Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαραμπού

Γρά­φει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Kavvadias 2

Στις 11 Γενά­ρη 1910 γεν­νή­θη­κε ο Νίκος Kαβ­βα­δί­ας ή Μαρα­μπού όπως τον απο­κα­λού­σαν οι φίλοι του, από τον τίτλο της πρώ­της του ποι­η­τι­κής συλ­λο­γής που εκδό­θη­κε το 1933. Πέθα­νε ξαφ­νι­κά (εγκε­φα­λι­κό επει­σό­διο) στις 10 Φεβρουά­ριο του 1975 και ενώ ετοί­μα­ζε την έκδο­ση της τρί­της του συλλογής.

Μπαρ­κά­ρη­σε το 1929 στο «Άγιος Νικό­λα­ος» και από τότε άλλα­ξε πολ­λά πλοία και γύρι­σε όλο τον κόσμο, πρώ­τα ναύ­της, κατό­πιν «μαρ­κο­νι­στής» — ασυρ­μα­τι­στής. Μέχρι τις αρχές της δεκα­ε­τί­ας του 197ο που γύρι­σε από το τελευ­ταίο του ταξίδι.

Φέρε­ται κατά την περί­ο­δο της Κατο­χής να εντά­χθη­κε στο ΕΑΜ, αρχι­κά στο ΕΑΜ Ναυ­τι­κών και αργό­τε­ρα στο ΕΑΜ Λογο­τε­χνών – Ποι­η­τών και αργό­τε­ρα για ένα διά­στη­μα επι­κε­φα­λής του ΕΑΜ Λογο­τε­χνών — Ποι­η­τών μέχρι που μπάρ­κα­ρε πάλι το 1944. Την περί­ο­δο της Κατο­χής δημο­σιεύ­ει και τα αντι­στα­σια­κά του ποι­ή­μα­τα με πρώ­το το «Αθή­να 1943», ενώ το 1944 δημο­σί­ευ­σε το ποί­η­μα «Στον τάφο του ΕΠΟ­Νί­τη». Το 1945 δημο­σί­ευ­σε το «Φεντε­ρί­κο Γκαρ­θία Λόρ­κα» και το ποί­η­μα «Αντί­στα­ση». Στα 1946, μαζί με άλλους δια­νο­ού­με­νους, υπέ­γρα­ψε δια­μαρ­τυ­ρία κατά του Γ΄ Ψηφί­σμα­τος που ήταν ο «θεμέ­λιος λίθος» του αντι­κομ­μου­νι­στι­κού οργί­ου που ακολούθησε.

Από τους πιο ολι­γο­γρά­φους ποι­η­τές μα τα ποι­ή­μα­τα του δεν ξεχνιού­νται εύκο­λα σαν τα δια­βά­σεις μια φορά. Καμιά 60αριά ποι­ή­μα­τα όλα κι όλα, το μυθι­στό­ρη­μα «Βάρ­δια» (1954) και κάποιες λίγες ποι­η­τι­κές μετα­φρά­σεις όλη η παρα­γω­γή του. Το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του έργου έχει μελοποιηθεί.

«Ιδα­νι­κός ερα­στή των μακρυ­σμέ­νων ταξι­διών και των γαλά­ζιων πόντων» ο Νίκος Καβ­βα­δί­ας έφε­ρε στην ποί­η­ση «τον εξω­τι­σμό και τον ‘’αμαρ­τω­λι­σμό’. Άγνω­στες χώρες, μακρι­νοί ωκε­α­νοί, ζωντα­νε­μέ­να από ένα θαλασ­σι­νό, που έζη­σε το θαύ­μα των εξω­τι­κών ορι­ζό­ντων και το δρά­μα του καθη­με­ρι­νού θανά­του, φυσι­κού και ηθι­κού» (Κ. Βάρναλης).

Τρία χρό­νια μετά το θάνα­τό του ποι­ή­μα­τά του μελο­ποι­ή­θη­καν από τον Θάνο Μικρού­τσι­κο, στο δίσκο «Σταυ­ρός του Νότου». Μέσω αυτών των τρα­γου­διών, και άλλων που ακο­λού­θη­σαν, ο Νίκος Καβ­βα­δί­ας έγι­νε γνω­στός στο ευρύ­τε­ρο κοι­νό. Οπως ο Θ. Μικρού­τσι­κος είπε σε ραδιο­φω­νι­κή του συνέ­ντευ­ξη μέχρι το θάνα­το του Καβ­βα­δία είχαν πωλη­θεί 10.000 αντί­τυ­πα των ποι­η­τι­κών του συλ­λο­γών. Από την πρώ­τη μελο­ποί­η­ση και μέχρι το 2015 που­λή­θη­καν πλέ­ον των 500.000 αντί­τυ­πα των ποι­η­τι­κών του συλ­λο­γών και εκα­τομ­μύ­ρια δίσκοι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο