Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκδήλωση για τους φωτογράφους και κινηματογραφιστές του ΔΣΕ στις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Μια σημα­ντι­κή εκδήλωση
στο χώρο της  Ανώ­τα­της Σχο­λής Καλών Τεχνών:

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

 ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ  ΠΟΥ ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ 

ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, 1946–1949

70 χρό­νια από την ίδρυ­σή του 

Ομι­λη­τές:

  • Μανώ­λης Κασι­μά­της, φωτο­γρά­φος, μέλος του ΕΕΤΕ 
  • Γιώρ­γος Μαρ­γα­ρί­της, Καθη­γη­τής του Αρι­στο­τέ­λειου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσσαλονίκης/Α.Π.Θ. στο Τμή­μα Πολι­τι­κών Επιστημών.

 

Δευ­τέ­ρα 5 Δεκεμ­βρί­ου 2016, 6.30 μ.μ.

 Στην Ανώ­τα­τη Σχο­λή Καλών Τεχνών, Πει­ραιώς 256, στον Ταύρο

(στην αίθου­σα «Ντε Κίρικο».

fotografoi O φωτο­γρά­φος Μανώ­λης Κασι­μά­της, μέλος του ΕΕΤΕ, σε συνερ­γα­σία με τον Καθη­γη­τή του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης  κ. Γιώρ­γο Μαρ­γα­ρί­τη, ο οποί­ος διδά­σκει στο Τμή­μα Πολι­τι­κών Επι­στη­μών τα μαθή­μα­τα: «Νεό­τε­ρη Ελλη­νι­κή Πολι­τι­κή Ιστο­ρία (1821–1909)», «Σύγ­χρο­νη Ευρω­παϊ­κή Ιστο­ρία», «Πόλε­μος και Πολι­τι­κή», «Εμφύ­λιοι Πόλε­μοι στον σύγ­χρο­νο κόσμο», «Πολι­τι­κή», «Πόλε­μος», «Στρα­τη­γι­κή», «Σύγ­χρο­νη Iστο­ρία και Γεω­πο­λι­τι­κά Συστή­μα­τα», κα.

 Θα μιλή­σουν  και θα παρου­σιά­σουν φωτο­γρα­φι­κά και κινη­μα­το­γρα­φι­κά καρέ του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας / Δ.Σ.Ε. 70 χρό­νια από την ίδρυ­σή του

Στο πρώ­το μέρος θα παρου­σια­στούν φωτο­γρα­φί­ες από τις εκδό­σεις του Δ.Σ.Ε. και στο δεύ­τε­ρο μέρος θα παρου­σια­στούν φωτο­γρα­φι­κά καρέ από τις κινη­μα­το­γρα­φι­κές λήψεις του κινη­μα­το­γρα­φι­κού συνερ­γεί­ου του Δ.Σ.Ε.

Από το έτος 1948 κύριο μέλη­μα του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας ήταν η κατα­γρα­φή (φωτο­γρα­φι­κή και κινη­μα­το­γρα­φι­κή) των δρα­στη­ριο­τή­των του, πρα­κτι­κή,  την οποία είχε ακο­λου­θή­σει πριν από αυτόν ο ΕΛΑΣ κατά την περί­ο­δο της Αντί­στα­σης.  Σκο­πός ήταν η παρα­γω­γή αφ’ενός φωτο­γρα­φιών που απο­στέλ­λο­νταν κυρί­ως σε έντυ­πα του εξω­τε­ρι­κού και αφ’ετέρου κινη­μα­το­γρα­φι­κών επι­καί­ρων, τα οποία προ­βάλ­λο­νταν στο  εξω­τε­ρι­κό, κάνο­ντας γνω­στή την ύπαρ­ξη, τις δρα­στη­ριό­τη­τες και τις επι­διώ­ξεις του.

Το Φωτο­κι­νη­μα­το­γρα­φι­κό Συνερ­γείο του ΔΣΕ  απαρ­τι­ζό­ταν από τον Γιώρ­γο  Σεβα­στί­κο­γλου, προϊ­στά­με­νο και σενα­ριο­γρά­φο, τον Μάνο Ζαχα­ρία, σκη­νο­θέ­τη, και τους οπε­ρα­τέρ-φωτο­γρά­φους Από­στο­λο Μου­σού­ρη και Φώτη Ματσά­κα με βοη­θούς τον Φαέ­θω­να, Βλα­δί­μη­ρο, Γιάν­νη και άλλους.

Θα έχου­με την δυνα­τό­τη­τα να παρα­κο­λου­θή­σου­με ντο­κου­μέ­ντα από την πορεία τους..

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο