Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θόδωρου Θεοδωρίδη «Ισορροπιστής αεροσκαφών»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ισορ­ρο­πι­στής αεροσκαφών

του Θόδω­ρου Θεοδωρίδη

Κάπα Εκδο­τι­κή      

Ο Αλέ­ξαν­δρος Ελε­φά­ντης είναι ένας καθη­με­ρι­νός άνθρω­πος, που ζει και δρα­στη­ριο­ποιεί­ται επαγ­γελ­μα­τι­κά σε μια επαρ­χια­κή πόλη και η συμ­με­το­χή του στα διοι­κη­τι­κά της τοπι­κής ποδο­σφαι­ρι­κής ομά­δας τον φέρ­νει αντι­μέ­τω­πο με μια πρω­το­φα­νή και απί­στευ­τη πρό­κλη­ση. Αλλά­ζει κυριο­λε­κτι­κά η ζωή του, αρχι­κά με γεγο­νό­τα και κατα­στά­σεις που δεν τα είχε φαντα­στεί ούτε στα πιο τρε­λά του όνει­ρα τα οποία όμως στη συνέ­χεια εξε­λίσ­σο­νται σε έναν τρο­μα­κτι­κό εφιάλτη.
Με αυτο­βιο­γρα­φι­κά στοι­χεία που μπλέ­κο­νται γλυ­κά με τη μυθο­πλα­σία, ο ισορ­ρο­πι­στής αερο­σκα­φών ισορ­ρο­πεί ανά­με­σα στη φαντα­σία και στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα με την ακρί­βεια και την επι­δε­ξιό­τη­τα κινέ­ζου ακρο­βά­τη. Ενώ έρχε­ται αρχι­κά αντι­μέ­τω­πος με έναν ιδιό­τυ­πο αλλά σκλη­ρό ρατσι­σμό, η δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τά του μετα­τρέ­πε­ται ανέλ­πι­στα σε ένα πολύ­τι­μο όσο και εξαι­ρε­τι­κά προ­σο­δο­φό­ρο (όπως απο­δει­κνύ­ε­ται) πλε­ο­νέ­κτη­μα. Η ιστο­ρία έχει σασπένς αλλά κυρί­ως άφθο­νο γέλιο, μεγά­λο κομ­μά­τι του οποί­ου προ­έρ­χε­ται από τον ανε­λέ­η­το αυτο­σαρ­κα­σμό του πρω­τα­γω­νι­στή της.
Και μη ξεχνά­τε ποτέ όλοι εσείς που ταξι­δεύ­ε­τε με το αερο­πλά­νο ότι για μια άνε­τη και ασφα­λή πτή­ση δεν αρκούν μόνον οι καλές και­ρι­κές συν­θή­κες κι ένας έμπει­ρος πιλό­τος αλλά απαι­τεί­ται πάντα η ικα­νό­τη­τα και η δεξιο­τε­χνία ενός ισορ­ρο­πι­στή αεροσκαφών…

«Ο Θόδω­ρος […] βού­τη­ξε σε μια νεο­ελ­λη­νι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, που ανέ­θρε­ψε βου­λι­μι­κούς και επι­θε­τι­κούς πολί­τες στην περί­ο­δο της από­λυ­της αισιο­δο­ξί­ας της, για να τους παρα­δώ­σει στη συνέ­χεια τρο­μαγ­μέ­νους και κατα­διω­κό­με­νους αρου­ραί­ους, με συχνούς εφιάλ­τες, και μας έδω­σε όχι ένα ακό­μη δρά­μα, από αυτά που στή­νο­νται μπό­λι­κα κάθε μέρα δίπλα μας, αλλά μια κωμω­δία, με γνή­σιο γέλιο και πολ­λές ανα­τρο­πές. Το γέλιο είναι δρά­μα καλά και σωστά μεταφρασμένο».
Κοσμάς Χαρ­πα­ντί­δης

Η νου­βέ­λα του Θ. Θεο­δω­ρί­δη παρου­σιά­στη­κε για πρώ­τη φορά τον Απρί­λιο του 2015 σε μορ­φή θεα­τρι­κού ανα­λο­γί­ου από το ΔΗΠΕΘΕ Καβά­λας. Ως θεα­τρι­κή παρά­στα­ση, παρου­σιά­ζε­ται στον Πολυ­χώ­ρο Πολι­τι­σμού Αθη­να­ΐς στην Αθή­να έως τις 8 Μαρτίου.

 

ISBN: 978–618-5191–15‑3  ΣΧΗΜΑ: 21x17 ΣΕΛ.: 46 ΤΙΜΗ: 8,48€ A’ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016

Κάπα Εκδο­τι­κή  • Παπα­ρη­γο­πού­λου  6,  Περι­στέ­ρι  • Τηλ.- Φαξ: 210 6859273

info@kapaekdotiki.grwww.kapaekdotiki.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο