Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απαγόρευσαν τη φωτογράφηση του καταυλισμού προσφύγων της Μόριας…

Μέχρι χτες ο κ. Μου­ζά­λας δεν ήξε­ρε ότι υπάρ­χουν πρό­σφυ­γες που ζουν σε συν­θή­κες πολι­κού ψύχους. Σήμε­ρα όμως που «πλη­ρο­φο­ρή­θη­κε» την κατά­στα­ση από τις φωτό που πλημ­μύ­ρι­σαν τα Μέσα Μαζι­κή Ενη­μέ­ρω­σης απα­γό­ρευ­σε τη φωτο­γρά­φι­ση των καταυ­λι­σμών έστω και από μακριά. Οπως δια­βά­ζου­με σε σημε­ρι­νά ρεπορ­τάζ από τη Λέσβο αστυ­νο­μι­κοί σήμε­ρα απα­γό­ρευαν τη φωτο­γρά­φι­ση του καταυ­λι­σμού ακό­μα και απ’ έξω. Προ­φα­νώς για να μη δού­με τις θαμ­μέ­νες στο χιό­νι σκη­νές των προσφύγων

Δύσκο­λες ώρες περ­νά­νε εκα­το­ντά­δες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που ζού­νε στον καταυ­λι­σμό της Μόριας για δεύ­τε­ρη μέρα σε συν­θή­κες πολι­κών θερ­μο­κρα­σιών. Τα χιό­νια είναι εμφα­νώς λιγό­τε­ρα, αλλά όχι επει­δή έλιω­σαν αλλά για­τί μετα­τρά­πη­καν σε πάγο. Γυναί­κες και παι­διά και άλλα ευά­λω­τα άτο­μα ζεσταί­νο­νται σε δύο μεγά­λες σκη­νές της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας του ΟΗΕ για τους πρό­σφυ­γες στις οποί­ες λει­τουρ­γεί ένα σύστη­μα θέρ­μαν­σης. Οι υπό­λοι­ποι, κυρί­ως Αφρι­κα­νοί άνδρες, ζουν στην πλειο­νό­τη­τά τους στο ανα­το­λι­κό και στο βόρειο τμή­μα του καταυ­λι­σμού σε καλο­και­ρι­νές σκη­νές σκε­πα­σμέ­νες από τέντες, θαμ­μέ­νες κυριο­λε­κτι­κά στον πάγο με κου­βέρ­τες που τους έχουν δια­νε­μη­θεί. Με τις οποί­ες όμως τέτοιες θερ­μο­κρα­σί­ες δεν μπο­ρούν να αντι­με­τω­πι­σθούν. Σε υπαί­θριες φωτιές καί­νε ό,τι μπο­ρεί να καεί και κυρί­ως ξυλεία από τα γύρω ελαιο­κτή­μα­τα ενώ προ­σπα­θούν και να μαγει­ρέ­ψουν σε αυτές τις φωτιές κάτι πέραν του προ­σφε­ρό­με­νου συσσιτίου.

Στο μετα­ξύ, η κατά­στα­ση αυτή έχει ανη­συ­χή­σει τις οργα­νώ­σεις για­τρών που επι­χει­ρούν στο κέντρο, αφού ήδη άρχι­σαν να προ­σέρ­χο­νται ασθε­νείς με πόνους στους μύες και στα κόκ­κα­λα λόγω του έντο­νου ψύχους. Ενώ οι πάγοι όπως υπο­στη­ρί­ζε­ται δεν απο­κλεί­ε­ται να προ­κα­λέ­σουν και ορθο­πε­δι­κά περι­στα­τι­κά τις επό­με­νες ώρες μετα­ξύ κυρί­ως των μετα­να­στών που λόγω κατα­γω­γής δεν ξέρουν να κινη­θούν σε τέτοιες συνθήκες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο