Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλιλαίος

Στις 8 Γενά­ρη 1642 πέθα­νε ο Γκα­λι­λέο Γκα­λι­λέι, γνω­στός στην Ελλά­δα ως Γαλι­λαί­ος, ιτα­λός αστρο­νό­μος και φυσι­κός, που υπο­στή­ρι­ξε την ηλιο­κε­ντρι­κή θεω­ρία, την οποία εξα­να­γκά­στη­κε από την Ιερά Εξέ­τα­ση ν’ απαρ­νη­θεί. Γεν­νή­θη­κε στις 15/2/1564.

Με την αφορ­μή αυτή ανα­δη­μο­σιεύ­ου­με μια ενδια­φέ­ρου­σα συζή­τη­ση με τη νεα­ρή επι­στη­μό­νισ­σα και ποι­ή­τρια Μαριάν­να Γιαν­νου­ρά­κου:

 

  • Στα Ερω­τή­μα­τα ανα­ρω­τιέ­σαι που είναι οι Γαλι­λαί­οι του κόσμου. Είναι ο Γαλι­λαί­ος ο τύπος του επι­στή­μο­να που χρειά­ζε­ται ο λαός (οι λαοί) σήμε­ρα; Όταν χρειά­στη­κε φοβή­θη­κε να υπο­στη­ρί­ξει την ανα­κά­λυ­ψή του. Συμβιβάστηκε.

– Ο Γαλι­λαί­ος, ο επι­στή­μο­νας, έκα­νε μία κορυ­φαία ανα­κά­λυ­ψη. Παρα­τή­ρη­σε την κίνη­ση των δορυ­φό­ρων του Δία και συμπέ­ρα­νε επι­στη­μο­νι­κά ότι οι παλιοί νόμοι περί της κίνη­σης των ουρα­νί­ων σωμά­των, δεν ισχύ­α­νε. Με την ανα­κά­λυ­ψή του, ήλθε ένα βήμα πιο κοντά στην αλή­θεια. Φυσι­κά, μια τέτοια ανα­κά­λυ­ψη δημιουρ­γού­σε ερω­τή­μα­τα για την ισχύ και των υπο­λοί­πων «νόμων» που ίσχυαν δίχως να τίθε­νται σε κρί­ση. Ερω­τή­μα­τα απλά, καθη­με­ρι­νά, για τον ποιος παρά­γει, ποιος καρ­πώ­νε­ται, ποιος έχει την εξου­σία και για­τί…. Ερω­τή­μα­τα που ενο­χλού­σαν…. Ερω­τή­μα­τα που ακό­μη και σήμε­ρα το ίδιο ενο­χλούν και το ίδιο δεν απα­ντώ­νται, το ίδιο επι­κίν­δυ­να είναι…..

Όταν όμως χρειά­στη­κε να υπε­ρα­σπι­στεί την ανα­κά­λυ­ψή του, ο Γαλι­λαί­ος, ακό­μη και με το υψη­λό­τε­ρο κόστος από όλα, αυτό της ζωής του, τότε έκα­με πίσω. Τότε ήταν που ουσια­στι­κά απαρ­νή­θη­κε την επι­στη­μο­νι­κή του ιδιό­τη­τα και τον ρόλο του ως πρω­το­πο­ρία της δια­νό­η­σης. Για­τί το να μην έχει φτά­σει ένας επι­στή­μο­νας σε μια αλή­θεια είναι εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κό από το να έχει φτά­σει και να την απαρ­νιέ­ται για­τί δεν είναι «βολι­κή». Στη δεύ­τε­ρη περί­πτω­ση, έχει απο­λέ­σει την επι­στη­μο­νι­κή του ιδιό­τη­τα και έχει υπο­κύ­ψει σε άλλες αρχές….

 

Ερω­τή­σεις Ι

Πώς γίνε­ται να είναι θνη­τοί οι άνθρω­ποι που αγαπώ,
αφού η αγά­πη μου για αυτούς,
θνη­τή δεν είναι;
Για­τί πάντα η σωστή είναι η τελευ­ταία επιλογή;
Τα άλο­γα, σε ποιους ποντάρουν;
Μικραί­νει ο κόσμος ή γερνάμε;
Όλοι το ίδιο δεν θέλου­με. Μα, δεν απευ­χό­μα­στε όλοι το ίδιο;
Δίκιο έχει αυτός που μπο­ρεί να το αποδείξει,
ή αυτός που μπο­ρεί να το επιβάλλει;
Όταν ο κόσμος όλος πίστευε ότι η γη είναι επίπεδη,
Είχε ο κόσμος όλος δίκιο;
Πού είναι οι Γαλι­λαί­οι του κόσμου;

Επι­μέ­λεια Ηρα­κλής Κακαβάνης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο