Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ένωση Νέων Κομμουνιστών Κούβας αναζητά την ισχυροποίησή της στις οργανώσεις βάσης

Επι­μέ­λεια – μετά­φρα­ση: Βαγ­γέ­λης Γονα­τάς //

Αβά­να, Κούβα

Έπει­τα από δύο ωφέ­λι­μες μέρες, κατά  τις οποί­ες συζη­τή­θη­καν ενδια­φέ­ρου­σες και κατάλ­λη­λες κατευ­θυ­ντή­ριες γραμ­μές σχε­τι­κά με την κου­βα­νι­κή νεο­λαία, εγκρί­θη­καν οι στρα­τη­γι­κές που θα εκπλη­ρώ­σουν τις 58  απο­φά­σεις που πήρε το 10ο Συνέ­δριο της Ένω­σης Νέων Κομ­μου­νι­στών της Κού­βας (UJC), με 251 συγκε­κρι­μέ­νες δρά­σεις που θα έχουν έκφρα­ση  σε όλα τα επί­πε­δα, έχο­ντας σαν προ­ϋ­πό­θε­ση τη δου­λειά στις οργα­νώ­σεις βάσης.

Στη  διάρ­κεια της δεύ­τε­ρης ολο­μέ­λειας της Εθνι­κής Επι­τρο­πής της UJC, τέσ­σε­ρις ομά­δες εργα­σί­ας εξέ­τα­σαν θέμα­τα όπως η ανά­γκη να  χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν τις νέες τεχνο­λο­γί­ες της πλη­ρο­φο­ρι­κής για να δια­δώ­σουν τη δου­λειά των  Κου­βα­νών νεο­λαί­ων, την ικα­νό­τη­τα και τη δημιουρ­γι­κό­τη­τα της νεο­λαι­ί­στι­κης μάζας, ιδιαί­τε­ρα σε κοι­νό­τη­τες και πλη­θυ­σμια­κές ομά­δες με δύσκο­λη πρό­σβα­ση, ώστε να δημιουρ­γούν περισ­σό­τε­ρες ευκαι­ρί­ες για επαγ­γελ­μα­τι­κή τελειο­ποί­η­ση, για τους άπει­ρους εργα­ζό­με­νους, στους εργα­σια­κούς τους χώρους.

Μιλώ­ντας η Ελιερ Ραμί­ρες, αντι­πρό­ε­δρος της ιδε­ο­λο­γι­κής επι­τρο­πής, τόνι­σε την ανά­γκη να παρά­γου­με οπτι­κο­α­κου­στι­κά υλι­κά,  δίνο­ντας προ­σο­χή στη μεγά­λη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα  που έχουν ανά­με­σα στους πιο νέους.  Επι­ση­μαί­νο­ντας ότι “Πρέ­πει επί­σης να ξεχω­ρί­σου­με ότι πιο καλό έχει η  βορειο­α­με­ρι­κά­νι­κη πολι­τι­στι­κή παρα­γω­γή, που να αντα­να­κλά τους αλη­θι­νούς κοι­νω­νι­κούς προ­βλη­μα­τι­σμούς, για να το χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με  εμπλου­τί­ζο­ντας το διά­λο­γο, ώστε οι νέοι να μη στρέ­φο­νται σε πολι­τι­στι­κά προ­ϊ­ό­ντα  των οποί­ων το περιε­χό­με­νο τεί­νει προς το κοι­νό­τυ­πο και το χυδαίο”.

Άλλοι ομι­λη­τές, όπως η Ιντί­ρα Φαχάρ­δο, ανα­φέρ­θη­καν “στην ανά­γκη να κοι­νο­ποι­η­θούν στη βάση, όλες οι απο­φά­σεις του 10ου Συνε­δρί­ου της UJC, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι δεν μπο­ρεί να υπάρ­χει υπο­τί­μη­ση  στον πρώ­το κρί­κο (της οργά­νω­σης) , ούτε επί­σης σε αυτούς που  δια­μορ­φώ­νουν την παγκό­σμια νεα­νι­κό­τη­τα. Αλλά αυτός ο διά­λο­γος – προ­σέ­θε­σε – πρέ­πει να πραγ­μα­το­ποιεί­ται με τρό­πο ευχά­ρι­στο και ελκυ­στι­κό, πράγ­μα που ο νέος θα εξα­κρι­βώ­νει από τη θεμα­το­λο­γία του και να μπο­ρεί έτσι, να έχει ενερ­γή συμ­με­το­χή σε πολ­λές δραστηριότητες”.

Αφού εγκρί­θη­καν με ομο­φω­νία οι δρά­σεις, ο Δεύ­τε­ρος Γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κούβας,Χοσέ Ραμόν Ματσά­δο Βεντού­ρα, ενθάρ­ρυ­νε τους συμ­με­τέ­χο­ντες στην Ολο­μέ­λεια, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Συνε­δρια­κό Κέντρο της Κοχί­μαρ, να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν δρά­σεις από τη βάση, χωρίς να πρέ­πει να περι­μέ­νουν να έρθει η έγκρι­ση από το ανώ­τε­ρο επίπεδο.

“Η δου­λειά των επι­τρο­πών της βάσης πρέ­πει να απο­κτή­σει δυναμισμό,δημιουργικότητα, να είναι πιο ζωντα­νή. Κάθε νεο­λαι­ί­στι­κο στέ­λε­χος πρέ­πει να κατα­κτή­σει την αυτο­νο­μία και ανε­ξαρ­τη­σία για να πραγ­μα­το­ποιεί σχε­δια­σμούς με τους νέους. Αν περι­μέ­νει την άδεια δεν προ­χω­ρά­ει και υπο­χω­ρεί τους στό­χους που πρέ­πει να επι­τύ­χει. Εσείς οι ίδιοι, μπο­ρεί­τε να κάνε­τε πολ­λά περισ­σό­τε­ρα από αυτά που προ­γραμ­μα­τί­σα­τε εδώ” τόνι­σε με έμφα­ση, ο επί­σης αντι­πρό­ε­δρος του Συμ­βου­λί­ου του Κρά­τους και των Υπουργών.

Από πλευ­ράς της, η πρώ­τη γραμ­μα­τέ­ας της Εθνι­κής Επι­τρο­πής της UJC, Γιου­νιά­σκι Κρέ­σπο Μπα­κέ­ρο, επε­σή­μα­νε ότι αυτός ο ευρύς προ­γραμ­μα­τι­σμός δρά­σε­ων είναι ένα σημά­δι πως οι νέοι κου­βα­νοί βλέ­πουν ότι το 10ο Συνέ­δριο, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε τον περα­σμέ­νο Ιού­λιο, δεν ήταν μια κλει­στή δια­δι­κα­σία, όπου όλα ήδη ειπώθηκαν.

“Τώρα το 10ο Συνέ­δριο πάει μέχρι τη βάση. Εκεί είναι η πρό­κλη­ση για τo σύνο­λο των μελών, να εξη­γή­σου­με τι έχει γίνει, ποιες είναι οι λύσεις, να απα­ντή­σου­με σε ανη­συ­χί­ες, πως θα  υλο­ποι­ή­σου­με τις απο­φά­σεις, επι­πλέ­ον τις νέες προ­τά­σεις, που μέρα με τη μέρα πρέ­πει να εξη­γη­θούν για να έχου­με μια οργά­νω­ση πολύ  πιο ισχυ­ρή πολι­τι­κά και πολιτιστικά”.

granmmaYoel E. Martinez Castellanos
Granma 17/10/2015

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο