Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουσικοί του δρόμου συλλαμβάνονται και διώκονται για επαιτεία!!!

Συμ­βο­λι­κή κινη­το­ποί­η­ση μετά μου­σι­κής διορ­γα­νώ­νουν στη Νέα Παρα­λία Θεσ­σα­λο­νί­κης μου­σι­κοί του δρό­μου σε ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας για ενο­χλή­σεις και διώ­ξεις που υφί­στα­νται ‑όπως καταγ­γέλ­λουν οι ίδιοι — με την κατη­γο­ρία του ότι επαιτούν.

Από τον Λευ­κό Πύρ­γο μέχρι το Μακε­δο­νία Παλ­λάς, οι μου­σι­κοί θα πλημ­μυ­ρί­σουν την παρα­λία της πόλης με μου­σι­κές κάθε λογής.

«Πρό­κει­ται για παρε­νο­χλή­σεις μου­σι­κών και προ­σα­γω­γές που έχουν γίνει, αλλά και παρα­πο­μπές με την κατη­γο­ρία της επαι­τεί­ας», ανα­φέ­ρει ο πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Μου­σι­κών Βορεί­ου Ελλά­δος, Γιώρ­γος Χατζόπουλος.

«Οι μου­σι­κοί, όταν παί­ζουν στο δρό­μο δεν είναι επαί­τες. Αφε­νός εκφρά­ζο­νται καλ­λι­τε­χνι­κά, αφε­τέ­ρου πιθα­νώς να λύνουν το βιο­πο­ρι­στι­κό τους, όταν έχουν πέσει στην ανερ­γία. Σε κάθε περί­πτω­ση δεν είναι επαί­τες», τονί­ζει, μετα­ξύ άλλων, ο κ. Χατζόπουλος.

“Τι είναι μου­σι­κός του δρό­μου, είναι κάποια και­νού­ρια ιδιό­τη­τα; Οι μου­σι­κοί είναι μου­σι­κοί, αν κάποιος απο­φα­σί­ζει να παί­ξει στον δρό­μο, παί­ζει στον δρό­μο. Ένας μαθη­τής του Ωδεί­ου μπο­ρεί να θέλει να δοκι­μά­σει πως αντι­δρά­ει ο κόσμος, όταν τον ακού­ει να παί­ζει μου­σι­κή, ή ομά­δες μαθη­τών από τα Μου­σι­κά Σχο­λεία κατε­βαί­νουν στον δρό­μο να παί­ξουν μου­σι­κή. Πρέ­πει να πάνε να πάρουν άδεια, ή να εγγρα­φούν σε ένα μητρώο;” υπογράμμισε.

Ο Σύλ­λο­γος Μου­σι­κών Βορεί­ου Ελλά­δος έστει­λε για το θέμα των μου­σι­κών του δρό­μου επι­στο­λή στο υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών και Διοι­κη­τι­κής Ανα­συ­γκρό­τη­σης, η οποία κοι­νο­ποι­ή­θη­κε επί­σης στον Δήμο Θεσ­σα­λο­νί­κης και την Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας. Στην επι­στο­λή ο Σύλ­λο­γος εξη­γεί τους λόγους, για τους οποί­ους δεν είναι επαί­τες οι μου­σι­κοί, ζητά κάποιες ρυθ­μί­σεις προ­κει­μέ­νου να μην γίνο­νται “άδι­κες προ­σα­γω­γές και κατα­δί­κες”, όπως επι­ση­μαί­νει και τονί­ζει ότι θα συνε­χί­σει να υπο­στη­ρί­ζει και να ενθαρ­ρύ­νει την δρα­στη­ριό­τη­τα των “μου­σι­κών του δρόμου”.

“Οι μου­σι­κοί του δρό­μου είναι μαθη­τές που προ­έρ­χο­νται από Μου­σι­κά Σχο­λεία, είναι σπου­δα­στές του Τμή­μα­τος Μου­σι­κής του ΑΠΘ, επαγ­γελ­μα­τί­ες μου­σι­κοί, οι οποί­οι δεν έχουν δου­λειά και βγαί­νουν στον δρό­μο και αντι­με­τω­πί­ζουν την ανερ­γία τους με αξιο­πρε­πή τρό­πο, είναι κάποιοι μετα­νά­στες, που αντι­με­τω­πί­ζουν ως έναν τρό­πο επι­κοι­νω­νί­ας το να παί­ζουν μου­σι­κή στον δρό­μο, είναι κάποιοι του­ρί­στες που απο­φα­σί­ζουν να παρου­σιά­σουν τη μου­σι­κή της πατρί­δας τους για να δουν πως αντι­δρά­ει ο κόσμος” ανέ­φε­ρε ο κ. Χατζόπουλος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο