Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ινδία: Μια 11χρονη πουλήθηκε ως σκλάβα από την οικογένειά της έναντι 15 δολαρίων

Αλυ­σο­δέ­σαν έναν άνθρω­πο κει που εβάδιζε.
Να το λοι­πόν για­τί δεν καταδέχουμαι
να υψώ­σω το κεφά­λι στ’ αστρο­φώ­τι­στα δια­στή­μα­τα.

Ένα 11χρονο κορί­τσι που δρα­πέ­τευ­σε από το σπί­τι όπου την ανά­γκα­ζαν να δου­λεύ­ει ως υπη­ρέ­τρια, στη νότια Ινδία, υπο­στή­ρι­ξε στην κατά­θε­σή της στην αστυ­νο­μία ότι η οικο­γέ­νειά της την έβγα­λε από το σχο­λείο και την πού­λη­σε ένα­ντι του ποσού των 15 δολαρίων.

Αφού δρα­πέ­τευ­σε από τα “αφε­ντι­κά” της στο Ταμπα­ράμ, κοντά στην πόλη Τσε­νάι, το πρωί της Κυρια­κής, η μικρή είπε ότι ήταν υπο­χρε­ω­μέ­νη να δου­λεύ­ει σε δύο σπί­τια όλο το 24ωρο, της έδι­ναν ελά­χι­στο φαγη­τό και δεν την πλή­ρω­ναν, ούτε της επέ­τρε­παν να συνε­χί­σει να πηγαί­νει στο σχολείο.

“Σκαρ­φά­λω­σε τον τοί­χο γύρω στις 4 το πρωί της Κυρια­κής και ζήτη­σε βοή­θεια από έναν οδη­γό ρικ­σό”, είπε ο Ζαχι­ρου­ντίν Μοχά­μεντ, μέλος της τοπι­κής επι­τρο­πής πρό­νοιας. “Τώρα βρί­σκε­ται σε ένα κρα­τι­κό παι­δι­κό σπί­τι. Η προ­κα­ταρ­κτι­κή έρευ­να δεί­χνει ότι την εκμε­ταλ­λεύ­ο­νταν, δεν της έδι­ναν αρκε­τή τρο­φή και δεν της επέ­τρε­παν να φύγει”, πρόσθεσε.

Στοι­χεία που έδω­σε η ινδι­κή κυβέρ­νη­ση στη δημο­σιό­τη­τα τον Αύγου­στο δεί­χνουν ότι το 40% των περι­πτώ­σε­ων εμπο­ρί­ας ανθρώ­πων το 2015 αφο­ρού­σε παι­διά που τα αγό­ρα­ζαν, τα που­λού­σαν και τα εκμε­ταλ­λεύ­ο­νταν σαν σκλά­βους. Από τα 9.217 θύμα­τα που κατα­γρά­φη­καν πέρ­σι, το 43% ήταν κάτω των 18 ετών.

Στην κατά­θε­σή της στις αρχές η 11χρονη είπε ότι αφού την εγκα­τέ­λει­ψαν οι γονείς της ζού­σε με τους παπού­δες της στο χωριό τους στο κρα­τί­διο Τάμιλ Νάντου, περί­που 300 χιλιό­με­τρα από την περιο­χή όπου την πούλησαν.

“Το κορί­τσι μας είπε ότι την πού­λη­σαν σε έναν γνω­στό της μητέ­ρας της που την έβα­ζε να δου­λεύ­ει ως υπη­ρέ­τρια στο σπί­τι του και στο σπί­τι κάποιων συγ­γε­νών του”, διευ­κρί­νι­σε ο Μοχά­μεντ μιλώ­ντας στο Thomson Reuters Foundation.

Ο άνδρας που “αγό­ρα­σε” το κορί­τσι είναι ιδιο­κτή­της ταξι­διω­τι­κού γρα­φεί­ου. Μετά την δρα­πέ­τευ­ση της μικρής, εκεί­νος δήλω­σε την εξα­φά­νι­σή της στις αρχές.

“Το κορί­τσι τρέ­μει όταν ανα­φε­ρό­μα­στε στον δια­κι­νη­τή της και όταν μας την έφε­ραν ήταν πολύ, πολύ φοβι­σμέ­νη”, κατέ­λη­ξε ο Μοχάμεντ.

Αντί άλλου σχο­λί­ου να υπεν­θυ­μί­σου­με το «Μικρό­κο­σμο» του Ναζίμ Χικμέτ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο