Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Πελετίδη: Τι είπε στην απολογία του ο δήμαρχος

Συνε­χής ενημέρωση:

Ολο­κλη­ρώ­θη­καν οι αγο­ρεύ­σεις των συνη­γό­ρων υπε­ρά­σπι­σης των Δημάρ­χων. Το Δικα­στή­ριο διέ­κο­ψε για να συνέλ­θει, ώστε να εκδώ­σει την απόφαση.

Την απαλ­λα­γή του δημάρ­χου Πατρέ­ων Κώστα Πελε­τί­δη πρό­τει­νε, κατά τη διάρ­κεια της αγό­ρευ­σης του, ο εισαγ­γε­λέ­ας της έδρας του Τρι­με­λούς Πλημμελειοδικείου.

Όπως ανέ­φε­ρε, δεν στοι­χειο­θε­τή­θη­κε κατά την διάρ­κεια της ακρο­α­μα­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας το αδί­κη­μα της παρά­βα­σης καθή­κο­ντος για τον δήμαρ­χο Πατρέ­ων. Όσον αφο­ρά στους χώρους που δεν παρα­χω­ρή­θη­καν στην Χρυ­σή Αυγή, κατά την προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο του 2015, είπε ότι ήταν από­φα­ση του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου, όπως διε­φά­νη από την ακρο­α­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία που προη­γή­θη­κε, καθώς και τις σχε­τι­κές απο­φά­σεις του σώμα­τος που έχουν κατατεθεί.

Ο Κώστας Πελε­τί­δης κατη­γο­ρεί­ται για παρά­βα­ση καθή­κο­ντος, έπει­τα από μήνυ­ση που είχε κατα­θέ­σει το 2015, ο τότε υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής Αχα­ΐ­ας της Χρυ­σής Αυγής, Μιχά­λης Αρβα­νί­της, επει­δή, με ομό­φω­νη από­φα­ση του δημο­τι­κού συμ­βου­λί­ου, δεν παρα­χώ­ρη­σε στη Χρυ­σή Αυγή δημο­τι­κό χώρο, κατά την προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο. Η δίκη συνε­χί­ζε­ται με τις αγο­ρεύ­σεις των συνηγόρων.

Ο τέως βου­λευ­τής της Χρυ­σή Αυγής Μιχά­λης Αρβα­νί­της ο οποί­ος μετα­ξύ άλλων υπε­ρα­σπί­ζε­ται τον Μιχα­λο­λιά­κο για την ανά­λη­ψη της πολι­τι­κής ευθύ­νης και ισχυ­ρί­ζε­ται ότι οι απο­φά­σεις του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου είναι παρά­νο­μες .Ο κ. Αρβα­νί­της εγκά­λε­σε το Δήμαρ­χο Πατρέ­ων “για­τί είναι υπό­δι­κος επει­δή αρνή­θη­κε να δώσει τα στοι­χεία για τους φακέ­λους των ΙΔΑΧ”.

Ο δικη­γό­ρος Γ. Κου­κού­λης. Ανα­φέ­ρει ότι: «Η μήνυ­ση ήρθε από ένα κόμ­μα το οποίο είναι υπό­δι­κο. Είναι μια εγκλη­μα­τι­κή, ναζι­στι­κή οργά­νω­ση με κοι­νο­βου­λευ­τι­κό μαν­δύα. Ο Δήμαρ­χος δεν είναι υπάλ­λη­λος, έχει πολι­τι­κό ρόλο. Ο ίδιος ο πολι­τι­κός ενά­γων ανα­γο­ρεύ­ει σαν κίνη­τρο τα πολι­τι­κά κίνη­τρα. Από την έκδο­ση της από­φα­σης, τίθε­ται εν αμφι­βό­λω η θέση του Δημάρ­χου. Αυτά τα στοι­χεία συν­θέ­τουν τον πολι­τι­κό χαρα­κτή­ρα της δίκης».

***

Σε εξέ­λι­ξη είναι η δίκη του δημάρ­χου Πατρέ­ων Κώστα Πελε­τί­δη, ενώ­πιον του Τρι­με­λούς Πλημμελειοδικείου.

Ο Κώστας Πελε­τί­δης κατη­γο­ρεί­ται για παρά­βα­ση καθή­κο­ντος, έπει­τα από μήνυ­ση που είχε κατα­θέ­σει το 2015, ο τότε υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής Αχα­ΐ­ας της Χρυ­σής Αυγής, Μιχά­λης Αρβα­νί­της, επει­δή, με ομό­φω­νη από­φα­ση του δημο­τι­κού συμ­βου­λί­ου, δεν παρα­χώ­ρη­σε στη Χρυ­σή Αυγή δημο­τι­κό χώρο, κατά την προ­ε­κλο­γι­κή περίοδο.

Η δίκη ξεκί­νη­σε με την απο­λο­γία του δημάρ­χου Πατρέ­ων, ο οποί­ος, μετα­ξύ άλλων, είπε ότι το δημο­τι­κό συμ­βού­λιο έχει το δικαί­ω­μα να παίρ­νει πολι­τι­κή θέση για την Χρυ­σή Αυγή και να την εκφρά­ζει με τις απο­φά­σεις του. Μάλι­στα, όπως τόνι­σε, δεν ήταν τυχαίο ότι ελή­φθη ομό­φω­νη από­φα­ση από δέκα δημο­τι­κές παρα­τά­ξεις, προ­σθέ­το­ντας ότι ο Δήμαρ­χος υπο­χρε­ού­ται να υλο­ποιεί τις απο­φά­σεις του σώματος.

«Καθή­κον του Δημάρ­χου να είναι δίπλα στον Πατραϊ­κό λαό και να δια­φυ­λάσ­σει την ενό­τη­τά του. Είναι τυχαίο ότι δέκα παρα­τά­ξεις συμ­φω­νούν και η από­φα­ση του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου ήταν ομόφωνη;

Την μήνυ­ση ενα­ντί­ον της Δημο­τι­κής Αρχής και του Δημάρ­χου, υπο­γρά­φει ο Μιχα­λο­λιά­κος, που έχει ανα­λά­βει την πολι­τι­κή ευθύ­νη για τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσσα.

Με ερώ­τη­σή τους μας ζητά­νε να χωρί­σου­με τα παι­διά στο βρε­φο­κο­μείο σε δικά μας και ξένα. Υπάρ­χει παι­δί ξένο;
Είναι τυχαίο ότι είναι στα Δικα­στή­ρια για­τί έχουν τάγ­μα­τα εφόδου;

Είναι αυτοί που φωνά­ζουν σε μια μάνα που έχα­σε το παι­δί της: Πού είναι το παι­δί σου τώρα!».

Ο Δήμαρ­χος ανα­φέρ­θη­κε στην ιστο­ρία του λαού μας και την εμπει­ρία του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου και το ρόλο του ναζισμού.

Σε άλλο σημείο της τοπο­θέ­τη­σής του ανα­φέρ­θη­κε στη γνω­στή ρήση:

«Όταν ήρθαν να πάρουν τους συν­δι­κα­λι­στές δεν αντέδρασα.

Δεν ήμουν συνδικαλιστής.

Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομ­μου­νι­στές δεν αντέδρασα.

Δεν ήμουν κομμουνιστής.

Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραί­ους δεν αντέδρασα.

Δεν ήμουν Εβραίος.

Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα,

Δεν είχε απο­μεί­νει κανείς για να αντιδράσει…».

Μετά την απο­λο­γία του Κώστα Πελε­τί­δη, η δίκη δια­κό­πη­κε και ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σει σε λίγη ώρα, με την πρό­τα­ση του εισαγ­γε­λέα και τις αγο­ρεύ­σεις των συνηγόρων.

Στο μετα­ξύ, έξω από το δικα­στι­κό μέγα­ρο της Πάτρας βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη συγκέ­ντρω­ση συμπα­ρά­στα­σης στον δήμαρ­χο Πατρέων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο