Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας κατά του διατάγματος Τραμπ για τους μετανάστες. Γιατί;

Περί­που 130 εται­ρεί­ες, μετα­ξύ των οποί­ων κάποια από τα μεγα­λύ­τε­ρα ονό­μα­τα του χώρου της τεχνο­λο­γί­ας, υπέ­γρα­ψαν ένα νομι­κό έγγρα­φο — δια­κή­ρυ­ξη (amicus brief), τασ­σό­με­νες κατά της απα­γό­ρευ­σης εισό­δου στις ΗΠΑ πολι­τών επτά μου­σουλ­μα­νι­κών χωρών, υπο­στη­ρί­ζο­ντας (απει­λούν) πως παρέ­χει ισχυ­ρά κίνη­τρα σε εται­ρεί­ες να μετα­φέ­ρουν τις δρα­στη­ριό­τη­τές τους – και θέσεις εργα­σί­ας — εκτός χώρας.

Μετα­ξύ των εται­ρειών που υπέ­γρα­ψαν (127 συνο­λι­κά) το έγγρα­φο   περι­λαμ­βά­νο­νται η Apple, η Google και η Microsoft, επί­σης η Tesla, η SpaceX,  η Adobe, η HP και η Evernote.

Όπως ανα­φέ­ρει το Reuters, στο έγγρα­φο οι εται­ρεί­ες υπο­στη­ρί­ζουν πως το διά­ταγ­μα προ­κά­λε­σε αβε­βαιό­τη­τα σε εται­ρεί­ες που βασί­ζο­νται σε εργα­ζο­μέ­νους από το εξω­τε­ρι­κό για την και­νο­το­μία και τη δημιουρ­γία θέσε­ων εργα­σί­ας στις ΗΠΑ. «Μετα­νά­στες με πολ­λά προ­σό­ντα θα ενδια­φέ­ρο­νται περισ­σό­τε­ρο να δου­λέ­ψουν σε χώρες του εξω­τε­ρι­κού, σε μέρη όπου οι ίδιοι και οι συνά­δελ­φοί τους μπο­ρούν να ταξι­δεύ­ουν ελεύ­θε­ρα, ξέρο­ντας πως δεν πρό­κει­ται να αλλά­ξουν ξαφ­νι­κά οι όροι δια­μο­νής τους. Οι πολυ­ε­θνι­κές θα έχουν ισχυ­ρά κίνη­τρα… να μετα­φέ­ρουν τις βάσεις των επι­χει­ρή­σε­ών τους εκτός των ΗΠΑ, ή να μετα­κι­νή­σουν ή προ­σλά­βουν εργα­ζο­μέ­νους και να κάνουν επεν­δύ­σεις στο εξω­τε­ρι­κό. Εν τέλει, οι Αμε­ρι­κα­νοί εργα­ζό­με­νοι και η οικο­νο­μία θα υπο­φέ­ρουν, ως απο­τέ­λε­σμα» υπο­στη­ρί­ζουν οι εταιρείες.

Πέρα από το τι υπο­στη­ρί­ζουν και την ωμό­τη­τα της τοπο­θέ­τη­σης των συγκε­κρι­μέ­νων εται­ρειών, είναι ένα γεγο­νός ενδει­κτι­κό για το πώς, από ποιους και για ποιους εκλέ­γο­νται οι πρό­ε­δροι των ΗΠΑ. Και έκφρα­ση των αντι­θέ­σε­ων τμη­μά­των της αστι­κής τάξης.

Γεγο­νός είναι ότι  η ψηφια­κή βιο­μη­χα­νία στις ΗΠΑ έχει θορυ­βη­θεί από τις εξαγ­γε­λί­ες του Τραμπ για το ενδε­χό­με­νο αλλα­γών στην εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή, αλλά και σε ζητή­μα­τα διε­θνούς εμπο­ρί­ου λόγω προ­στα­τευ­τι­σμού, όπως και τη δια­φαι­νό­με­νη στο­χο­ποί­η­ση της Κίνας ως του κύριου αντι­πά­λου των ΗΠΑ, αφού η κινε­ζι­κή αγο­ρά απο­τε­λεί βασι­κό εξα­γω­γι­κό προ­ο­ρι­σμό για τα προ­ϊ­ό­ντα αυτών των εταιρειών.

Πριν το διά­ταγ­μα για τους μετα­νά­στες ο Ντ. Τραμπ  «με τους επι­κε­φα­λής του κλά­δου της πλη­ρο­φο­ρι­κής, θέτο­ντάς τους, όπως γρά­φτη­κε, ζήτη­μα νέων επεν­δύ­σε­ων στις ΗΠΑ και δημιουρ­γί­ας περισ­σό­τε­ρων θέσε­ων εργα­σί­ας. Ταυ­τό­χρο­να, λένε ότι τον απα­σχο­λεί η υπό­θε­ση «επα­να­πα­τρι­σμού» ρευ­στού που δια­τη­ρούν οι τερά­στιοι όμι­λοι τεχνο­λο­γί­ας σε υπε­ρά­κτια κέντρα με πολύ χαμη­λούς φόρους και υπο­λο­γί­ζε­ται σε δισ. δολά­ρια. Οι επι­χει­ρή­σεις για να «επα­να­πα­τρί­σουν» αυτά τα κεφά­λαια ζητούν ευνοϊ­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Μια συμ­φω­νία γι’ αυτό το ζήτη­μα θα βοη­θή­σει τον Τραμπ να προ­ω­θή­σει το πρό­γραμ­μα υπο­δο­μών στο οποίο είχε ανα­φερ­θεί στην προ­ε­κλο­γι­κή του εκστρα­τεία. Στη συνά­ντη­ση συμ­με­τεί­χαν οι Ελον Μασκ της «Tesla», Λάρι Πέιτζ και Ερικ Σμιντ της «Alphabet» (μητρι­κή της «Google»), Τζεφ Μπέ­ζος της «Amazon», Σέριλ Σάντ­μπεργκ της «Facebook», Σάφρα Κατζ της «Oracle», Μπράιαν Κράζ­μιχ της «Intel», Γκί­νι Ρομέ­τι της ΙΒΜ και άλλοι.

«Θα ήταν επί­τευγ­μα εάν κατά­φερ­να να πεί­σω την “Αpple” να κτί­σει ένα μεγά­λο εργο­στά­σιο ή πολ­λές μικρές μονά­δες στις ΗΠΑ», δήλω­σε ο Ντ. Τραμπ στα τέλη Νοέμ­βρη. Βεβαί­ως, την «Αpple», με έδρα την Ιρλαν­δία, στην οποία φορο­λο­γεί­ται μόνο με 12,5%, και παρά το τερά­στιο πρό­στι­μο 13 δισ. ευρώ για φορο­δια­φυ­γή που της έχει επι­βά­λει η Κομι­σιόν, με την ιρλαν­δι­κή κυβέρ­νη­ση όχι μόνο να αρνεί­ται να το εισπρά­ξει αλλά να ενα­ντιώ­νε­ται στην Κομι­σιόν για παρα­βί­α­ση της εθνι­κής κυριαρ­χί­ας, μάλ­λον δεν την απα­σχο­λεί. Αλλω­στε, η «Apple» ήδη συζη­τά τη συμ­με­το­χή της σε επεν­δυ­τι­κό κεφά­λαιο της ιαπω­νι­κής «Softbank», συνο­λι­κού ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Το απο­τέ­λε­σμα της συνά­ντη­σης για την ώρα φάνη­κε να είναι ευχο­λό­γιο. Ετσι, ο πρό­ε­δρος του Συμ­βου­λί­ου Τεχνο­λο­γί­ας Πλη­ρο­φο­ρι­κής, ένω­σης που εκπρο­σω­πεί τις εται­ρεί­ες του κλά­δου, δήλω­σε: «Υπάρ­χουν πολ­λά θέμα­τα για τα οποία μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί κοι­νή γλώσ­σα ανά­με­σα στον κλά­δο τεχνο­λο­γί­ας και στην κυβέρ­νη­ση Τραμπ», αλλά για την ώρα έως εδώ».

Μην ξεχνά­με ότι παρα­δο­σια­κά οι εται­ρί­ες πλη­ρο­φο­ρι­κής στη­ρί­ζουν τους υπο­ψή­φιους προ­έ­δρους που «εμπνέ­ο­νται» από το όρα­μα της παγκο­σμιο­ποί­η­σης. Ο Τραμπ υπο­στη­ρί­χτη­κε από τους χαμέ­νους της παγκοσμιοποίησης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο