Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Στ’ άρματα, στ’ άρματα…»

Επι­μέ­λεια Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Σαν σήμε­ρα στις 16 Φλε­βά­ρη του 1942, ιδρύ­θη­κε ο θρυ­λι­κός ΕΛΑΣ, ο Ελλη­νι­κός Λαϊ­κός Απε­λευ­θε­ρω­τι­κός Στρα­τός, ο στρα­τός του ηρω­ι­κού Εθνι­κού Απε­λευ­θε­ρω­τι­κού Μετώ­που (ΕΑΜ), κι ήταν μαζί του ο λαός. Νέας ανά­στα­σης χτύ­πη­σε καμπά­να και τ’ αντάρ­τι­κο απλώ­θη­κε από τον Όλυ­μπο, στη Ρού­με­λη και σ’ όλη την ηπει­ρω­τι­κή και νησιω­τι­κή Ελλά­δα. Την ίδια μέρα κυκλο­φό­ρη­σε και η ιδρυ­τι­κή δια­κή­ρυ­ξή του.

Στις 17 Φλε­βά­ρη Πέθα­νε ο στο­χα­στής, δια­κε­κρι­μέ­νος δημο­σιο­γρά­φος και ποι­η­τής Νίκος Καρ­βού­νης, που μετα­ξύ άλλων διε­τέ­λε­σε μέλος της Συντα­κτι­κής Επι­τρο­πής της εφη­με­ρί­δας «Ελεύ­θε­ρη Ελλά­δα» και υπεύ­θυ­νος του Γρα­φεί­ου Τύπου της ΠΕΕΑ.

Ο Νίκος Καρ­βού­νης είναι ο ποι­η­τής του «Βρο­ντά­ει ο Όλυ­μπος», του καλύ­τε­ρου θού­ριου της Εθνι­κής Αντί­στα­σης,  με το ηρω­ι­κό σάλ­πι­σμα «στ’ άρμα­τα στ’ άρμα­τα» για τη χιλιά­κρι­βη τη λευ­τε­ριά. Δια­δό­θη­κε σύντο­μα. Εγι­νε ηρω­ι­κό εμβα­τή­ριο, έγι­νε σύμ­βο­λο της λεβεντιάς.

Ο Νίκος Καρα­ντη­νός μας διέ­σω­σε τα σχε­τι­κά με το πώς έγρα­ψε το τρα­γού­δι ο Νίκος Καρβούνης.

«Ο Ν. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ μάς έχει δώσει ο ίδιος το χρο­νι­κό του «Θου­ρί­ου», για το πώς έγρα­ψε το «Βρο­ντά­ει ο Ολυ­μπος », που, μελο­ποι­η­μέ­νο από τον ίδιο το δημιουρ­γό του, αλλά και από τον αντι­στα­σια­κό μου­σι­κό Αστρα­πό­γιαν­νο, δια­δό­θη­κε σ’ όλη την Ελλά­δα. Και έγι­νε, έτσι, το ηρω­ι­κό εμβα­τή­ριο, που σάλ­πι­ζε βρο­ντε­ρά το προ­σκλη­τή­ριο για τη «χιλιά­κρι­βη τη λευτεριά».

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ στον δημο­σιο­γρά­φο σ. Β. Γεωρ­γί­ου, που τον ρώτη­σε, στα χρό­νια της Κατο­χής, αν γρά­φει τίπο­τα, πήρε την απά­ντη­ση πως κάπο­τε — κάπο­τε γρά­φει και προ­χω­ρώ­ντας πιο πέρα πρό­σθε­σε ότι, αν χρεια­στεί, γρά­φει και θού­ρια κι, όπως είπε, «το “Βρο­ντά­ει ο Ολυ­μπος ” ήταν προ­ϊ­όν έξαρ­σης και οργής μαζί».

Ο ΠΑΙΑΝΑΣ της Εθνι­κής Αντί­στα­σης θα γρα­φεί μια νύχτα, καθώς οργι­σμέ­νος και αηδια­σμέ­νος γύρι­σε στο σπί­τι του: «…μου ήρθε άμε­σα η ανά­γκη να αντι­δρά­σω. Δεν έκλει­σα μάτι εκεί­νο το βρά­δυ…». Κι εξι­στο­ρώ­ντας τη γρα­φή του, πρό­σθε­σε: «…Κάθι­σα κι έγρα­ψα τους στί­χους και την ίδια νύχτα, κατά τα ξημε­ρώ­μα­τα, σύν­θε­σα και τη μου­σι­κή…». Μου­σι­κή στο θού­ριο, όπως είναι γνω­στό, έβα­λε ο αντι­στα­σια­κός μου­σι­κός Ακης Σμυρ­ναί­ος (Αστρα­πό­γιαν­νος)» (Πηγή Ριζοσπάστης).

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο