Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δυο μέτρα και σταθμά

Γρά­φει ο Βασί­λης Κρί­τσας //

Πόσο μετρά­ει ο θάνα­τος ενός Γάλ­λου υπη­κό­ου κι ενός Άρα­βα από τη Μέση Ανα­το­λή; Μα, προ­φα­νώς το ίδιο, θα σπεύ­σει να απα­ντή­σει κανείς. Εάν όμως οι ευαι­σθη­σί­ες και τα δάκρυα είναι επι­λε­κτι­κά, τότε δεν απέ­χουν πολύ από το να είναι κρο­κο­δεί­λια. Κι η επι­σή­μαν­ση μιας αυτο­νό­η­της αλή­θειας, γίνε­ται το πιο δύσκο­λο πράγ­μα πολ­λές φορές, μες στο κλί­μα αυτών των ημε­ρών και την άτυ­πη Τζι­χάντ που έχει κηρυ­χθεί κατά των Μου­σουλ­μά­νων, εν γένει.

Αυτό ακρι­βώς προ­σπά­θη­σε να πει ο βετε­ρά­νος άσος (της Σεβίλ­λης και της Τότε­ναμ μετα­ξύ άλλων) με τις δηλώ­σεις του σε ισπα­νι­κό ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό για το πρό­σφα­το χτύ­πη­μα στο Παρί­σι. Μπή­κε ασπί­δα ενά­ντια στη γενι­κευ­μέ­νη Ισλα­μο­φο­βία και το τσου­βά­λια­σμα, αλλά την ίδια στιγ­μή επι­σή­μα­νε την υπο­κρι­σία των επί­ση­μων ποδο­σφαι­ρι­κών αρχών, τα πολι­τι­κά τους κρι­τή­ρια και τα δια­φο­ρε­τι­κά σταθ­μά που τηρούν κατά περίπτωση.
«Μια ζωή Γάλ­λου δεν έχει περισ­σό­τε­ρη αξία σε σχέ­ση με αυτή ενός Παλαι­στί­νιου αγο­ριού» Τι εννοούσε;

Την προ­πε­ρα­σμέ­νη βδο­μά­δα στα ευρω­παϊ­κά γήπε­δα τηρή­θη­κε επί­ση­μα ενός λεπτού σιγή για τα θύμα­τα της πολύ­νε­κρης, τρο­μο­κρα­τι­κής ενέρ­γειας στο Παρί­σι. Το 2008 όμως, όταν ο Κανου­τέ είχε δεί­ξει στη φανέ­λα του, κατά τη διάρ­κεια ενός πανη­γυ­ρι­σμού του, ένα μήνυ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης για την Παλαι­στί­νη, τα κρι­τή­ρια της Ομο­σπον­δί­ας δεν ήταν το ίδιο ελα­στι­κά, καθώς του επι­βλή­θη­κε ποι­νή για έμμε­ση προ­βο­λή πολι­τι­κών μηνυμάτων.

Το μήνυ­μα της Ομο­σπον­δί­ας ήταν σαφές. Δεν πρέ­πει να μπλέ­κου­με το ποδό­σφαι­ρο με την πολι­τι­κή. Εκτός κι αν πρό­κει­ται για κάτι που αφο­ρά τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές μητρο­πό­λεις (όπως στην 11η Σεπτέμ­βρη, που ανα­βλή­θη­κε η αγω­νι­στι­κή του Τσά­μπιονς Λίγκ), οπό­τε το μήνυ­μα δεν είναι πολι­τι­κό κι αφο­ρά τότε τις «παναν­θρώ­πι­νες αξί­ες…» Αλλά η συνε­χι­ζό­με­νη γενο­κτο­νία (ή μήπως εθνο­κά­θαρ­ση;) στην Παλαι­στί­νη δεν είναι μία απ’ αυτές…

1348647

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο