Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο φασισμός είναι μεταδοτικός — Η αλληλεγγύη είναι;

Όσα έγι­ναν Πέμ­πτη και Παρα­σκευή (2–3 Φλε­βά­ρη) στο 1ο Δημο­τι­κό Σχο­λείο Νέου Ικο­νί­ου ήταν πρω­τό­γνω­ρα. Η Πέμ­πτη ήταν η πρώ­τη ημέ­ρα που τα προ­σφυ­γό­που­λα από το Σχι­στό θα ξεκι­νού­σαν το Σχολείο.

Σε μια πρω­το­φα­νή κίνη­ση γονείς δεν έστει­λαν τα παι­διά τους για μάθη­μα και κατέ­θε­σαν μαζι­κά αίτη­μα μετεγ­γρα­φής των παι­διών τους σε άλλα σχο­λεία (70 από τα 130 παι­διά του Δημο­τι­κού και 16 από τα 30 του Νηπια­γω­γεί­ου). Επί­σης κατέ­φυ­γαν και σε δικη­γό­ρο για να προ­σφύ­γει νομι­κά για το ζήτη­μα για­τί όπως λένε «Θέλου­με να εξα­σφα­λί­σου­με τα δικαιώ­μα­τα των παιδιών».

Δεδο­μέ­νη είναι η ανη­συ­χία τους και ως ένα βαθ­μό ίσως και δικαιο­λο­γη­μέ­νη, παρό­τι στους γονείς του συγκε­κρι­μέ­νου σχο­λεί­ου δόθη­καν και έγγρα­φες απα­ντή­σεις από την Εθνι­κή Σχο­λή Δημό­σια Υγεί­ας που απα­ντά σε συγκε­κρι­μέ­να ερω­τή­μα­τα για τον αν υπάρ­χει αυξη­μέ­νος κίν­δυ­νος για την υγεία των παι­διών της χώρας μας από τη φοί­τη­ση παι­διών προσφύγων/μεταναστών στα σχο­λεία, το πρό­γραμ­μα εμβο­λια­σμού και τη μετά­δο­ση ασθενειών.

Όμως δεν μπο­ρεί να ερμη­νευ­τεί – και σίγου­ρα δεν είναι – μια αυθόρ­μη­τη αντί­δρα­ση των γονέ­ων. Κάποιοι εκμε­ταλ­λευό­με­νοι φόβο και ανη­συ­χία δια­σπεί­ρουν ψευ­δείς ειδή­σεις (περί επι­δη­μί­ας ψώρας στο Σχι­στό – υπάρ­χει μόνο ένα κρού­σμα και είναι εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη η μετά­δο­σή της), δαι­μο­νο­ποιούν τα προ­σφυ­γό­που­λα (τα παρου­σιά­ζουν ως φοντα­με­ντα­λι­στές που ανά πάσα στιγ­μή θα πάρουν ένα μαχαί­ρι και θα σφά­ξουν τα Ελλη­νό­που­λα) και ενι­σχύ­ουν με αβά­σι­μα στοι­χεία τις όποιες ανη­συ­χί­ες για τα θέμα­τα δημό­σιας υγεί­ας (τη στιγ­μή που δεν υπάρ­χει θέμα Δημό­σιας Υγεί­ας με τους πρό­σφυ­γες, οι οποί­οι είναι εμβο­λια­σμέ­νοι σε συντρι­πτι­κό ποσο­στό, που ξεπερ­νά και εκεί­νο του γενι­κού πληθυσμού).

Ουσια­στι­κά χρη­σι­μο­ποιούν την εκπαί­δευ­ση των προ­σφυ­γό­που­λων και την ανη­συ­χία των γονιών για να δια­σπεί­ρουν το μίσος, το ρατσι­σμό, το φασι­σμό. Γι’ αυτό, δυστυ­χώς, θα δού­με και άλλες εκφρά­σεις αυτής της Χρυ­σαυ­γί­τι­κης τακτικής.

Γι’ αυτούς τους κάποιους που πολ­λές φορές δεν έχουν προ­φα­νείς σχέ­σεις (έτσι θέλουν να δεί­χνουν) με τη Χρυ­σή Αυγή, ίσως είναι η ώρα να επέμ­βει ο εισαγγελέας:

Άρθρο 1
Το άρθρο 1 του ν. 927/1979 αντι­κα­θί­στα­ται ως εξής:
«Άρθρο 1
Δημό­σια υπο­κί­νη­ση βίας ή μίσους
1. Όποιος με πρό­θε­ση, δημό­σια, προ­φο­ρι­κά ή δια του τύπου, μέσω του δια­δι­κτύ­ου ή με οποιο­δή­πο­τε άλλο μέσο ή τρό­πο, υπο­κι­νεί, προ­κα­λεί, διε­γεί­ρει ή προ­τρέ­πει σε πρά­ξεις ή ενέρ­γειες που μπο­ρούν να προ­κα­λέ­σουν δια­κρί­σεις, μίσος ή βία κατά προ­σώ­που ή ομά­δας προ­σώ­πων, που προσ­διο­ρί­ζο­νται με βάση τη φυλή, το χρώ­μα, τη θρη­σκεία, τις γενε­α­λο­γι­κές κατα­βο­λές, την εθνι­κή ή εθνο­τι­κή κατα­γω­γή, το σεξουα­λι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό, την ταυ­τό­τη­τα φύλου ή την ανα­πη­ρία, κατά τρό­πο που εκθέ­τει σε κίν­δυ­νο τη δημό­σια τάξη ή ενέ­χει απει­λή για τη ζωή, την ελευ­θε­ρία ή τη σωμα­τι­κή ακε­ραιό­τη­τα των ως άνω προ­σώ­πων, τιμω­ρεί­ται με φυλά­κι­ση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρη­μα­τι­κή ποι­νή πέντε έως είκο­σι χιλιά­δων (5.000 – 20.000) ευρώ.

Επει­δή όμως το ζήτη­μα είναι αμι­γώς κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­κό η απά­ντη­ση είναι αυτή που έδω­σαν έξω από το σχο­λείο μαθη­τές, γονείς, εκπαι­δευ­τι­κοί, λαϊ­κές επι­τρο­πές και συλ­λο­γι­κό­τη­τες. Υπο­δέ­χθη­καν με γιορ­τή τα παι­διά. Τα έκα­ναν να νιώ­σουν ασφα­λή, να χαρούν την πρώ­τη μέρα στο σχο­λείο τους.

Η αλλη­λεγ­γύη και η απο­μό­νω­ση κάθε ρατσι­στι­κής και φασι­στι­κής φωνής ο πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κός τρό­πος αντιμετώπισης.

Για όλα αυτά συζη­τή­σα­με με τον γραμ­μα­τέα του Συλ­λό­γου Εκπαι­δευ­τι­κών πρω­το­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης Περά­μα­τος – Κερα­τσι­νί­ου, Βασί­λη Βατί­στα, στην εκπο­μπή Ατέ­χνως στην ΕΡΤopen.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο