Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Αυτές που ζήσανε σε δύο κόσμους»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Παρου­σί­α­ση νέου βιβλί­ου Γεωρ­γί­ας Σ. Σκοπούλη
«Αυτές που ζήσα­νε σε δύο κόσμους»

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
Προ­σω­πι­κές Αφηγήσεις-Μαρτυρίες

ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
Χρι­στί­να Ζώνιου

ΕΞΩΦΥΛΛΟ:
Εύα Μελά

εκδό­σεις Oasis

 

Το Πνευ­μα­τι­κό Κέντρο Δήμου Ιωαν­νι­τών και οι εκδό­σεις Oasis παρου­σιά­ζουν την Τρί­τη 26 Ιανουα­ρί­ου 2016 και ώρα 8.30 μ.μ. στον Πολι­τι­στι­κό Πολυ­χώ­ρο «Δημή­τρης Χατζής», το βιβλίο της Γεωρ­γί­ας Σ. Σκο­πού­λη «Αυτές που ζήσα­νε σε δύο κόσμους»«Αυτές που ζήσα­νε σε δύο κόσμους».

Για το βιβλίο θα μιλή­σουν ο Διο­νύ­σης Δρό­σος, Καθη­γη­τής Ηθι­κής Φιλο­σο­φί­ας στο Πανε­πι­στή­μιο Ιωαν­νί­νων, η Βού­λα Σκα­μνέ­λου Φιλό­λο­γος, πρώ­ην Σχο­λι­κή Σύμ­βου­λος και η συγ­γρα­φέ­ας. Απο­σπά­σμα­τα από το βιβλίο θα δια­βά­σει η ηθο­ποιός Δανάη Τζί­μα.

Την εκδή­λω­ση συντο­νί­ζει η Βού­λα Σκα­μνέ­λου.

Διορ­γά­νω­ση: Πνευ­μα­τι­κό Κέντρο Δήμου Ιωαν­νι­τών και Εκδό­σεις Oasis

____________

Η Γεωρ­γία Σ. Σκο­πού­λη γεν­νή­θη­κε το 1950 στην Πεδι­νή Ιωαν­νί­νων, όπου και ζει από το 1989. Ασχο­λή­θη­κε με τη δημο­σιο­γρα­φία. Το βιβλίο «Αυτές που ζήσα­νε σε δύο κόσμους» είναι το πέμ­πτο της.

___________

Λίγα λόγια για το βιβλίο: «Αυτές που ζήσα­νε σε δύο κόσμους»

Είκο­σι τρεις γυναί­κες από τις πρώ­ην σοσια­λι­στι­κές χώρες κατα­θέ­τουν την ψυχή τους και την αλή­θεια τους 

Η Ίρι­να, η Βανέ­σα, η Νόρα, η Ντου­μπράβ­σκα, η Μπε­ά­τα, η Νόρα, η Τατιά­να, η Σόφα, η Εύα, η Βιολέτα…

Η Γεωρ­γία Σκο­πού­λη επα­νέρ­χε­ται με το πέμ­πτο της βιβλίο «Αυτές που ζήσα­νε σε δύο κόσμους». Μετά τις συγκλο­νι­στι­κές εξο­μο­λο­γή­σεις ηλι­κιω­μέ­νων ανδρών και γυναι­κών της Ηπεί­ρου, η συγ­γρα­φέ­ας επέ­λε­ξε να παρου­σιά­σει τη ζωή μετα­να­στριών γυναι­κών από τις πρώ­ην σοσια­λι­στι­κές χώρες.

Γυναί­κες από 30 μέχρι 67 χρο­νών, γυναί­κες πονε­μέ­νες, ατσα­λω­μέ­νες, με τη δική τους μόρ­φω­ση και κουλ­τού­ρα διη­γή­θη­καν τη ζωή τους.

Στο βιβλίο αυτό τα στε­ρε­ό­τυ­πα, απροσ­δό­κη­τα, απο­κτούν όνο­μα, απο­κτούν ιστο­ρί­ες, ερω­τή­μα­τα, στο­χα­σμούς, συναι­σθή­μα­τα, όνει­ρα και ανη­συ­χί­ες. Οι ιστο­ρί­ες που έχει συλ­λέ­ξει η Γεωρ­γία Σκο­πού­λη είναι συγκλο­νι­στι­κές καθώς μέσα από την απλό­τη­τα και την αμε­σό­τη­τά τους μας φέρ­νουν σε επα­φή με όσα κρύ­βο­νται πίσω από κάθε λογής στερεότυπα.

Μέσα από τις συνε­ντεύ­ξεις του βιβλί­ου ξεδι­πλώ­νε­ται στα μάτια μας η δια­δρο­μή της μετα­νά­στευ­σης των γυναι­κών από τις πρώ­ην σοσια­λι­στι­κές χώρες προς την Ελλά­δα. Μέσα από τις αφη­γή­σεις αυτές ζού­με τις ζωές είκο­σι τριών γυναι­κών αντι­κρί­ζο­ντας ταυ­τό­χρο­να τον εαυ­τό μας στον εθνι­κό μας καθρέφτη.

Πώς βίω­σε ο απλός άνθρω­πος τον Σοσιαλισμό; 

Πώς βιώ­νει τον Καπιταλισμό; 

Ήταν καλύ­τε­ρα τότε; 

Είναι καλύ­τε­ρα τώρα; 

Για ποιον;

Πώς κι έγι­νε ένας ολό­κλη­ρος κόσμος να καταρρεύσει; 

Πώς κι έγι­νε ο ένας κόσμος να αγο­ρά­σει τον άλλον «με ένα μπλου­τζίν και δυο μπανάνες»;

Δίνει απα­ντή­σεις το βιβλίο;

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο