Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένα ντοκουμέντο για την «ΠΑΟ»

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζηκώστας //

Στη διάρ­κεια της Κατο­χής εμφα­νί­στη­καν και έδρα­σαν μια σει­ρά «εθνι­κι­στι­κές οργα­νώ­σεις», μετα­ξύ αυτών και η ΠΑΟ (Πανελ­λή­νια Απε­λευ­θε­ρω­τι­κή Οργά­νω­ση). Γύρω από τη δρά­ση τους τα τελευ­ταία χρό­νια υπάρ­χει πλού­σια αρθρο­γρα­φία που προ­σπα­θεί να τις απε­νο­χο­ποι­ή­σει και να τις παρου­σιά­σει ως οργα­νώ­σεις (και μάλι­στα πολυ­πλη­θείς) που απλά ήταν «πατριώ­τες-αντι­κομ­μου­νι­στές» , ενώ προ­σπα­θεί να κρύ­ψει και τις πολύ­μορ­φες σχέ­σεις που είχαν με τον κατακτητή. 

Στη συντρι­πτι­κή τους πλειο­ψη­φία, βέβαια οι οργα­νώ­σεις αυτές , επι­κέ­ντρω­σαν τις ενέρ­γειές τους ενα­ντί­ον του ΕΑΜ δια­τη­ρού­σαν ταυ­τό­χρο­να διαύ­λους επι­κοι­νω­νί­ας και συνερ­γα­σί­ας, τόσο με τις δυνά­μεις κατο­χής και τις δοσι­λο­γι­κές κυβερ­νή­σεις, όσο και με το Βρε­τα­νι­κό Στρα­τη­γείο της Μέσης Ανα­το­λής και την κυβέρ­νη­ση του Καΐ­ρου (ιδί­ως όταν είδαν προς τα πού «έγερ­νε η πλάστιγγα»…) 

Μία από αυτές ήταν και η ΠΑΟ (υπήρ­ξε μετε­ξέ­λι­ξη της ΥΒΕ «Υπε­ρα­σπι­σταί Βορεί­ου Ελλά­δος», μιας οργά­νω­σης που συγκρο­τή­θη­κε το καλο­καί­ρι του 1941 από αξιω­μα­τι­κούς του στρα­τού και που τελού­σε αρχι­κά «υπό τας δια­τα­γάς της Κυβερ­νή­σε­ως του Καΐ­ρου η οργά­νω­ση που απεί­χε από οποια­δή­πο­τε αντι­γερ­μα­νι­κή ενέρ­γεια, ενώ απο­κλει­στι­κός στό­χος των ανταρ­το­ο­μά­δων της ήταν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Δεν είναι τυχαίο άλλω­στε ότι στην περιο­χή δρά­σης της η λέξη «ΠΑΟ­τζής» είναι ακό­μη και σήμε­ρα βρι­σιά και συνώ­νυ­μο της συνερ­γα­σί­ας με τον κατα­κτη­τή.

Να σημειώ­σου­με ακό­μη ότι η ΠΑΟ ‑παρά τις επα­νει­λημ­μέ­νες προ­σπά­θειες του επι­τε­λεί­ου της- ουδέ­πο­τε ανα­γνω­ρί­στη­κε επί­ση­μα ως συμ­μα­χι­κή δύνα­μη από το Συμ­μα­χι­κό Στρα­τη­γείο . Απόρ­ρη­τη Έκθε­ση των Βρε­τα­νών ανα­φέ­ρει πως «οι τρι­βές (σ.σ. με τον ΕΛΑΣ) ξανάρ­χι­σαν τον Σεπτέμ­βριο (σ.σ. του 1943), όταν πρώ­τα στην περιο­χή της Κοζά­νης ομά­δες της ΠΑΟ άρχι­σαν να συνερ­γά­ζο­νται με τους Γερ­μα­νούς, και όταν ξέσπα­σε ο εμφύ­λιος πόλε­μος τον Οκτώ­βριο. Ο ΕΛΑΣ έκα­νε επί­θε­ση με όλες του τις δυνά­μεις ενα­ντί­ον της ΠΑΟ, πράγ­μα που κατέ­λη­ξε στην ουσια­στι­κή εξα­φά­νι­ση της τελευ­ταί­ας ως το τέλος του χρόνου.Από τότε μερι­κές ομά­δες της ΠΑΟ έχουν ανα­βιώ­σει με γερ­μα­νι­κά όπλα και γερ­μα­νι­κή στή­ρι­ξη και τα μέλη της κάνουν στην Μακε­δο­νία και στον Εβρο τις ίδιες δου­λειές που κάνουν αλλού τα Τάγ­μα­τα Ασφα­λεί­ας. Οι σχε­τι­κές ενδεί­ξεις οδη­γούν αναμ­φι­σβή­τη­τα στο συμπέ­ρα­σμα ότι ορι­σμέ­νες πρώ­ην μονά­δες της ΠΑΟ τώρα συνερ­γά­ζο­νται ολό­ψυ­χα με τους Γερ­μα­νούς σε επι­χει­ρή­σεις κατά του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και έχουν επί­σης χρη­σι­μο­ποι­η­θεί από τους Γερ­μα­νούς ως στρα­τός φρουράς»

Με τη λήξη δε του πολέ­μου, οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις δε δίστα­σαν να τις «ανα­γνω­ρί­σουν» ως «αντι­στα­σια­κές» παρό­μοιες οργα­νώ­σεις, ενώ πολ­λοί από τους πρω­τα­γω­νι­στές τους τιμή­θη­καν ή έκα­ναν καριέ­ρα στον κρα­τι­κό (και παρα­κρα­τι­κό) μηχα­νι­σμό. Πάντως απο­κα­λυ­πτι­κή είναι η συνει­δη­τή απά­λει­ψη της ΠΑΟ από τη λίστα των επί­ση­μα ανα­γνω­ρι­σμέ­νων αντι­στα­σια­κών οργα­νώ­σε­ων του άρθρου 8 του Ν.1285/1982 (που ισχύ­ει μέχρι σήμε­ρα). Στη σχε­τι­κή συζή­τη­ση στη Βου­λή, ακό­μη κι ο Πανα­γιώ­της Κανελ­λό­που­λος θα παρα­δε­χθεί ότι «η ΠΑΟ παρου­σιά­ζει προ­βλή­μα­τα» όσον αφο­ρά τον αντι­στα­σια­κό της χαρα­κτή­ρα, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι παρό­λα αυτά «υπήρ­ξαν και εκεί γνή­σιοι αγω­νι­στές», μαζί με «εκεί­νους οι οποί­οι απο­κλεί­ο­νται από το άρθρο 1» ‑του­τέ­στιν, «συνερ­γά­σθη­καν με τους κατακτητές».

Το ντο­κου­μέ­ντο

Πρό­κει­ται για πρω­το­σέ­λι­δο (ουσια­στι­κά ως προ­κή­ρυ­ξη) της εφη­με­ρί­δας ΣΠΙΘΑ (ΑΣΚΙ, ΓΑΚ Ν. Ημα­θί­ας) που ήταν «ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΕΡΡΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤ. ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» (ΒΕΡΡΟΙΑ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1943, ΧΡΟΝΟΣ Α’, ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 2, ΔΡΑΧ. 1000) όπως αναγράφει.

Στο σχε­τι­κό άρθρο ανα­φέ­ρε­ται η ανά­γλυ­φη κοι­νω­νι­κή-οικο­νο­μι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα της κατο­χής και στη περιο­χή, αλλά και με συγκε­κρι­μέ­να στοι­χεία η δρά­ση της ΠΑΟ σ’ αυτή σε συνερ­γα­σία με τον Γερ­μα­νό κατα­κτη­τή. Ο τίτλος της εφη­με­ρί­δας χαρα­κτη­ρι­στι­κός (οι υπο­γραμ­μί­σεις δικές μας): «ΚΑΤΑΧΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ (ΠΑΟ & ΣΙΑ)». Ολό­κλη­ρο το άρθρο:

«Ο Χιτλε­ρι­κός Φασι­σμός, μέσα στη μεγά­λη κρί­ση που περ­νά σήμε­ρα ύστε­ρα απ’ τα συγκλο­νι­στι­κά χτυ­πή­μα­τα που δέχε­ται στο Ανα­το­λι­κό Μέτω­πο απ’ τον δοξα­σμέ­νο Κόκ­κι­νο Στρα­τό, στην Ιτα­λία από τους Συμ­μά­χους με τους καθη­με­ρι­νούς κατα­στρε­πτι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς, στα βιο­μη­χα­νι­κά και συγκοι­νω­νια­κά του κέντρα από την Συμ­μα­χι­κή αερο­πο­ρία και την ηρω­ϊ­κή δρά­ση των ανταρ­τών που παρα­λύ­ει τα μετό­πι­σθεν, γίνε­ται ακό­μα πιο άγριος και λυσ­σα­σμέ­νος. Οι καθη­με­ρι­νές τερά­στιες απώ­λειες του στα μέτω­πα του δημιουρ­γούν πολύ μεγά­λα κενά που δεν μπο­ρεί να καλύ­ψει με τις δικές του δυνάμεις.

Για να μπο­ρέ­σει να ξεπε­ρά­σει τις αδυ­να­μί­ες του και να συμπλη­ρώ­σει κάπως τα κενά του δια τη συνέ­χι­ση του πολέ­μου ρίχνε­ται ακρά­τη­τος από λύσ­σα στην άγρια ληστέ­ψη του πλού­του μας και ιδιαί­τε­ρα των γεωρ­γι­κών μας προ­ϊ­ό­ντων μας. Ο αγρο­τι­κός κόσμος της επαρ­χί­ας μας που μ’ αίμα και ιδρώ­τα έβγα­λε λίγο σιτά­ρι, βλέ­πει τώρα τον κατα­χτη­τή να του αρπά­ζει απ’ τα’ αμπά­ρι του.

Τα λίγα ζώα που από­με­ναν για τη δια­τρο­φή του πλη­θυ­σμού και τη καλ­λιέρ­γεια της γης επι­τάσ­σει για το στρα­τό του, σα «λεία πολέ­μου». Εφαρ­μό­ζει τις αγγα­ρί­ες για στρα­τιω­τι­κά έργα (αερο­δρό­μια κλπ) κι ‘ αφαι­ρεί μ’ αυτό τον τρό­πο και το ένα μερο­κά­μα­το που μπο­ρού­σε να βγά­λει ο εργά­της για το ψωμί της οικο­γέ­νειας του. Η ακρί­βεια της ζωής αυξά­νε­ται με την συνερ­γα­σία των μεγα­λο­μαυ­ρο­γο­ρι­τών και ο λαός κατα­δι­κά­ζε­ται στην πεί­να και στο θάνα­το απ’ τις στερήσεις.

Ο κατα­κτη­τής για να πνί­ξει την πάλη κι’ αντί­στα­ση του Λαού πάνω στα εξο­ντω­τι­κά του μέτρα, δεν διστά­ζει να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει όλα τα άγρια τρο­μο­κρα­τι­κά μέσα. Συλ­λή­ψεις, εκτε­λέ­σεις, κάψι­μο σπι­τιών είναι τα «νέα του όπλα». 

Μα στα εγκλή­μα­τα αυτά κατά του Λαού συμ­με­τέ­χουν ενερ­γά κι’ ανοι­χτά οι προ­δό­τες του Λαού , του Έθνους. Τα υπο­λείμ­μα­τα της Τερ­το­αυ­γου­στια­νής τυρ­ρα­νί­ας που βλέ­πουν πως ο Λαός δεν θα τους ανε­χτεί πια να τον έχουν σκλά­βο και πως έτσι σβύ­νουν τα όνει­ρά τους, δίνουν όλες τους τις δυνά­μεις και βοη­θούν το Κατα­χτη­τή για να πνί­ξουν στο αίμα τον τίμιο αγώ­να του Λαού.

Η ΠΑΟ η γκε­στα­πί­τι­κη φασι­στι­κή κλί­κα που για τη περι­φέ­ρειαν μας κατά­ντη­σεν εφιάλ­της, άνοι­ξε επί­ση­μα τον εμφύ­λιο πόλε­μο συμ­μα­χώ­ντας στα φανε­ρά με τον Κατα­χτη­τή. Οι εκτε­λέ­σεις των πατριω­τών στο Νησέ­λι, το κάψι­μο εφτά σπι­τιών στο Βρυ­σά­κι και στο δύο στο Μικρο­βού­ζι, οι ομα­δι­κές συλ­λή­ψεις στο Μικρο­βού­ζι είναι έργο των καθαρ­μά­των της ΠΑΟ με την υπο­στή­ρι­ξη των γερ­μα­νι­κών όπλων.

Ο Κατα­χτη­τής που σ’αυτήν την δύσκο­λη στιγ­μή γι’αυτόν δε θα μπο­ρού­σε να βρη καλύ­τε­ρους συμ­μά­χους από τους προ­δό­τες αυτούς, τους δίνη όλα τα μέσα για το εθνο­προ­δο­τι­κό τους έργο.

Οι Γερ­μα­νοί ξεσκί­ζο­νται μέσα από την κου­ρελ­λο­φυ­λά­δα «Νέα Ευρώ­πη» ενά­ντια στο ΚΚΕ , στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ για τη διά­σω­ση του Έθνους και τη ενό­τη­τα του Λαού.

Μα κι’ οι Παου­τζή­δες ούτε χιλιο­στό δεν ξεφεύ­γουν από την γραμ­μήν της Γκε­στα­μπί­τι­κης προπαγάνδας.

Προ­δό­τες απο­κα­λεί η Γκε­στα­πό τους Εθνο­προ­δό­τες (τον αδελ. Αριστ. Παπα­δό­που­λο, τον Παπα­μπαϊ­ρά­μη του Νησε­λί­ου κλπ) ήρω­ες τους απο­κα­λούν και σαν τέτοιους τους τίμη­σαν και τους τιμούν η ΠΑΟ και η παρέα της, πλέ­κο­ντας εγκό­μια γι’αυτούς στον δήθεν παρά­νο­μο τόπο τους.

Κάθε αγώ­να των εργα­τών και του ΛΑΟΥ για το ψωμί και τη ζωή που χτυ­πά­ει ο κατα­χτη­τής, τον χτυ­πά­νε κι’ αυτή, προ­δί­δο­ντας στους γερ­μα­νούς τους αγω­νι­στές και ηγέ­τες του Λαού. Τίνων τα σπί­τια κάψα­νε στο Βρυ­σά­κι και Μικρο­βού­ζι; Των Κομου­νι­στών και Εαμι­τών, των αγω­νι­στών του Λαού για τη ζωή και τη λευ­τε­ριά. Τους Κομ­μου­νι­στάς και Εαμί­τας συλ­λαμ­βά­νουν και κατα­διώ­κουν οι Κατα­χτη­τές, αυτούς δολο­φο­νούν και προ­δί­δουν οι Παου­τζή­δες. Τους εχθρούς των κατα­χτη­τών, εχθρούς τους έχουν η ΠΑΟ και συντρο­φιά. Ποιο σπί­τι Παου­τζή κάη­κε από τους Γερ­μα­νούς; Ποιος Παουζ­τής πιά­στη­κε και στάλ­θη­κε σε στρα­τό­πε­δο, εκτε­λέ­σθη­κε και κατα­διώ­χτη­κε από τους Γερ­μα­νούς; Κανέ­νας Παου­τζής δεν πει­ρά­χτη­κε από τους κατα­χτη­τές. Ποιοι συνε­μά­χη­σαν με τους προ­δό­τες ΕΔΕΣ (Ζέρ­βα); Οι Κατα­χτη­τές και η ΠΑΟ.

Σύμ­φω­νο κάνα­νε οι Γερ­μα­νοί με τον Ζέρ­βα να χτυ­πή­σουν το ΕΑΜ και τους αντάρ­τες του ΕΛΑΣ, σύμ­φω­νο υπό­γρα­ψε και η ΠΑΟ με τον ΕΔΕΣ. Και σαν αντι­πρό­σω­πος της επι­τρο­πής ΠΑΟ Βερ­ροί­ας ήταν ο πολύς Ταγ­μα­τάρ­χης Χοντρό­που­λος. Οι Γερ­μα­νοί δώσα­νε αμνη­στεία στους αξιω­μα­τι­κούς της ΠΑΟ, για να μένουν στις πόλεις και να κατα­δί­δουν τους Έλλη­νες πατριώ­τες στην Γκεσταπό.

Το δυνά­μω­μα του ΚΚΕ με νέες εκα­το­ντά­δες και χιλιά­δες τίμιων Ελλή­νων θα εξα­σφα­λί­σει την νίκη στο λαό, θα εξα­φα­νί­σει από το πρό­σω­πο τις τιμη­μέ­νης μας Πατρί­δος τα φασι­στι­κά καθάρ­μα­τα που θέλουν να κρα­τούν αιώ­νια στην σκλα­βιά και την απα­θλί­ω­ση τον εργα­ζό­με­νο λαό.

Νέες και­νούρ­γες χιλιά­δες στις γραμ­μές του ηρω­ϊ­κού Κόμ­μα­τός μας για την γρή­γο­ρη Εθνι­κή Απε­λευ­θέ­ρω­ση για την πραγ­μα­το­ποι­ή­σει της Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας για τη Νίκη του Σοσιαλισμού.

Ζήτω το ηρω­ϊ­κό ΚΚΕ

Ζήτω το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ

Θάνα­τος στους Καταχτητές

Θάνα­τος στους Εθνοπροδότες»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο