Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η δημιουργία της ΠΟΔΝ και η ένταξη της ΕΠΟΝ σ’ αυτήν

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Ο διε­θνι­σμός η διε­θνι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη, ήταν (και είναι) εγγε­γραμ­μέ­νη στο ιδε­ο­λο­γι­κό DNA των κομ­μου­νι­στι­κών νεο­λαιών όλου του κόσμου από την ίδρυ­ση τους. Κατά την περί­ο­δο του μεσο­πο­λέ­μου που σημα­δεύ­τη­κε από την άνο­δο του φασι­σμού-με βάση και τις τότε κατευ­θύν­σεις της Κομ­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς- έγι­ναν πολ­λές προ­σπά­θειες μέσω πραγ­μα­το­ποί­η­σης συνε­δρί­ων νέων, να δημιουρ­γη­θούν πλα­τειές οργα­νώ­σεις με αντι­φα­σι­στι­κό-δημο­κρα­τι­κό περιε­χό­με­νο, στις οποί­ες «ψυχή» ήταν οι κομ­μου­νι­στές. Έτσι, πριν το Β‘ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, χάρη στην πρω­το­βου­λία των κομ­μου­νι­στών, οργα­νώ­θη­καν δύο μεγά­λα συνέ­δρια νεο­λαί­ας. Το πρώ­το πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στη Γενεύη της Ελβε­τί­ας τον Αύγου­στο του 1936, με τη συμ­με­το­χή αντι­προ­σώ­πων από 32 χώρες. Το δεύ­τε­ρο έγι­νε κοντά στη Νέα Υόρ­κη, τον Αύγου­στο του 1938 και πήραν μέρος οργα­νώ­σεις νεο­λαί­ας από 54 χώρες.

Ο δεύ­τε­ρος Παγκό­σμιος Πόλε­μος-με βάση και την αντι­χι­τλε­ρι­κή συμ­μα­χία που ανα­πτύ­χθη­κε- έδω­σε ώθη­ση σε παρό­μοιες ανα­ζη­τή­σεις-δρά­σεις. Ετσι το Νοέμ­βρη του 1942 να ιδρυ­θεί στο Λον­δί­νο το Παγκό­σμιο Συμ­βού­λιο Νεο­λαί­ας, που στό­χο είχε την κοι­νή δρά­ση των νέων κατά του φασι­σμού σε μη ειρη­νι­κές — πολε­μι­κές συν­θή­κες. Γι’ αυτό και κεντρι­κό σύν­θη­μα του Συμ­βου­λί­ου ήταν η φρά­ση: «ΕΝΩΘΕΙΤΕ, ΠΟΛΕΜΗΣΤΕ, ΕΠΙΤΕΘΕΙΤΕ, ΝΙΚΗΣΤΕ». Αργό­τε­ρα και όταν η πλά­στιγ­γα του πολέ­μου είχε γύρει υπέρ του αντι­χι­τλε­ρι­κού συνα­σπι­σμού, στις αρχές του 1945 η Εκτε­λε­στι­κή Επι­τρο­πή του Παγκό­σμιου Συμ­βου­λί­ου τόνι­ζε σε ανα­κοί­νω­ση της : «Το Παγκό­σμιο Συμ­βού­λιο Νέων που ιδρύ­θη­κε σαν έκφρα­ση της θέλη­σης των νέων, αγο­ριών και κορι­τσιών, όλου του κόσμου, να ενώ­σουν τις προ­σπά­θειές τους για την υπε­ρά­σπι­ση της ελευ­θε­ρί­ας, κατά της τυραν­νί­ας, πιστεύ­ει ότι φτά­νει πια ο και­ρός που αυτοί οι νέοι, όλοι μαζί, μπο­ρούν να βάλουν τα θεμέ­λια ενός ειρη­νι­κού κόσμου. Γι’ αυτό απευ­θύ­νει αυτήν την πρό­σκλη­ση στους νέους των Ενω­μέ­νων Εθνών και τους υπο­στη­ρι­χτές τους για την προ­πα­ρα­σκευή μιας Συν­διά­σκε­ψης της Παγκό­σμιας Νεο­λαί­ας στο Λον­δί­νο τον Αύγου­στο του 1945».( Περιο­δι­κό της ΕΠΟΝ «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ», αριθ­μός φύλ­λου 48/20–4‑1945). Τελι­κά η συν­διά­σκε­ψη αυτή-λόγω και των εξε­λί­ξε­ων της πορεί­ας του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου πήρε μία μικρή ανα­βο­λή και πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε  στις 31/10/1945.

Οι εργα­σί­ες της και η δημιουρ­γία της ΠΟΔΝ

Γρά­φει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ για την έναρ­ξη της: «ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΝΗ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΟ ΝΕΩΝ» Λον­δί­νο 30. 600 αντι­πρό­σω­ποι νεο­λαί­ας 64 εθνών ορκί­στη­καν χθες στον Αλμπερτ Χωλ να εξα­φα­νί­σουν κάθε ίχνος φασι­σμού. Όλα τα έθνη αντι­προ­σω­πεύ­ο­νται εκτός από την Ελλά­δα. Ευτυ­χώς παρου­σιά­στη­καν Έλλη­νες από τη Κύπρο που έγι­ναν δεκτοί με αφά­ντα­στο ενθου­σια­σμό . Σήμε­ρα αρχί­ζουν οι εργα­σί­ες του Συνεδρίου».

«Η πιο συγκι­νη­τι­κή σκη­νή της έναρ­ξης — γρά­φει το περιο­δι­κό της ΕΠΟΝ “ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ”( 59/28–10-1945) — ήταν όταν οι αντι­πρό­σω­ποι της Νεο­λαί­ας, που οι περισ­σό­τε­ροι απ’ αυτούς είχαν πάρει μέρος στον εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κό αγώ­να, απ’ όλες τις φυλές, τα χρώ­μα­τα και τις θρη­σκεί­ες, σηκώ­θη­καν όρθιοι κι ενώ­νο­ντας καρ­διές και φωνές, μέσα σε μια ιερή συγκί­νη­ση, ορκί­στη­καν». Ο όρκος αυτός ανέ­φε­ρε: «Ορκι­ζό­μα­στε να δημιουρ­γή­σου­με την παγκό­σμια φιλία ανά­με­σα στους λαούς όλου του κόσμου και να δια­τη­ρή­σου­με μια δίκαιη και διαρ­κή ειρή­νη. Ορκι­ζό­μα­στε στο όνο­μα των νεκρών συντρό­φων μας ότι τα χέρια μας, το μυα­λό μας και ο νεα­νι­κός μας ενθου­σια­σμός δε θα δια­τε­θούν ποτέ πια για πολέ­μους. Είμα­στε έτοι­μοι να τρα­βή­ξου­με ενω­μέ­νοι το δρό­μο μας».

Ο Ουί­λιαμ Φόστερ ανα­φέ­ρει ότι στο Συνέ­δριο πήραν μέρος 437 αντι­πρό­σω­ποι και 148 παρα­τη­ρη­τές από 63 χώρες (Ουίλ. Φόστερ: «Η ιστο­ρία των τριών Διεθνών)

Η από­φα­ση για την ίδρυ­ση της ΠΟΔΝ λήφθη­κε ομό­φω­να από τη Συν­διά­σκε­ψη στη συνε­δρί­α­ση της 7/11/1945. Στην ίδια συνε­δρί­α­ση εγκρί­θη­κε και το Κατα­στα­τι­κό της Οργά­νω­σης, στην εισα­γω­γή του οποί­ου ανα­φέ­ρε­ται: «Η Παγκό­σμια Ομο­σπον­δία υπό­σχε­ται να εφαρ­μό­σει απο­τε­λε­σμα­τι­κά την πολι­τι­κή που καθο­ρί­στη­κε σ’ αυτήν και τις προη­γού­με­νες Συν­δια­σκέ­ψεις και είναι οργά­νω­ση της Νεο­λαί­ας, ενω­μέ­νης στην από­φα­σή της να δου­λέ­ψει για την Ειρή­νη, την Ελευ­θε­ρία, τη Δημο­κρα­τία, την Ανε­ξαρ­τη­σία και την Ισό­τη­τα σ’ όλο τον κόσμο». Η Συν­διά­σκε­ψη ολο­κλή­ρω­σε τις εργα­σί­ες της στις 10 Νοεμ­βρί­ου του 1945, αφού ενέ­κρι­νε Δια­κή­ρυ­ξη «Προς τους νέους όλης της Γης» και όρι­σε ως έδρα της ΠΟΔΝ το Παρί­σι. Στη δια­κή­ρυ­ξη τονί­ζο­νταν τα εξής: «Υψώ­νου­με τη φωνή μας σε όλο τον κόσμο, καλώ­ντας τους νέους να ενω­θούν. Η νέα μας Ομο­σπον­δία είνε ένα σύμ­βο­λο της θέλη­σής μας να κερ­δί­σου­με την ειρή­νη. Στις απο­φά­σεις μας έχου­με προ­σπα­θή­σει να εκφρά­σου­με τις πιο μεγά­λες μας ελπί­δες και όνει­ρα — σας προ­σφέ­ρου­με το πρό­γραμ­μά μας — το πρό­γραμ­μα των ανα­γκών σας — σας ανα­θέ­του­με να το υποστηρίξετε.Οι πόρ­τες της Παγκό­σμιας Ομο­σπον­δί­ας είνε ορθά­νοι­χτες για τους φιλε­λευ­θέ­ρους νέους, που υπο­στη­ρί­ζουν τα Ενω­μέ­να Εθνη, που δίνουν ειλι­κρι­νή και ανυ­στε­ρό­βου­λη υπό­σχε­ση να παλέ­ψουν για μια διαρ­κή ειρήνη.Το μέλ­λον βρί­σκε­ται μπρο­στά μας — ο κόσμος πρέ­πει να ξανα­χτι­στεί. Υπο­σχό­με­θα να συνε­χί­σου­με τον αγώ­να για να ελευ­θε­ρώ­σου­με εκεί­νους τους νέους που δεν έχουν ακό­μα απο­κτή­σει την ελευ­θε­ρία, για την οποία εμείς πολεμήσαμε.Στον πόλε­μο ήμα­στε ενω­μέ­νοι — στην ειρή­νη πρέ­πει να παρα­μεί­νου­με ενω­μέ­νοι. Θέλου­με, όπως κι εσείς, έναν κόσμο ελεύ­θε­ρο από τους πολέ­μους και τις στε­ρή­σεις. Και θα τον έχου­με! Μελε­τή­στε τις απο­φά­σεις μας, εμπά­τε στην Ομο­σπον­δία μας, βοη­θή­στε μας να πραγ­μα­το­ποι­ή­σου­με τους σκο­πούς. ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ».

podn3

Η συμ­με­το­χή της ΕΠΟΝ στη Συνδιάσκεψη

Δια­βά­ζο­ντας κανείς τα τεύ­χη του περιο­δι­κού της ΕΠΟΝ δια­πι­στώ­νει ότι τα θέμα­τα της διε­θνούς κατά­στα­σης της νεο­λαί­ας, των εξε­λί­ξε­ων στη διε­θνή σκη­νή, των εμπει­ριών που υπήρ­χαν, της διε­θνι­στι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης απα­σχο­λού­σαν στα­θε­ρά της οργά­νω­ση. Μάλι­στα είχε καθιε­ρω­θεί και εδι­κή σελί­δα στο περιο­δι­κό με τίτλο «Η νεο­λαία σ’ όλο τον κόσμο». Οι ανα­φο­ρές στο εν λόγω συνέ­δριο πριν την πραγ­μα­το­ποί­η­ση του πολλές.

Παρό­λα αυτά και εξαι­τί­ας του καθε­στώς της τρο­μο­κρα­τί­ας που είχε επι­βλη­θεί μετά τη Βάρ­κι­ζα, οι αντι­πρό­σω­ποι της σ’ αυτό δεν μπό­ρε­σαν να πάρουν μέρος στις εργα­σί­ες από την πρώ­τη μέρα, αφού η κυβέρ­νη­ση φρό­ντι­σε να βάλει πλή­θος δυσκο­λί­ες στη μετα­κί­νη­ση τους. Τελι­κά όμως η αντι­προ­σω­πεία της ΕΠΟΝ απο­τε­λού­με­νη από τον πρό­ε­δρο της Οργά­νω­σης, καθη­γη­τή και ακα­δη­μαϊ­κό Γ. Γεωρ­γα­λά και τα ηγε­τι­κά της στε­λέ­χη Στ. Γιαν­να­κό­που­λο και Π. Κυρια­ζή, κατά­φε­ρε τελι­κά ν’ ανα­χω­ρή­σει από την Αθή­να πρωί της Παρα­σκευ­ής 2/11/1945 και να φτά­σει στο Λον­δί­νο την επο­μέ­νη, για να εντα­χθεί από εκεί και ύστε­ρα στο μεγά­λο εκεί­νο αντι­προ­σω­πευ­τι­κό σώμα της παγκό­σμιας νεολαίας.

-Σε αντα­πό­κρι­ση του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (11/11/45) για την παρου­σία της ΕΠΟΝ στη δια­δι­κα­σία της Παγκό­σμιας Συν­διά­σκε­ψης (χωρίς ανα­φέ­ρει περισ­σό­τε­ρες λεπτο­μέ­ρειες το πώς κατόρ­θω­σαν οι αντι­πρό­σω­ποι τα να φτά­σουν τελι­κά εκεί) σημειώ­νει: «10. Λον­δί­νο (του αντα­πο­κρι­τή μας Θ. Δογά­νη). Σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι τέλειω­σε με από­λυ­τη επι­τυ­χία τις εργα­σί­ες της η Παγκό­σμια Διά­σκε­ψη των Νέων αφού πρώ­τα ενέ­κρι­νε τη οργά­νω­ση της «Παγκό­σμιας Ομο­σπον­δί­ας Δημο­κρα­τι­κών Νέων» με μόνι­μη έδρα το Παρί­σι. Στη χθε­σι­νή συνε­δρί­α­ση ύστε­ρα από πρό­τα­ση του Αμε­ρι­κα­νού αντι­προ­σώ­που ο Γιαν­να­κό­που­λος προ­ή­δρευ­σε στη σύσκε­ψη του Προ­ε­δρεί­ου που καθό­ρι­σε την αντι­προ­σώ­πευ­ση των χωρών στην εκτε­λε­στι­κή της Παγκό­σμιας Δημο­κρα­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας Νέων. Την Ελλά­δα ορί­στη­κε να αντι­προ­σω­πεύ­ουν οι συνα­γω­νι­στές Γεωρ­γα­λάς και Γιαν­να­κό­που­λος. Μετά τα μεσά­νυ­χτα έγι­νε η πρώ­τη συνε­δρί­α­ση της Δημο­κρα­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας Νέων. Ο Γάλ­λος αντι­πρό­σω­πος Γκυ ντε Μπουασ­σόν εκλέ­χτη­κε πρό­ε­δρος της οργά­νω­σης και 4 αντι­πρό­ε­δροι. Στην έκθε­ση της ΕΠΟΝ παρου­σιά­στη­καν φωτο­γρα­φί­ες από τον αγώ­να της ελλη­νι­κής νεό­τη­τας και μυστι­κός τύπος της ΕΠΟΝ μαζί με την εφη­με­ρί­δα των Επο­νι­τών γραμ­μέ­νες με το χέρι στις φυλα­κές Χατζη­κώ­στα που προ­ξέ­νη­σε μεγά­λη εντύ­πω­ση στους ξένους. Η εδώ ελλη­νι­κή πρε­σβεία αρνεί­ται να θεω­ρή­σει τα δια­βα­τή­ρια των αντι­προ­σώ­πων της ΕΠΟΝ για να παρα­κο­λου­θή­σουν τη Διά­σκε­ψη των Σπου­δα­στών στη Πράγα».

-Χαι­ρε­τι­σμός αντι­προ­σώ­που της ΕΠΟΝ

Σε αντα­πό­κρι­ση της ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ (60, 1–15 Νοέμ­βρη) γρά­φο­νται τα εξής: Η ΕΠΟΝ ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ. Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΑΣ συν. ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Στη συνε­δρί­α­ση της Τρί­της (6/11/45) το Παγκό­σμιο Συνέ­δριο συζή­τη­ση τη πρό­τα­ση για τον σχη­μα­τι­σμό μιας Παγκό­σμιας Δημο­κρα­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας Νέων. Ο αντι­πρό­σω­πος της ΕΠΟΝ συνα. Σταύ­ρος Γιαν­να­κό­που­λος μιλώ­ντας πάνω στην πρό­τα­ση αυτή είπε τα εξής: Η αντι­προ­σω­πεία της ΕΠΟΝ θεω­ρεί ότι η δημιουρ­γία μιας Παγκό­σμιας Δημο­κρα­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας Νέων και το σχέ­διο κατα­στα­τι­κού της έχουν κι’ όλας προ­ε­τοι­μα­στεί και είναι το απο­τέ­λε­σμα σοβα­ρής εργα­σί­ας του συνε­δρί­ου αυτού. Πιστεύ­ου­με ότι μια παγκό­σμια οργά­νω­ση νέων μπο­ρεί και πρέ­πει να γίνει ένας μεγά­λος παρά­γο­ντας για τη παγκό­σμια ειρή­νη, όπου η και­νούρ­για αυτή οργά­νω­ση πρέ­πει να έχει αντι­φα­σι­στι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό προς τα ιδε­ώ­δη και τις αρχές της συμ­μα­χι­κής νίκης. Πρέ­πει να περι­λαμ­βά­νει νέο τύπο οργα­νώ­σε­ων νέων σε όλες τις δημο­κρα­τι­κές χώρες και να κατα­πια­στεί απ’ την αρχή και να προ­σπα­θή­σει να λύσει τα προ­βλή­μα­τα των. Η και­νούρ­για οργά­νω­ση πρέ­πει να συνερ­γα­στεί στε­νά με κάθε τύπο διε­θνούς οργα­νώ­σε­ως και ιδιαί­τε­ρα με την οργά­νω­ση των Ενω­μέ­νων Εθνών. Προ­τεί­νου­με στο Συνέ­δριο να εξε­τά­σει τη δυνα­τό­τη­τα ιδρύ­σε­ως Τομέα Νεο­λαί­ας στην Οργά­νω­ση Ενω­μέ­νων Εθνών που θα συνερ­γά­ζε­ται στε­νά με την Παγκό­σμια Δημο­κρα­τι­κή Ομο­σπον­δία Νέων. Τέλος νομί­ζου­με ότι η και­νούρ­για Οργά­νω­ση πρέ­πει να βοη­θή­σει στην ενο­ποί­η­ση των δημο­κρα­τι­κών σωμα­τεί­ων νέων κάθε χώρας και να κερ­δί­σει το σεβα­σμό της παγκό­σμιας κοι­νής γνώ­μης και των νέων όλου του κόσμου. Ταυ­τό­χρο­να όμως πρέ­πει η διοι­κη­τι­κή της μηχα­νή να αφή­νει ανε­ξαρ­τη­σία στις εθνι­κές οργα­νώ­σεις μέσα στο πλαί­σιο της. Η ΕΠΟΝ που έχει κάνει τρο­μα­χτι­κές θυσί­ες για τη αντι­φα­σι­στι­κή νίκη και που ακό­μη και σήμε­ρα πρέ­πει να αγω­νι­στεί για τη νίκη των δημο­κρα­τι­κών ιδα­νι­κών αισθά­νε­ται ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη την ανά­γκη μιας Παγκό­σμιας Οργα­νώ­σε­ως Νέων. Πιστεύ­ου­με ότι η Οργά­νω­ση αυτή θα είναι αλλη­λέγ­γυος προς τα κινή­μα­τα νέων που βρί­σκο­νται ακό­μα σε διωγ­μό και θα τους δώσει κάθε υλι­κή και ηθι­κή υπο­στή­ρι­ξη στην υπό­θε­ση τους. Με την πεποί­θη­ση αυτή η αντι­προ­σω­πεία της ΕΠΟΝ χαι­ρε­τά με ενθου­σια­σμό αυτή τη και­νούρ­για δύνα­μη για τη ειρή­νη, τη δημο­κρα­τία και την πρό­ο­δο, που δημιουρ­γεί­ται από το Συνέ­δριο αυτό»

-Ακό­μη στάλ­θη­καν και χαι­ρε­τι­στή­ρια τηλε­γρα­φή­μα­τα προς το συνέδριο:

«Με χαράν χαι­ρε­τί­ζου­με από­φα­ση Συν­δια­σκέ­ψε­ως δι’ ίδρυ­σιν Παγκο­σμί­ου Ομο­σπον­δί­ας των Οργα­νώ­σε­ωνν Νεο­λαί­ας. Με θερ­μούς χαι­ρε­τι­σμούς ΦΩΚΟΣ ΒΕΤΤΑΣ, γραμ­μα­τέ­ας της ΕΠΟΝ»

«Αθη­ναϊ­κή Νεο­λαία απευ­θύ­νει θερ­μό χαι­ρε­τι­σμό Παγκό­σμιο Συμ­βού­λιο Νέων. Δια­μαρ­τυ­ρό­με­θα Παγκό­σμια Νεο­λαία δια συνε­χι­ζό­με­νην εις βάρος μας τρο­μο­κρα­τία. Διευ­θυ­ντής Αστυ­νο­μί­ας Εβερτ εδή­λω­σεν ότι ειση­γή­θη­κε δι΄λαυση οργα­νώ­σε­ως μας. Δια­δη­λώ­νου­με από­φα­σή μας συνε­χί­σου­με αγώ­να δι’ εξά­λει­ψη φασι­σμού και επι­κρά­τη­ση συμ­μα­χι­κών αρχών της ελευ­θε­ρί­ας και Δημο­κρα­τί­ας. ΘΟΔΩΡΟΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. Γραμ­μα­τέ­ας ΕΠΟΝ Αθήνας»

-Η παρου­σία της ΕΠΟΝ στη Διε­θνή Συν­διά­σκε­ψη των Νέων στο Λον­δί­νο συν­δυά­στη­κε με σχε­τι­κή έκθε­ση ντο­κου­μέ­ντων. Η σχε­τι­κή αντα­πό­κρι­ση ανέ­φε­ρε: «Η αντι­προ­σω­πεία μας οργά­νω­σε μια έκθε­ση στο Λον­δί­νο. Στη έκθε­ση αυτή της ΕΠΟΝ παρου­σιά­στη­καν φωτο­γρα­φί­ες απ’ τον αγώ­να τη Ελλη­νι­κής νεό­τη­τας και μυστι­κός τύπος της ΕΠ)Ν μαζί με εφη­με­ρί­δα των Επο­νι­τών γραμ­μέ­νες με το χέρι στη φυλα­κή Χατζη­κώ­στα που προ­ξέ­νη­σε μεγά­λη εντύ­πω­ση στους ξένους.»

-Επί­σης το συνέ­δριο εξέ­δω­σε και ανα­κοί­νω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας σχε­τι­κά με τις διώ­ξεις της ΕΠΟΝ στη Ελλά­δα. Γρά­φει η σχε­τι­κή αντα­πό­κρι­ση: «Η συν­διά­σκε­ψη στη συνε­δρί­α­ση της 31/10/45 εξέ­φρα­σε την ανε­πι­φύ­λα­κτη ενό­τη­τα της με την ΕΠΟΝ και κατε­δί­κα­σε επί­ση­μα το καθε­στώς που κωλυ­σιερ­γεί για την ανα­χώ­ρη­ση της αντι­προ­σω­πεί­ας της ΕΠΟΝ. Με την έναρ­ξη της σημε­ρι­νής συνε­δρί­α­σης το προ­ε­δρείο της συν­διά­σκε­ψης πρό­τει­νε και η συν­διά­σκε­ψη δέχτη­κε ομό­φω­να να εκλε­γεί παρά τη απου­σία του ο αντι­πρό­σω­πος της ΕΠΟΝ πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής που θα εξε­τά­σει τη συμ­με­το­χή της Παγκό­σμιας Νεο­λαί­ας στην ανοι­κο­δό­μη­ση των χωρών που κατα­στρά­φη­καν από τον πόλε­μο. Προ­σω­ρι­νά και μέχρι την άφι­ξη του Έλλη­να αντι­προ­σώ­που τη προ­ε­δρεία της Επι­τρο­πής ανέ­λα­βε ο Αλβα­νός. Με πρό­τα­ση του Ινδού αντι­προ­σώ­που Βίντια Κανού­γκα γίνη­κε δεκτό ψήφι­σμα δια­μαρ­τυ­ρί­ας για την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση» (ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ- 60 1–15/11/45)

podn4

Το 1ο συνέ­δριο της ΕΠΟΝ και η έντα­ξη της στην ΠΟΔΝ

Το 1ο συνέ­δριο της ΕΠΟΝ πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις 13–19 Γενά­ρη του 1946 στο θέα­τρο «Απόλ­λων» της Αθή­νας. Να σημειώ­σου­με όμως μία ενδια­φέ­ρου­σα λεπτο­μέ­ρεια, δείγ­μα και της σημα­σί­ας που έδι­νε στα ζητή­μα­τα του διε­θνι­σμού. Αρχι­κά το συνέ­δριο ορί­στη­κε να γίνει προς τα τέλη του 1945, αλλά στη συνέ­χεια, με από­φα­ση της οργα­νω­τι­κής επι­τρο­πής (Νοέμ­βρης 1945), μετα­τέ­θη­κε για το δεύ­τε­ρο δεκα­ή­με­ρο Ιανουα­ρί­ου του 1946. Η ανα­βο­λή εκεί­νη κρί­θη­κε ανα­γκαία κυρί­ως για να μπο­ρέ­σουν αντι­προ­σω­πεί­ες της ΕΠΟΝ να πάρουν μέρος στο ιδρυ­τι­κό συνέ­δριο της ΠΟΔΝ στο Λον­δί­νο και στο Παν­σπου­δα­στι­κό Συνέ­δριο που γινό­ταν τότε στην Πρά­γα, αλλά και για να γίνει δυνα­τή η συζή­τη­ση των πορι­σμά­των αυτών των συνε­δρί­ων στο συνέ­δριο της ΕΠΟΝ. (ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ-59, 28/10/45)

Το πρώ­το θέμα του 1ου συνε­δρί­ου της ΕΠΟΝ ήταν (με ειση­γη­τή τον Σταύ­ρο Γιαν­να­κό­που­λο) ήταν: « Η Παγκό­σμια Συν­διά­σκε­ψη των Νέων και η προ­σχώ­ρη­ση της ΕΠΟΝ στην Παγκό­σμια Ομο­σπον­δία». Όπως γρά­φει η σχε­τι­κή αντα­πό­κρι­ση (Ν.Γ 65) «Ενώ τελειώ­νει ο συν. Γιαν­να­κό­που­λος δια­βά­ζε­ται μέσα σε θύελ­λα από χει­ρο­κρο­τή­μα­τα και ζητω­κραυ­γές χαι­ρε­τι­στή­ριο τηλε­γρά­φη­μα του Προ­έ­δρου της ΕΠΟΝ καθη­γη­τή συν. Γεωρ­γα­λά και τηλε­γρά­φη­μα του Προ­έ­δρου της Παγκό­σμιας Ομο­σπον­δί­ας Δημο­κρα­τι­κής Νεο­λαί­ας Γκυ ντε Μπουασ­σόν ότι φθά­νει στην Αθή­να για να παρα­κο­λου­θή­σει τις εργα­σί­ες του Συνεδρίου».

Το Συνέ­δριο-τη δεύ­τε­ρη μέρα των εργα­σιών του κάνει ομό­φω­να δεκτή την πρό­τα­ση για έντα­ξη στην ΠΟΔΝ και ταυ­τό­χρο­να εξέ­δω­σε το σχε­τι­κό ψήφι­σμα: «Το Α’ Αντι­φα­σι­στι­κό-Δημο­κρα­τι­κό Συνέ­δριο της ΕΠΟΝ αφού άκου­σε έκθε­ση της αντι­προ­σω­πεία της Οργά­νω­σης μας στην Παγκό­σμια Σ/ψη των νέων απο­δέ­χε­ται μ’ ενθου­σια­σμό τη προ­σχώ­ρη­ση της ΕΠΟΝ στην Παγκό­σμια Ο.Δ.Ν. Πιστεύ­ου­με πως τα ιδα­νι­κά και το πρό­γραμ­μα της ΠΟΔΝ εκφρά­ζο­ντας το παγκό­σμιο αίτη­μα της Νεο­λαί­ας ν’ αγω­νι­στεί για την Ειρή­νη, τη Δημο­κρα­τία, την ανε­ξαρ­τη­σία και την Ισό­τη­τα, εκφρά­ζουν ταυ­τό­χρο­να τα ιδα­νι­κά του συνό­λου της ελλη­νι­κής νεο­λαί­ας. Πιστεύ­ου­με πως η ΠΟΔΝ ανοί­γει το δρό­μο της ενό­τη­τας , της φιλί­ας, της συνερ­γα­σί­ας και της συνα­δέλ­φω­σης ανά­με­σα στη δημο­κρα­τι­κή Νεο­λαία όλων των χωρών, πράγ­μα που θα βοη­θή­σει απο­φα­σι­στι­κά στην αντι­με­τώ­πι­ση όλων των προ­βλη­μά­των ζωής και ανά­πτυ­ξης της νέας γενιάς και στη δημιουρ­γία ενός πιο φωτει­νού μέλ­λο­ντος.  Χαι­ρε­τού­με μ’ εμπι­στο­σύ­νη τη  Εκτε­λε­στι­κή Επι­τρο­πή της ΠΟΔΝ που οδη­γεί τον αγώ­να της φιλε­λεύ­θε­ρης και­νούρ­γιας γενιάς του πλα­νή­τη μας και παρα­κα­λού­με να δια­βι­βά­σει φλο­γε­ρό χαι­ρε­τι­σμό της αδού­λω­της δημο­κρα­τι­κής Νεο­λαί­ας της Ελλά­δας στα νιά­τα όλου του κόσμου. Δηλώ­νου­με προς την ΠΟΔΝ πως οι νέοι Έλλη­νες, παι­διά της αθά­να­της Ελλά­δας, γενέ­τει­ρας της Λευ­τε­ριάς και της Δημο­κρα­τί­ας, θα στα­θούν οι πιο πιστοί κι’ αφο­σιω­μέ­νοι στρα­τιώ­τες της Ειρή­νης, της Ελευ­θε­ρί­ας και της Δημο­κρα­τί­ας των ιδα­νι­κών της Παγκό­σμιας Δημο­κρα­τι­κής Νεο­λαί­ας. Και σαν ελεύ­θε­ροι πολί­τες της ανθρω­πό­τη­τας θα δώσουν όλη τη φλό­γα της ελλη­νι­κής τους ψυχής για τη νίκη των ιδα­νι­κών αυτών σ’ όλη τη γη. Υπο­σχό­με­νοι προς την ΠΟΔΝ πως θα κάνου­με το παν για να προ­σχω­ρή­σουν στην Ομο­σπον­δία όλες οι οργα­νώ­σεις των νέων της Ελλά­δας. Με οδη­γό μας τα συν­θή­μα­τα της ΠΟΔΝ θα δου­λέ­ψου­με ακού­ρα­στα για να πετύ­χου­με την πλή­ρη δημο­κρα­τι­κή ενό­τη­τα της Ελλη­νι­κής Νεο­λαί­ας και θα δώσου­με όλες μας τις δυνά­μεις για τη δημο­κρα­τι­κή Ανα­γέν­νη­ση της πατρί­δας μας και το στέρ­γιω­μα των αδελ­φι­κών δεσμών με την Παγκό­σμια Δημο­κρα­τι­κή Νεολαία».

podn2

-Η «επί­ση­μη» έντα­ξη της ΕΠΟΝ στην ΠΟΔΝ επι­σφρα­γί­στη­κε και με την παρου­σία του νεο­ε­κλε­γέ­ντα προ­έ­δρου της στις εργα­σί­ες του 1ου της συνε­δρί­ου. Ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στι­κά η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ (τεύ­χος 64): « Την 6η ημέ­ρα των εργα­σιών του συνε­δρί­ου μέσα σε ατμό­σφαι­ρα ενθου­σια­σμού μίλη­σε ο πρό­ε­δρος της Παγκό­σμιας Δημο­κρα­τι­κής Νεο­λαί­ας συναγ. Γκυ ντε Μπουασ­σόν. Πριν μιλή­σει ο συν. Ακρι­τί­δης πρό­σφε­ρε στον πρό­ε­δρο της Ομο­σπον­δί­ας μικρό ανά­γλυ­φο με τη μορ­φή της Δημο­κρα­τί­ας για την Παγκό­σμια Ομο­σπον­δία ένα νόμι­σμα της επο­χής του Περι­κλή κι ‘ένα βιβλίο σπά­νιο της επα­νά­στα­σης του 1812».

- Στην ομι­λία του ο πρό­ε­δρος της ΠΟΔΝ τονί­ζει: «…Δεν θα ξεχά­σου­με ότι όταν τα πράγ­μα­τα ήταν δύσκο­λα για τους Μεγά­λους Συμ­μά­χους η Ελλά­δα ύψω­σε και κρά­τη­σε κεφά­λι ενά­ντια στο εχθρό, ότι οι πρώ­τες νίκες που γρά­φτη­καν στο λογα­ρια­σμό των συμ­μά­χων ήταν ελλη­νι­κές και ότι η Ελλά­δα έδω­σε 500.000 θύμα­τα σε πλη­θυ­σμό 7 εκα­τομ­μύ­ρια, δηλ. η μεγα­λύ­τε­ρη ανα­λο­γία σ’ όλον το κόσμο. Γι’αυτό χαι­ρε­τί­ζου­με μ’ ευγνω­μο­σύ­νη την Ελλη­νι­κή νεο­λαία που προ­τί­μη­σε να πεθά­νει όρια παρά να ζήσει υποταγμένη…»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο