Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρουσίαση του βιβλίου “Η Πρώτη και η Δεύτερη Διακήρυξη της Αβάνας” (16/1)

Με την ευκαι­ρία της 57ης επε­τεί­ου της νίκης της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης, οι εκδό­σεις Διε­θνές Βήμα σας προ­σκα­λούν στην παρου­σί­α­ση του βιβλίου

Η Πρώ­τη και η Δεύ­τε­ρη Δια­κή­ρυ­ξη της Αβάνας
Τα μανι­φέ­στα του επα­να­στα­τι­κού αγώ­να στην αμε­ρι­κα­νι­κή ήπει­ρο που υιο­θέ­τη­σε ο λαός της Κούβας

 Σόλω­νος 142, Πλ. Κάνιγ­γος, 3ος όρο­φος, Σάβ­βα­το, 16 Γενά­ρη, 7.00 μ.μ.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Κώστας Σανί­δας, μέλος του Πολι­τι­στι­κού Συλ­λό­γου Χοσέ Μαρτί

Ζωρζ Μεχρα­μπιάν, Εκδό­σεις Διε­θνές Βήμα

Την εκδή­λω­ση θα χαι­ρε­τί­σει ο Πρέ­σβης της Κού­βας, Οσβάλ­ντο Κομπά­τσο Μαρτίνες

«Για να δεί­τε ποια ήταν πάντα η θέση μας, σας συνι­στού­με να δια­βά­σε­τε την Πρώ­τη και την Δεύ­τε­ρη Δια­κή­ρυ­ξη της Αβά­νας. Περιέ­χουν τη θέση της επανάστασης.»

«Ξέρε­τε πότε ανα­κη­ρύ­χθη­κε ο σοσια­λι­στι­κός χαρα­κτή­ρας της επα­νά­στα­σης; Στις 16 Απρί­λη 1961, μια μέρα πριν από την επέμ­βα­ση στη Χιρόν. Μέσα από αυτή τη δια­κή­ρυ­ξη καθο­ρί­ζα­με τον στό­χο μας. […] Έτσι λοι­πόν, όταν ο λαός μας έδι­νε μια απο­φα­σι­στι­κή μάχη με τον ιμπε­ρια­λι­σμό […] ρίχτη­κε στη μάχη αγω­νι­ζό­με­νος για αυτούς τους στόχους».

Φιντέλ Κάστρο, στο Πανε­πι­στή­μιο της Κον­σεπ­σιόν, Χιλή, 1971

Πρό­κει­ται για δύο μανι­φέ­στα του κου­βα­νι­κού λαού προς τους κατα­πιε­ζό­με­νους και εκμε­ταλ­λευό­με­νους ανθρώ­πους σε όλη την Αμε­ρι­κα­νι­κή Ήπει­ρο. Η Πρώ­τη Δια­κή­ρυ­ξη, που εξαγ­γέλ­θη­κε τον Σεπτέμ­βρη του 1960, καλεί για «το δικαί­ω­μα των φτω­χών αγρο­τών στη γη, το δικαί­ω­μα των εργα­ζο­μέ­νων στους καρ­πούς του μόχθου τους, και το δικαί­ω­μα των εθνών να εθνι­κο­ποιούν τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά μονο­πώ­λια». Η Δεύ­τε­ρη Δια­κή­ρυ­ξη, του Φλε­βά­ρη 1962, ρωτά: «Τι διδά­σκει η κου­βα­νι­κή επα­νά­στα­ση; Ότι η επα­νά­στα­ση είναι εφικτή».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο