Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Εφυγε» η Ηρώ Σγουράκη

Έφυ­γε από τη ζωή, μετά από άνι­ση μάχη με τον καρ­κί­νο, η σκη­νο­θέ­τρια Ηρώ Σγου­ρά­κη, η οποία μαζί με τον άνδρα της, Γιώρ­γο Σγου­ρά­κη, είχαν δημιουρ­γή­σει δεκά­δες εκπο­μπές στην ελλη­νι­κή τηλεόραση.

Από τα πιο εμβλη­μα­τι­κά τους έργα ήταν το «Μονό­γραμ­μα», όπου παρου­σιά­ζο­νταν οι αυτο­βιο­γρα­φί­ες των προ­σω­πι­κο­τή­των της πνευ­μα­τι­κής, καλ­λι­τε­χνι­κής, κοι­νω­νι­κής, πολι­τι­κής και πολι­τι­στι­κής ζωής της Ελλάδας.

Γεν­νη­μέ­νη στην Αθή­να, η μικρα­σια­τι­κής κατα­γω­γής Ηρώ Σγου­ρά­κη έκα­νε τις γυμνα­σια­κές σπου­δές της στο Αρσά­κειο, ενώ σπού­δα­σε Πολι­τι­κές Επι­στή­μες στην «Πάντειο Ανω­τά­τη Σχο­λή Πολι­τι­κών Επι­στη­μών», καθώς και σκηνοθεσία.

Ήταν μέλος του «Ιδρύ­μα­τος Μελε­τών Νίκος Καζαν­τζά­κης» και διε­τέ­λε­σε μέλος των Δ.Σ. του «Πολι­τι­στι­κού οργα­νι­σμού Δήμου Αθη­ναί­ων», του ραδιο­φω­νι­κού σταθ­μού «Αθή­να 9,84». Ήταν επί­σης εταί­ρος της «Φιλεκ­παι­δευ­τι­κής Εται­ρί­ας» των Αρσα­κεί­ων Σχο­λεί­ων και συνερ­γά­της του «Εθνι­κού Ιδρύ­μα­τος Ερευ­νών», ενώ διε­τέ­λε­σε και σύμ­βου­λος του υπουρ­γού Επι­κρα­τεί­ας, Μίκη Θεοδωράκη.

Το συγ­γρα­φι­κό έργο της είχε ερευ­νη­τι­κό χαρα­κτή­ρα, όπως το βιβλίο — λεύ­κω­μα «Γαύ­δος, οδοι­πο­ρι­κό στο χώρο και στον χρόνο».

Το έργο του Γιώρ­γου και της Ηρώς Σγου­ρά­κη στην ελλη­νι­κή τηλε­ό­ρα­ση απο­τε­λεί­ται από περί­που 800 ται­νί­ες-ντο­κου­μέ­ντα, μετα­ξύ των οποί­ων το «Μονό­γραμ­μα», το οποίο έχει απο­κλη­θεί από τον Τύπο ως το «εθνι­κό αρχείο». Επί­σης, δημιούρ­γη­σαν την αστι­κή μη κερ­δο­σκο­πι­κή εται­ρεία «Αρχείο Κρή­της» και εξέ­δω­σαν τα λευ­κώ­μα­τα με dvd «Μίκης Θεο­δω­ρά­κης — ντο­κου­μέ­ντα της ζωής και του έργου του», «Γιάν­νης Ρίτσος ? αυτο­βιο­γρα­φία», την ται­νία «Βιο­γρα­φία Ελευ­θε­ρί­ου Βενι­ζέ­λου», τα βιβλία «Κρη­τι­κά Ημε­ρο­λό­για», καθώς και την ειδι­κή έκδο­ση σε cd με όλα τα δια­σω­θέ­ντα ηχη­τι­κά ντο­κου­μέ­ντα με τη φωνή του Ελευ­θέ­ριου Βενιζέλου.

Η ΕΡΤ σε ειδι­κή εκδή­λω­ση, τον Φεβρουά­ριο 2012, βρά­βευ­σε τους δυο δημιουρ­γούς για τα 30 χρό­νια αδιά­λει­πτης παρου­σί­ας της εκπο­μπής «Μονό­γραμ­μα» στην ελλη­νι­κή τηλεόραση.

Οι παρα­γω­γές τους έχουν απο­σπά­σει ελλη­νι­κά και διε­θνή βρα­βεία, όπως η ται­νία «Θεό­φι­λος Γ. Χ Μιχα­ήλ» — Α’ Βρα­βείο 20ού Φεστι­βάλ Κινη­μα­το­γρά­φου Θεσ­σα­λο­νί­κης, «Μίκης Θεο­δω­ρά­κης ? αυτο­βιο­γρα­φία» κ.ά. Σε πανε­πι­στή­μια του εξω­τε­ρι­κού, ται­νί­ες από το έργο τους απο­τε­λούν θέμα­τα μελέ­της και διδα­σκα­λί­ας, όπως από τις σει­ρές «Τη γλώσ­σα μου έδω­σαν ελλη­νι­κή…», «Μονό­γραμ­μα», καθώς και από τα ντο­κι­μα­ντέρ «Εδώ γεν­νή­θη­κε η Ευρώ­πη», «Η άλλη Ελλά­δα» και «Αυτή είναι η Κρήτη».

Το 2012 η Ακα­δη­μία Αθη­νών τίμη­σε τους παρα­γω­γούς εκπο­μπών και κινη­μα­το­γρα­φι­στές Γεώρ­γιο και Ηρώ Σγου­ρά­κη για το σύνο­λο του έργου τους που αφο­ρά στη δημιουρ­γία εκπο­μπών πνευ­μα­τι­κού, ιστο­ρι­κού-καλ­λι­τε­χνι­κού περιε­χο­μέ­νου, με τα οποία προ­ά­γε­ται η ελλη­νι­κή ποιο­τι­κή τηλεόραση.

H κηδεία της Ηρώς Σγου­ρά­κη θα γίνει την Τρί­τη 3 Ιανουα­ρί­ου 2017, στις 3 μμ. στο νεκρο­τα­φείο Καισαριανής.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο