βιβλίο  για αυτά τα θεριά, που τα’ βαλαν στις απαρ­χές του εργα­τι­κού κινή­μα­τος με τον εχθρό, τους εργο­δό­τες, το κρά­τους τους και μας κλη­ρο­δό­τη­σαν  κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση, καλύ­τε­ρες συν­θή­κες εργα­σί­ας, παι­δεία για το λαό….

(από το βιβλίο  Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, Ο ΡΟΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟΝ 20Ο ΑΙ. ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΚΕ- ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ είναι ο τίτλος του, από τις εκδό­σεις της Σύγ­χρο­νης Εποχής).

asfalistiko2

Οι ταξι­κές συγκρού­σεις που ξεχωρίζουν!

1871, Νοέμ­βρης . Οργα­νώ­νε­ται η πρώ­τη απερ­γία στο Λαύ­ριο ενά­ντια στην αθλιό­τη­τα των μεταλ­λω­ρύ­χων και την τρομοκρατία.

1879, Φλε­βά­ρης. Οι εργά­τες των ναυ­πη­γεί­ων της Σύρου ιδρύ­ουν σωμα­τείο και κατε­βαί­νουν σε απερ­γία. Νικούν! Σωμα­τείο ιδρύ­ουν κι οι εργά­τες βυρσοδεψείων. 

1887, Ιού­λης. Δεύ­τε­ρη απερ­γία στο Λαύ­ριο με αιτή­μα­τα: Αύξη­ση μερο­κά­μα­του, μέτρα προ­στα­σί­ας, κατάρ­γη­ση δου­λειάς την Κυριακή.

1896, Ιού­λης. Απερ­γία καθο­λι­κή. 4 νεκροί και δεκά­δες τραυ­μα­τί­ες. Οι απερ­γοί απο­σπούν μια μικρή αύξηση.

asfalistiko3

  1. Ιδρύ­ε­ται σωμα­τείο στο Λαύ­ριο με 5 μέλη. 

1909, 23 Φλε­βά­ρη. Ξεσπά απερ­γία καπνερ­γα­τών στο Βόλο και την Καρδίτσα.

1910, Φλε­βά­ρη. Απερ­γία στο Βόλο με αιτή­μα­τα 8ωρο, ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη. Μετά από 20 μέρες, λήγει με νίκη.

asfaistiko4

1911, Απερ­γία των τρο­χιο­δρο­μι­κών που ανα­στα­τώ­νει όλη την Αθή­να. Δεκά­δες τραυ­μα­τί­ες μετά από επέμ­βα­ση χωρο­φυ­λα­κής και ιππι­κού. Η απερ­γία λήγει μετά από επα­να­πρό­σλη­ψη όλων απεργών.

1913, Ιού­νης. Α’ συνέ­δριο καπνερ­γα­τών στην Αν. Μακε­δο­νία. Απερ­γία στον Πειραιά.

1914, Μάης. Γενι­κή απερ­γία καπνερ­γα­τών στην Καβά­λα κι όλη την Αν. Μακεδονία.

  1. Απερ­γία μεταλ­λω­ρύ­χων στη Σέρι­φο. 4 νεκροί απερ­γοί και 34 τραυματίες.
  2. Μεγά­λη Οχτω­βρια­νή Επανάσταση

1918, Οχτώ­βρης. Α’ Πανελ­λα­δι­κό Συνέ­δριο και Ίδρυ­ση ΓΣΕΕ. ( 320 σωμα­τεία και 79.306 οργα­νω­μέ­νοι εργάτες).

1918, Νοέμ­βρης.  Ίδρυ­ση ΣΕΚΕ ( μετέ­πει­τα ΚΚΕ)

  1. Οργα­νώ­νο­νται απερ­γί­ες στο Βόλο και στην Α. Μακε­δο­νία που λήγουν με κατά­κτη­ση 8ωρου. Πρώ­τη απερ­γία σιδη­ρο­δρο­μι­κών. 11 συλ­λαμ­βά­νο­νται και κλεί­νο­νται στην Ακρο­ναυ­πλία ενώ κατα­δι­κά­ζο­νται 1500 απεργοί!

[…]

1932, Μάης – Ιού­νης. Ξεσπά ένα μεγά­λο κύμα απερ­γιών. Εργά­τες των ΤΤΤ, μυλερ­γά­τες, χαλυ­βουρ­γοί, μηχα­νουρ­γοί, σιδη­ρο­δρο­μι­κοί Θεσ­σα­λο­νί­κης, καπνερ­γά­τες Ξάν­θης- Καβά­λας, τρο­χιο­δρο­μι­κοί Αθή­νας- Πειραιά.

1933, Γενά­ρης, 5 νεκροί εργά­τες στη Νάου­σα που δια­δή­λω­ναν κατά του λοκ άουτ των βιομήχανων 

Φλε­βά­ρης, Η αστυ­νο­μία πολιορ­κεί το ΕΚ Θεσ­σα­λο­νί­κης, σκο­τώ­νει 7 εργά­τες και τραυ­μα­τί­ζει 70!

  1. Απερ­γία μυλερ­γα­τών και φορ­το­εκ­φορ­τω­τών στην Καλαμάτα.

 asfalistiko5

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ!!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο