Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα — Obama persona non grata: «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Ήταν 12 Νοέμ­βρη 1999, πέντε μόλις μέρες πριν την επί­ση­μη επί­σκε­ψη του σφα­γέα Κλί­ντον στην Ελλά­δα, όταν σε σχε­τι­κή του ανα­κοί­νω­ση το δελ­τίο τύπου του τότε Συνα­σπι­σμού ανέ­φε­ρε μετα­ξύ άλλων: «Η κυβέρ­νη­ση οφεί­λει να εγκα­τα­λεί­ψει τις διαρ­κείς παλι­νω­δί­ες και τον ολι­σθη­ρό δρό­μο των απα­γο­ρεύ­σε­ων των προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νων ειρη­νι­κών εκδη­λώ­σε­ων». Την ημέ­ρα της επί­σκε­ψης του πρό­ε­δρου των ΗΠΑ, στις 19/11, οι κύριοι του Συνα­σπι­σμού εξα­πέ­λυαν βέλη ενά­ντια στην αστυ­νο­μο­κρα­τία και την απα­γό­ρευ­ση των δια­δη­λώ­σε­ων από την τότε κυβέρ­νη­ση Σημί­τη: «Ο Πρό­ε­δρος του ΣΥΝ Νίκος Κων­στα­ντό­που­λος σε ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας για το κρε­σέ­ντο αυταρ­χι­σμού και βίας ενα­ντί­ον ειρη­νι­κών εκδη­λώ­σε­ων δια­μαρ­τυ­ρί­ας είναι υπο­χρε­ω­μέ­νος να μην παρα­στεί στο δεί­πνο που οργα­νώ­νε­ται προς τιμήν του κ. Κλί­ντον» σημεί­ω­νε ανα­κοί­νω­ση του Γρα­φεί­ου Τύπου του Συνα­σπι­σμού. Αυτά έλε­γε ο πολι­τι­κός πρό­γο­νος του ΣΥΡΙΖΑ πριν 17 χρόνια.

Πολύ πιο πρό­σφα­τα, το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ εξα­πέ­λυε μύδρους ενά­ντια στην συγκυ­βέρ­νη­ση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με αφορ­μή την απα­γό­ρευ­ση δια­δη­λώ­σε­ων στην Αθή­να λόγω της τελε­τής έναρ­ξης της ελλη­νι­κής προ­ε­δρί­ας της Ε.Ε. Σημεί­ω­νε τότε το Γρα­φείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Η απα­γό­ρευ­ση των δημό­σιων συγκε­ντρώ­σε­ων και πορειών που για άλλη μια φορά επι­βάλ­λει η κυβέρ­νη­ση του μνη­μο­νί­ου, τη στιγ­μή μάλι­στα που η χώρα μας ανα­λαμ­βά­νει και την προ­ε­δρία της ΕΕ, είναι απα­ρά­δε­κτο γεγο­νός που ποδο­πα­τά­ει τα δικαιώ­μα­τα των πολι­τών και συρ­ρι­κνώ­νει τη Δημο­κρα­τία. Ο αυταρ­χι­κός κατή­φο­ρος της κυβέρ­νη­σης δεν έχει τελειω­μό». Αυτά έλε­γε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από περί­που δυό­μι­σι χρό­νια, για να έρθει σήμε­ρα, ως κυβέρ­νη­ση πλέ­ον, να κάνει ακρι­βώς τα ίδια με αυτούς που στο παρελ­θόν κατήγγειλε!

Με μια απα­ρά­δε­κτη, αυταρ­χι­κή από­φα­ση η κυβέρ­νη­ση του κ.Τσίπρα απα­γο­ρεύ­ει τις δια­δη­λώ­σεις εν όψει της παρου­σί­ας του προ­έ­δρου Ομπά­μα στην Αθή­να και θέτει την πόλη σε καθε­στώς αστυ­νο­μο­κρα­τί­ας. Προ­φα­νώς, η συγκυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεω­ρεί ότι δεν συντρέ­χει κανέ­νας λόγος δια­μαρ­τυ­ρί­ας ενά­ντια την επί­σκε­ψη του ηγέ­τη της ιμπε­ρια­λι­στι­κής δύνα­μης που ευθύ­νε­ται για μια σει­ρά μακε­λειών, από τη Λιβύη και την Συρία μέχρι την Υεμέ­νη και την Ουκρα­νία. Άλλω­στε, για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρό­ε­δρος Ομπά­μα απο­τε­λεί… «περι­στέ­ρι της ειρή­νης» που έρχε­ται στην Ελλά­δα ώστε να βοη­θή­σει στο θέμα του χρέ­ους! Γι’ αυτό και όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα, τόσο στε­λέ­χη της κυβέρ­νη­σης και του ΣΥΡΙΖΑ όσο και διά­φο­ρες γρα­φί­δες της αστι­κής δημο­σιο­γρα­φί­ας, προ­σπα­θού­σαν να απα­ξιώ­σουν τους αντι-ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αγώ­νες, να πεί­σουν το λαό ότι οι η κυτ­βέρ­νη­ση των ΗΠΑ, οι ιμπε­ρια­λι­στές, δεν είναι φονιά­δες, ούτε μακε­λά­ρη­δες αλλά «σύμ­μα­χοι» της χώρας μας και του λαού της. Φορώ­ντας το μαν­δύα της «αρι­στε­ράς»- την έννοια της οποί­ας έχει προ πολ­λού κου­ρε­λιά­σει και εξευ­τε­λί­σει- η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ επι­χει­ρεί να νομι­μο­ποι­ή­σει στην συνεί­δη­ση του λαού την εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή των αμε­ρι­κα­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων. Δεν θα το καταφέρει!

Ο απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ βρί­σκε­ται στην Ελλά­δα με κύριο σκο­πό να αξιο­ποι­ή­σει την πρό­θυ­μη σύμ­μα­χο στο ΝΑΤΟ Ελλά­δα για την υλο­ποί­η­ση των ευρω­α­τλα­ντι­κών επι­θε­τι­κών σχε­δί­ων. Βρί­σκε­ται εδώ για να προ­ω­θή­σει την επι­κίν­δυ­νη ατζέ­ντα του ΝΑΤΟ στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και να εξε­τα­στεί η πιθα­νή ανα­βάθ­μι­ση των αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων στην Ελλά­δα (βλ.Σούδα), ενι­σχύ­ο­ντας τα ευρω­α­τλα­ντι­κά συμ­φέ­ρο­ντα σε μια περί­ο­δο όξυν­σης των ενδοι­μπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών με άλλες ισχυ­ρές χώρες, όπως, για παρά­δειγ­μα, τη Ρωσία. Στο πλαί­σιο αυτό, η περί­φη­μη «πολυ­διά­στα­τη εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή» της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης στο­χεύ­ει στην ανα­βάθ­μι­ση του ρόλου και της γεω­στρα­τη­γι­κής επιρ­ρο­ής του ελλη­νι­κού κεφα­λαί­ου στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, εμπλέ­κο­ντας τη χώρα ολο­έ­να και βαθύ­τε­ρα στα σχέ­δια των ιμπεριαλιστών.

Υπάρ­χει πλέ­ον συσ­σω­ρευ­μέ­νη πεί­ρα από τέτοιου είδους επι­σκέ­ψεις. Η επί­σκε­ψη του Μπ.Ομπάμα και οι ευρω­α­τλα­ντι­κοί σχε­δια­σμοί στους οποί­ους εμπλέ­κει την Ελλά­δα η κυβέρ­νη­ση Τσί­πρα μόνο αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις μπο­ρούν να έχουν για το λαό. Γι’ αυτό, η παρου­σία του απερ­χό­με­νου προ­έ­δρου των ΗΠΑ στην Αθή­να απο­τε­λεί μιας πρώ­της τάξης ευκαι­ρία να δωθεί ένα ισχυ­ρό μήνυ­μα ενά­ντια στους ευρω­α­τλα­ντι­κούς ιμπε­ρια­λι­στές και τα πολε­μι­κά σχέ­δια τους. Ταυ­τό­χρο­να, να δωθεί και ένα ξεκά­θα­ρο μήνυ­μα ανυ­πα­κο­ής ενά­ντια στον θρα­σύ­τα­το αυταρ­χι­σμό της- «πρώ­της φοράς αρι­στε­ρά»- ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης η οποία επι­χει­ρεί να «απο­στει­ρώ­σει» το κέντρο της πρω­τεύ­ου­σας από το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, νομί­ζο­ντας πως έτσι θα κλεί­σει το στό­μα του λαού.

Όπως το 1999 με την επί­σκε­ψη Κλί­ντον έτσι και σήμε­ρα στην Αθή­να πρέ­πει να ηχή­σει- και θα ηχή­σει- ένα βρο­ντε­ρό λαϊ­κό ΌΧΙ ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­σμό και τους ντό­πιους υπη­ρέ­τες του. «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιά­δες των λαών»!

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο