Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κάθε χρόνο και ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ακρι­βό­τε­ρο κατά 2,42% σε σχέ­ση με το 2015, προ­κύ­πτει ότι θα είναι το φετι­νό χρι­στου­γεν­νιά­τι­κο τρα­πέ­ζι, κάνο­ντας τις δυσκο­λί­ες περισ­σό­τε­ρες για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα. Βέβαια για πάρα πολ­λές λαϊ­κές οικο­γέ­νειες οι μέρες των γιορ­τών είναι ίδιες σε στε­ρή­σεις με τις υπό­λοι­πες μέρες του χρόνου.

Τα στοι­χεία προ­κύ­πτουν από δειγ­μα­το­λη­πτι­κό έλεγ­χο που πραγ­μα­το­ποί­η­σε το Ινστι­τού­το Εμπο­ρί­ου και Υπη­ρε­σιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνι­κής Συνο­μο­σπον­δί­ας Ελλη­νι­κού Εμπο­ρί­ου κατά την περί­ο­δο 14 έως 19 Δεκεμ­βρί­ου 2016.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία, σε μεγά­λο ποσο­στό, η ετή­σια αυξη­τι­κή τάση του κόστους του χρι­στου­γεν­νιά­τι­κου τρα­πε­ζιού, προ­έρ­χε­ται από την άνο­δο των τιμών της κατη­γο­ρί­ας των γλυκών/εδεσμάτων. Η εκτι­μώ­με­νη μεσο­σταθ­μι­κή αύξη­ση, εξαι­τί­ας και της μετά­τα­ξης του υψη­λού συντε­λε­στή ΦΠΑ από 23% στο 24% στα μελο­μα­κά­ρο­να και στους κου­ρα­μπιέ­δες, προ­σεγ­γί­ζει το 8,36% σε σχέ­ση με την αντί­στοι­χη περυ­σι­νή περίοδο.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, το χρι­στου­γεν­νιά­τι­κο οικο­γε­νεια­κό τρα­πέ­ζι (6–8 ατό­μων) θα κοστί­σει 150,96 ευρώ ένα­ντι 147,39 ευρώ που κόστι­ζε πέρυ­σι και 144,76 το 2014, την ίδια ακρι­βώς περί­ο­δο, με τα ίδια ακρι­βώς προ­ϊ­ό­ντα. Η κατα­γε­γραμ­μέ­νη, σε σύγκρι­ση με τον Δεκέμ­βριο του 2015, μικρή αύξη­ση των 3,57 ευρώ (που αντι­στοι­χεί σε ποσο­στιαία αύξη­ση 2,42%), οφεί­λε­ται κατά κύριο λόγο στην ανο­δι­κή τάση των τιμών των γλυ­κι­σμά­των (κου­ρα­μπιέ­δες και μελο­μα­κά­ρο­να), ενώ οι τιμές των κρε­α­τι­κών παρου­σί­α­σαν ορια­κή αύξη­ση (1,52%), η οποία οφεί­λε­ται στην αύξη­ση της τιμής του αρνιού (δειγ­μα­το­λη­ψία από Βαρ­βά­κειο αγορά).

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, στην κατη­γο­ρία των κρε­α­τι­κών η μικρή άνο­δος απο­δί­δε­ται απο­κλει­στι­κά και μόνο στην αύξη­ση της τιμής του αρνιού κατά 0,2 ευρώ/κιλό, καθώς οι τιμές τόσο της γαλο­πού­λας όσο και του χοι­ρι­νού ανα­μέ­νε­ται να κυμαν­θούν στα περυ­σι­νά επί­πε­δα. Ανά­μι­κτη, με αυξη­τι­κό όμως πρό­ση­μο, είναι η δια­κύ­μαν­ση των τιμών των προ­ϊ­ό­ντων που προ­μη­θεύ­ο­νται οι κατα­να­λω­τές από τα σού­περ μάρ­κετ. Ειδι­κό­τε­ρα, για τα ανα­ψυ­κτι­κά, τις μπύ­ρες και τα κρα­σιά κατα­γρά­φε­ται άνο­δος του κόστους, λόγω και της μετά­τα­ξης του υψη­λού συντε­λε­στή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ πτω­τι­κά κινού­νται οι τιμές της φέτας και του ελαιόλαδου.

Ανα­φο­ρι­κά με τις τιμές των φρού­των και των οπω­ρο­κη­πευ­τι­κών το κόστος προ­μή­θειάς τους κινεί­ται σε υψη­λό­τε­ρα από τα περυ­σι­νά επί­πε­δα (4,62% σε μεσο­σταθ­μι­κή βάση), με την τιμή των πορ­το­κα­λιών να κατα­γρά­φει τη μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση (22,64%), σε αντί­θε­ση με την υπο­χώ­ρη­ση της τιμής του λάχα­νου (-16,67%) που σημειώ­νει τη μεγα­λύ­τε­ρη ετή­σια πτω­τι­κή πορεία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο