Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τέτοιο ανακάτεμα της ιστορίας, μόνο ο Τσίπρας…

Είναι η δεύ­τε­ρη φορά που ο κ. Τσί­πρας, ως πρω­θυ­πουρ­γός, χρη­σι­μο­ποιεί τη βαθιά συμ­βο­λι­κή, ιστο­ρι­κή σημα­σία του Σκο­πευ­τη­ρί­ου για να ενι­σχύ­σει το δήθεν αρι­στε­ρό του προ­φίλ: Το Γενά­ρη του 2015, ως φρε­σκο­ε­κλεγ­μέ­νος πρω­θυ­πουρ­γός της ο κ. Τσί­πρας είχε κατα­θέ­σει στε­φά­νι στο χώρο εκτέ­λε­σης των 200 κομμουνιστών.

Τότε που τους κομ­μου­νι­στές τους βάφτι­σε γενι­κά και αόρι­στα αριστερούς

Σίγου­ρα δεν θυμά­στε τι έγρα­ψε η «Αυγή» στις 27.1.2015, την επο­μέ­νη μέρα που ο Αλέ­ξης Τσί­πρας ορκί­στη­κε πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλά­δας στις 26.1.2015.

Έγρα­ψε λοι­πόν: «Φόρος τιμής στο Σκο­πευ­τή­ριο, η πρώ­τη πολι­τι­κή πρά­ξη του πρω­θυ­πουρ­γού Αλ. Τσί­πρα. Κατα­χει­ρο­κρο­τού­με­νος, σε έντο­να φορ­τι­σμέ­νο κλί­μα, ο νέος πρω­θυ­πουρ­γός Αλ. Τσί­πρας, επέ­λε­ξε ως πρώ­τη πολι­τι­κή πρά­ξη να κατα­θέ­σει – με το χέρι στην καρ­διά — λίγα κόκ­κι­να τρια­ντά­φυλ­λα στο μνη­μείο των εκτε­λε­σθέ­ντων από τις κατο­χι­κές δυνά­μεις κομ­μου­νι­στών, στο Σκο­πευ­τή­ριο της Και­σα­ρια­νής. Αγκα­λιά­ζο­ντας τον κόσμο που είχε συγκε­ντρω­θεί και εν μέσω συν­θη­μά­των όπως “ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ ο δρό­μος των λαών”, ο Αλ. Τσί­πρας, απο­χώ­ρη­σε από την Και­σα­ρια­νή χωρίς δηλώσεις».

Αυτόν το «φόρο τιμής» τον ακο­λού­θη­σε το 3ο μνη­μό­νιο, που οδή­γη­σε στο νόμο-λαι­μη­τό­μο 4387/2016 του ψαλι­δο­χέ­ρη υπουρ­γού Εργα­σί­ας Γιώρ­γου Κατρού­γκα­λου, με το σφα­για­σμό των συντά­ξε­ων.  Με το άρθρο 44 αυτού του αντια­σφα­λι­στι­κού εκτρώ­μα­τος επι­βλή­θη­κε εισφο­ρά 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ ακό­μα και στις συντά­ξεις των λίγων αγω­νι­στών της Εθνι­κής Αντί­στα­σης που βρί­σκο­νται ακό­μα στη ζωή. Η σύντα­ξή τους απ’ την 1.7.2016 μειώ­θη­κε από 66,51 σε 62,52 ευρώ για να χρη­μα­το­δο­τη­θεί ο «για­τρός της γει­το­νιάς» που τάζει ο υπουρ­γός Υγεί­ας Ανδρέ­ας Ξανθός.

Αυτή την “τιμή” –δηλα­δή τον απρο­κά­λυ­πτο κυνι­σμό σε βάρος όλων των συντα­ξιού­χων που έκτι­σαν τη μετα­πο­λε­μι­κή ερει­πω­μέ­νη Ελλά­δα- επι­φύ­λα­ξε ο πρω­θυ­πουρ­γός για τη «δρα­κο­γε­νιά της Αντί­στα­σης», όπως είπε μεγα­λό­στο­μα – αυτή τη φορά- χτές στη φιέ­στα της Και­σα­ρια­νής. Σε μια εκδή­λω­ση με την οποία επι­χεί­ρη­σε να εξι­λε­ώ­σει τη βάρ­βα­ρη πολι­τι­κή της συγκυ­βέρ­νη­σής του με τους ΑΝΕΛ με την από­δο­ση του Σκο­πευ­τη­ρί­ου στο δήμο της πόλης, που απο­τε­λεί κατά­κτη­ση των πολύ­χρο­νων αγώ­νων του λαού της Καισαριανής.

Και κάτι ακό­μα: Είναι –αν δεν με απα­τά η μνή­μη μου- η πρώ­τη φορά που εξι­σώ­νε­ται η θυσία των μαχη­τών του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας στο Γράμ­μο στην πάλη τους ενά­ντια στο μοναρ­χο­φα­σι­σμό της χώρας, με τη συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στον πόλε­μο της Κορέ­ας ενά­ντια στον κομμουνισμό.

Τα χώμα­τα της Και­σα­ρια­νής και της Κοκ­κι­νιάς. Ο Γορ­γο­πό­τα­μος. Μα και οι ματω­μέ­νες κορυ­φές του Γράμ­μου και τα σκορ­πι­σμέ­να νιά­τα στην Κορέα. Το Πολυ­τε­χνείο. Μα και η Κύπρος. Αυτή είναι η Ιστο­ρία μας. Πως μπο­ρεί κανείς να την σβή­σει αυτή την Ιστορία;

Αυτό κι αν απο­τε­λεί δια­στρο­φή της ιστο­ρί­ας, την οποία απο­κή­ρυ­ξε –μεγα­λό­στο­μα κιό­λας- ο Αλέ­ξης Τσίπρας.

Αυτή την «ιδιαί­τε­ρη τιμή και συγκί­νη­ση» ‑όπως έγρα­ψε στην πρό­σκλη­σή του- επι­φύ­λα­ξε για τους ενα­πο­μεί­να­ντες  αγω­νι­στές της Εθνι­κής Αντί­στα­σης και ο Πανελ­λα­δι­κός Σύν­δε­σμος Αγω­νι­στών Εαμι­κής Εθνι­κής Αντί­στα­σης που οργά­νω­σε –μιας και η δημο­τι­κή αρχή της Και­σα­ρια­νής το αρνή­θη­κε ‑και προ­σκά­λε­σε τον πρω­θυ­πουρ­γό να μιλή­σει στο Σκο­πευ­τή­ριο. Η πρό­σκλη­σή τους επι­στρέ­φε­ται από μας, τα παι­διά μας και τα εγγό­νια μας για­τί προ­σβάλ­λει το πνεύ­μα και τους αγώ­νες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ.

 

(Ενα τμή­μα από όσα είπα­με στη σημε­ρι­νή εκπο­μπή του ΑΤΕΧΝΩΣ στην ΕΡΤopen στους 106,7)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο