Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Να επιστραφεί το Γκουαντάναμο και να αποζημιωθεί η Κούβα

Επι­μέ­λεια – μετά­φρα­ση: Βαγ­γέ­λης Γονα­τάς //

Αβά­να, Κούβα

Το αίτη­μα της απο­ζη­μί­ω­σης προ­ερ­χό­με­νο από ένα κυρί­αρ­χο κρά­τος που δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται την  ομα­λο­ποί­η­ση των σχέ­σε­ών του με τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες θα βοη­θή­σει να μεγα­λώ­σει το ευρύ χρέ­ος της Ουά­σιγ­κτον  στο κόσμο για τις επεμ­βά­σεις  και τις ανα­τρο­πές της,  δήλω­σε ο συγ­γρα­φέ­ας, και τακτι­κός αρθρο­γρά­φος  Μάρκ Γου­έι­σπροτ, συν­διευ­θυ­ντής του Κέντρου Οικο­νο­μι­κών και Πολι­τι­κών Ερευ­νών (CEPR, τα αρχι­κά στα αγγλι­κά), που εδρεύ­ει στην Ουά­σινγ­κτον, σε ένα άρθρο στην εφη­με­ρί­δα Philadelfia Inquirer.

Είναι καλό επί­σης, ότι έχει βγει στο φως η κατά­στα­ση της ναυ­τι­κής βάσης των ΗΠΑ στο Γκουα­ντά­να­μο, που παρά­νο­μα δια­τη­ρεί εδώ και πάνω από έναν αιώ­να στα ανα­το­λι­κά του νησιού και η επι­στρο­φή στην Κού­βα του εδά­φους που αυτή κατέ­χει, θεω­ρεί ο Γουέισπροτ.

Ο πρό­ε­δρος Ομπά­μα ξεκί­νη­σε μια ιστο­ρι­κή αλλα­γή όταν απο­φά­σι­σε το Δεκέμ­βρη να αρχί­σει να ομα­λο­ποιεί τις σχέ­σεις με την Κού­βα. Ήταν μια ανα­γνώ­ρι­ση  απο­τυ­χί­ας,  της  εδώ και μισό αιώ­να προ­σπά­θειας, να ανα­τρέ­ψει την κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση με εισβο­λές, από­πει­ρες δολο­φο­νί­ας οικο­νο­μι­κό απο­κλει­σμό και άλλες αχρειότητες.

guandanamo2

Ήταν επί­σης μια παρα­χώ­ρη­ση στην πλειο­ψη­φία των κυβερ­νή­σε­ων του ημι­σφαι­ρί­ου, οι οποί­ες είχαν κάνει γνω­στό στην Ουά­σιγ­κτον το 2012, ότι χωρίς την Κού­βα δεν θα γίνουν νέες Σύνο­δοι Κορυ­φής των “Αμε­ρι­κών”, για­τί αν θα γινό­ταν, αυτοί θα απείχαν.

Ωστό­σο, ακό­μη και αν οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες δεν είχαν θεω­ρή­σει ανα­γκαίο να κάνουν αλλα­γές στους στό­χους τους σχε­τι­κά με την Κού­βα, αυτό που επα­λη­θεύ­ε­ται σε αρκε­τές  επί­ση­μες δια­κη­ρύ­ξεις,  είναι ότι ο στό­χος παρα­μέ­νει ίδιος  με πριν. Να αλλά­ξουν το καθε­στώς, αλλά με άλλα μέσα.

Ωστό­σο, δεν  υπάρ­χουν αμφι­βο­λί­ες ότι αυτό που έγι­νε είναι ένα μεγά­λο βήμα μπρο­στά, σημειώ­νει ο Γου­έι­σπροτ. Η εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή της Ουά­σιγ­κτον εμφα­νί­ζε­ται για δεκα­ε­τί­ες απο­μο­νω­μέ­νη, πάνω στον θέμα του απο­κλει­σμού της Κού­βας, με επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες ψηφο­φο­ρί­ες  ενα­ντί­ον της στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών. Στην πιο πρό­σφα­τη, πέρ­σι,  το απο­τέ­λε­σμα ήταν 188–2, με τη μόνη χώρα να ψηφί­ζει μαζί με τις ΗΠΑ το Ισραήλ.

Η κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, επα­νέ­λα­βε πρό­σφα­τα τη θέση της, ότι για να μπο­ρέ­σουν να είναι ομα­λές οι σχέ­σεις, οι ΗΠΑ δεν πρέ­πει μόνο να τερ­μα­τί­σουν τον απο­κλει­σμό, πρέ­πει επί­σης να απο­ζη­μιώ­σουν την Κού­βα για τη ζημιά που αυτές έχουν προ­κα­λέ­σει στο νησί και το λαό του, τα τελευ­ταία 54 χρόνια.

patria o muerte

Ο Πρό­ε­δρος Ραούλ Κάστρο υπεν­θύ­μι­σε επι­πλέ­ον στην Ουά­σιγ­κτον, ότι προς τιμήν της ομα­λο­ποί­η­σης των σχέ­σε­ων, η παρά­νο­μη στρα­τιω­τι­κή βάση που δια­τη­ρούν οι ΗΠΑ στον κόλ­πο του Γκουα­ντά­να­μο, που έχει μετα­τρα­πεί σε φυλα­κή, πρέ­πει να κλεί­σει και το έδα­φος που κατέ­χει να επι­στρα­φεί στην Κούβα.

Σύμ­φω­να με τον Γου­έι­σπροτ, αυτά είναι από­λυ­τα λογι­κά αιτή­μα­τα, δεδο­μέ­νου ότι οι ΗΠΑ, σαν δύνα­μη κατο­χής του νησιού στις αρχές του 20ου αιώ­να, εξα­νά­γκα­σαν τη Κού­βα να  παρα­χω­ρή­σει άδεια εγκα­τά­στα­σης της στρα­τιω­τι­κής βάσης το 1903, σαν προ­α­παι­τού­με­νο όρο για  την παρα­χώ­ρη­ση της ανε­ξαρ­τη­σία της.

Επι­προ­σθέ­τως – επι­ση­μαί­νει ο Γου­έι­σπροτ,  ακό­μα και αν δεν πάρου­με υπ όψη τον τρό­πο με τον οποίο προ­ήλ­θε η μίσθω­ση του εδά­φους για τη βάση,  αυτή προ­έ­βλε­πε  τη χρή­ση του εδά­φους για στρα­τιω­τι­κή βάση και σταθ­μό ανε­φο­δια­σμού (κάρ­βου­νο) και όχι για φυλα­κή. Είναι σαν κάποιος, παρα­βιά­ζο­ντας τους όρους μιας μίσθω­σης, να νοι­κιά­σει ένα δια­μέ­ρι­σμα και να το χρη­σι­μο­ποι­ή­σει για να που­λά ναρκωτικά.

guandanamo

Και το Γκουα­ντά­να­μο σήμε­ρα, είναι ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη προ­σβο­λή για τους κου­βα­νούς, ότι έχει μετα­τρα­πεί σε μια φυλα­κή, πασί­γνω­στη για τα βασα­νι­στή­ρια και άλλες παρα­βιά­σεις των φυλα­κι­σμέ­νων, η πλειο­ψη­φία των οποί­ων κρα­τεί­ται επ’ αόρι­στο και χωρίς απο­δεί­ξεις ενα­ντί­ον τους, που να επι­τρέ­πουν την προ­φυ­λά­κι­σή τους.

Το κου­βα­νι­κό αίτη­μα για απο­κα­τα­στά­σεις είναι παρό­μοια αντι­λη­πτό. Ο απο­κλει­σμός για 54 χρό­νια έχει προ­κα­λέ­σει στην Κού­βα εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια ζημιές, στε­ρώ­ντας τρό­φι­μα και φάρ­μα­κα, μπλο­κά­ρι­σμα των ξένων επεν­δύ­σε­ων και έλλει­ψη υπο­δο­μών, μέχρι και για καθα­ρό νερό.

Είναι δύσκο­λο να υπο­λο­γί­σου­με τις ζημιές  του απο­κλει­σμού στην Κού­βα, παρ ότι είναι γνω­στό ότι προ­σαυ­ξά­νουν πολ­λές φορές το τελι­κό σύνο­λο των  βορειο­α­με­ρι­κα­νι­κών διεκ­δι­κή­σε­ων  επι­χει­ρή­σε­ων και ατό­μων που έχα­σαν περιου­σί­ες στην Κού­βα, σαν απο­τέ­λε­σμα  της κοι­νω­νι­κής επανάστασης.

Ο Γου­έι­σμπροτ, έχει τη γνώ­μη ότι θα είναι δύσκο­λο να ανα­γνω­ρί­σει η Ουά­σιγ­κτον το χρέ­ος της στους κου­βα­νούς για τα εγκλή­μα­τά της στο νησί, για­τί φοβά­ται μην ανοί­ξει τις πύλες για απαι­τή­σεις πολ­λών άλλων χωρών, στις οποί­ες η κυβέρ­νη­ση των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, έχει συμ­βά­λει στις μαζι­κές θυσί­ες ανθρώ­πων και στην κατα­στρο­φή του υλι­κού τους πλούτου.

Ο Μπιλ Κλί­ντον, είναι ο μονα­δι­κός σύγ­χρο­νος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ που έχει εκφρά­σει  τη λύπη του για τα εγκλή­μα­τα της χώρας του ενά­ντια σε άλλες χώρες. Ήταν αυτός που ζήτη­σε συγνώ­μη από τη Γουα­τε­μά­λα για το ρόλο των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών στην παρα­τε­τα­μέ­νη γενο­κτο­νία, κατά τη διάρ­κεια των στρα­τιω­τι­κών δικτα­το­ριών που τυράν­νη­σαν αυτή τη χώρα , από τη δεκα­ε­τία του 50 μέχρι τη δεκα­ε­τία του 80.  Αυτή η δήλω­ση του Κλί­ντον, πρα­κτι­κά αγνοήθηκε.

 

granmmaManuel e. Yepe

Πηγή στα ισπα­νι­κά: Granma

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο