Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«ΕΞΟΔΟΣ 1826» του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΚΑΡΑ

«ΕΞΟΔΟΣ 1826» του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΚΑΡΑ από 26 Ιανουαρίου 

στους κινηματογράφους από τη  NEW STAR σε Α΄ ΠΡΟΒΟΛΗ .

«ΕΞΟΔΟΣ 1826» μια επι­κή ιστο­ρι­κή ται­νία με ήρω­ες από την Μακε­δο­νία, μια επι­κή δρα­μα­τι­κή ται­νία. Το σενά­ριό της βασί­ζε­ται σε πραγ­μα­τι­κά γεγο­νό­τα, και συμπλη­ρώ­νε­ται από μυθο­πλα­στι­κά στοιχεία.

Η ιστο­ρία πίσω από το τρα­γού­δι «Τα παι­διά της Σαμα­ρί­νας»Η ται­νία έξο­δος είναι η πρώ­τη ται­νία η οποία γίνε­ται στην Ελλά­δα μετά από πολ­λά χρό­νια με θέμα το 1821 και η μονα­δι­κή στην οποία πρω­τα­γω­νι­στούν ιστο­ρι­κά πρό­σω­πα από την Μακεδονία.

exodosΈνα σχε­δόν άγνω­στο περι­στα­τι­κό της Επα­νά­στα­σης του 1821 ανα­βιώ­νει στη μεγά­λη οθό­νη. Πρό­κει­ται για την ιστο­ρία μιας ομά­δας 120 άντρων, που ξεκί­νη­σαν από το χωριό της Σαμα­ρί­νας Γρε­βε­νών, προ­κει­μέ­νου να συντρέ­ξουν τους κατοί­κους του Μεσο­λογ­γί­ου, που πολιορ­κού­νται από το στρα­τό των Τούρκων.

Οι περι­πέ­τειες των Σαμα­ρι­ναί­ων (οι οποί­ες σημειω­τέ­ον ενέ­πνευ­σαν τη δημιουρ­γία του γνω­στού δημο­τι­κού τρα­γου­διού «Τα παι­διά της Σαμα­ρί­νας») στο 10ημερο ταξί­δι τους προς το Μεσο­λόγ­γι και οι δυσκο­λί­ες που συνά­ντη­σαν ανα­πα­ρί­στα­νται με δρα­μα­τι­κό τρό­πο στην ται­νία «Έξο­δος 1826». Απο­φα­σι­σμέ­νοι να θυσιά­σουν τη ζωή τους για την ελευ­θε­ρία, οι άντρες προ­σπα­θούν πάση θυσία να μη γίνουν αντι­λη­πτοί από τουρ­κι­κές περι­πό­λους καθώς δια­σχί­ζουν τα άγρια βου­νά. Αυτό όμως δεν στέ­κε­ται εφι­κτό, με απο­τέ­λε­σμα να δώσουν σκλη­ρή μάχη πριν φτά­σουν στο Μεσολόγγι…

«Η ιστο­ρία της ται­νί­ας βασί­ζε­ται σε άγνω­στους ήρω­ες οι οποί­οι έδω­σαν την ζωή τους και το αίμα τους για την ελευ­θε­ρία της πατρί­δας αλλά εμείς σήμε­ρα δεν τους γνω­ρί­ζου­με. Διό­τι μαζί με τις μεγά­λες προ­σω­πι­κό­τη­τες της ελλη­νι­κής επα­νά­στα­σης συμ­με­τεί­χαν και πολ­λοί άνθρω­ποι οι οποί­οι σήμε­ρα μας είναι παντε­λώς άγνω­στοι. Αυτούς τους ήρω­ες θέλω να ανα­δεί­ξω μέσα από την ται­νία» ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΚΑΡΑΣ.
Η ται­νία «Έξο­δος 1826» είναι μια ανε­ξάρ­τη­τη παρα­γω­γή και αφο­ρά την ιστο­ρία 120 αντρών από τη Σαμα­ρί­να Γρε­βε­νών και τα γύρω χωριά, που έσπευ­σαν να βοη­θή­σουν στην Έξο­δο του Μεσο­λογ­γί­ου, τον Απρί­λιο του 1826.Η ται­νία είναι βασι­σμέ­νη στο δημο­τι­κό μας τρα­γού­δι «Παι­διά της Σαμα­ρί­νας», στα δια­σω­θέ­ντα ιστο­ρι­κά στοι­χεία και στη μυθο­πλα­σία. Η σκη­νο­θε­σία και το σενά­ριο είναι του Βασί­λη Τσι­κά­ρα, η φωτο­γρα­φία του Δημή­τρη Στα­μπο­λή και στους πρω­τα­γω­νι­στι­κούς ρόλους είναι οι Λεω­νί­δας Κακού­ρηςΜαρία Ανδρού­τσουΔημή­τρης Παπα­δό­που­λος.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο καπε­τά­νιος Μίχος Φλώ­ρος επι­στρέ­φει στη Σαμα­ρί­να για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδη­γή­σει στο Μεσο­λόγ­γι συμπλη­ρώ­νο­ντας το ήδη υπάρ­χον σώμα, στη ντά­πια του στρα­τη­γού Μακρή.  Έτσι, με τη βοή­θεια του προ­σω­πι­κού του φίλου Ηλία Μανά­κα κι άλλους 25 άντρες ξεκι­νούν ένα μακρύ ταξί­δι προ­κει­μέ­νου να συνα­ντή­σουν στο Μεσο­λόγ­γι, τον Ζήση Χατζη­μά­τη και τους υπό­λοι­πους συμπα­τριώ­τες τους. Στις 31 Μαρ­τί­ου του 1826 ξεκι­νά η δύσκο­λη πορεία τους, μέσα από τα βου­νά. Την ίδια ώρα, οι γυναί­κες στο χωριό προ­σπα­θούν να μάθουν από την Ελέ­νη Φλώ­ρου, την πραγ­μα­τι­κή αιτία της ξαφ­νι­κής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπρα­ήμ πασάς και ο Τούρ­κος Φρού­ραρ­χος της Άρτας Νιχάτ Σερ­βάν ετοι­μά­ζουν την τελι­κή επί­θε­ση στο Μεσολόγγι.

 Η ιστορία του τραγουδιού «Παιδιά της Σαμαρίνας»

«Το δημο­τι­κό τρα­γού­δι το οποίο είναι γνω­στό στο ευρύ κοι­νό έχει φτια­χτεί για τους 120 βλά­χους Σαμα­ρι­νιώ­τες οι οποί­οι πήγαν να πολε­μή­σουν στο Μεσο­λόγ­γι και κατά­φε­ραν να επι­στρέ­ψουν στο χωρίο τους μόνο οι 33 και αυτοί ήταν σε πολύ κακή κατά­στα­ση» υπο­γραμ­μί­ζει ο κ. Τσικάρας.

«Ο στί­χος του τρα­γου­διού λέει «παι­διά της Σαμα­ρί­νας μωρέ παι­διά καη­μέ­να για­τί είστε λερω­μέ­να» αυτή η φρά­ση είναι η ανα­φώ­νη­ση μίας μαυ­ρο­φό­ρας γυναί­κας η οποία αντι­κρί­ζει τα 33 παλι­κά­ρια που γύρι­σαν στο χωριό τους μετά την δύσκο­λή περι­πέ­τεια που είχαν προς και από το Μεσολόγγι.

Αυτό συμ­βαί­νει διό­τι όταν έφυ­γαν από το χωρίο τους ήταν με τις καλές τις φορε­σιές τους, τις ολό­λευ­κες φου­στα­νέ­λες τους. Ήταν ντυ­μέ­νοι λες και θα πήγαι­ναν σε γάμο και γύρι­σαν πίσω βρώ­μι­κοι και ταλαι­πω­ρη­μέ­νοι. Οι τελευ­ταί­οι στί­χοι του τρα­γου­διού είναι τα τελευ­ταία λόγια του καπε­τά­νιου των ανδρών του Μίχου Φλώ­ρου ο οποί­ος ξεψυ­χώ­ντας ψέλ­λι­σε τα τελευ­ταία λόγια τα οποία αφο­ρού­σαν την μητέ­ρα και την αδερ­φή του» συμπληρώνει.

Πρε­μιέ­ρα: Αθή­να, Τετάρ­τη 25 Ιανουα­ρί­ου 2017, στις 19.00 ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο