Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η δαιμόνια Κλεοπάτρα…

Γρά­φει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Σαν σήμε­ρα, 12 Αυγού­στου, το 30 μ.Χ πέθα­νε η βασί­λισ­σα της Αιγύ­πτου Κλε­ο­πά­τρα. Λέγε­ται ότι άφη­σε μία ασπί­δα (μικρό φαρ­μα­κε­ρό φίδι) να τη δαγκώ­σει στο στή­θος για να μην δει το θρί­αμ­βο του Οκτα­βια­νού Αυγού­στου. Κάτι που οι νεό­τε­ροι μελε­τη­τές αμφι­σβη­τούν. Σύμ­φω­να με το Γερ­μα­νό καθη­γη­τή Κρί­στο­φερ Σέφερ η Κλε­ο­πά­τρα αυτο­κτό­νη­σε με ένα μείγ­μα δηλη­τη­ρί­ων, αφού «ήθε­λε να παρα­μεί­νει όμορ­φη και μετά το θάνα­τό της, προ­κει­μέ­νου να δια­τη­ρή­σει το μύθο της»

Οπως και να έχει, αυτό μας δίνει την αφορ­μή να μιλή­σου­με για το όνο­μα και τη διά­δο­σή του στην πορεία του χρόνου.

Το όνο­μα Κλε­ο­πά­τρα με βαθιές ρίζες στην ιστο­ρία, κατεί­χαν πολ­λές ιστο­ρι­κές μορ­φές, κυρί­ως βασί­λισ­σες της Μακε­δο­νί­ας και της Αιγύ­πτου. Συνή­θως λέγο­ντας Βασί­λισ­σα Κλε­ο­πά­τρα ανα­φε­ρό­μα­στε στην Κλε­ο­πά­τρα Ζ’, βασί­λισ­σα της Αρχαί­ας Αιγύ­πτου, που συν­δέ­θη­κε με τον Γάιο Ιού­λιο Καί­σα­ρα και τον Μάρ­κο Αντώνιο.

Η Κλε­ο­πά­τρα η Ζ αν και δε φημι­ζό­ταν για την ομορ­φιά της είχε το χάρι­σμα να διε­γεί­ρει τις αισθή­σεις των ανδρών. Ο Πλού­ταρ­χος περι­γρά­φει τη βασί­λισ­σα της Αιγύ­πτου: «Η ομορ­φιά της δεν ήταν ασύ­γκρι­τη με άλλες, ούτε θα καθή­λω­νε όποιον την κοί­τα­ζε, αλλά η παρου­σία της ήταν ακα­τα­μά­χη­τη. Η γοη­τεία, ο χαρι­σμα­τι­κός της λόγος ήταν μαγευ­τι­κός. Ο ήχος της φωνής της ήταν απολαυστικός».…

Οι ερω­τι­κοί δεσμοί της με δύο Ρωμαί­ους αυτο­κρά­το­ρες, τον Ιού­λιο Καί­σα­ρα και τον Μάρ­κο Αντώ­νιο, είχαν σημα­ντι­κές επι­πτώ­σεις τόσο σε στρα­τιω­τι­κό όσο και σε πολι­τι­κό επίπεδο.

Αυτή, η βασί­λισ­σα, είναι και η αιτία της δια­τή­ρη­σης του ονό­μα­τος στο πέρα­σμα των χρι­στια­νι­κών αιώ­νων, Βέβαια η εκκλη­σία ό,τι δεν μπο­ρού­σε να εξου­δε­τε­ρώ­σει φρό­ντι­ζε να το εκχρι­στια­νί­ζει. Ετσι το όνο­μα Κλε­ο­πά­τρα γιορ­τά­ζει δύο φορές, την 1η Σεπτέμ­βρη και στις 18 Οκτώβρη.

Το όνο­μα Κλε­ο­πά­τρα (κλέ­ος + ‑πάτρα < πατηρ = αυτή που κατά­γε­ται από ένδο­ξο πατέ­ρα) στο πανελ­λα­δι­κό αντι­προ­σω­πευ­τι­κό δείγ­μα που έχω επε­ξερ­γα­στεί έχει 61 εμφα­νί­σεις, ποσο­στό 0,11%. Κάπως πιο συχνό το όνο­μα στο νομό Μαγνησίας.

 

(Φωτο­γρα­φία εξω­φύλ­λου: Η Κλε­ο­πά­τρα, επο­νο­μα­ζό­με­νη και «Βασί­λισ­σα των Βασι­λέ­ων», από τον Frederick Arthur Bridgman — 1896)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο