Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πλοίο του πολεμικού Ναυτικού στη Λέσβο για φιλοξενία μεταναστών

Μετά την κατα­κραυ­γή και την πίε­ση από πολι­τι­κά κόμ­μα­τα και φορείς η κυβέρ­νη­ση – έστω και καθυ­στε­ρη­μέ­να – απο­φά­σι­σε να στεί­λει άμε­σα στη Λέσβο πλοίο του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, πλή­ρως εξο­πλι­σμέ­νο, προ­κει­μέ­νου να φιλο­ξε­νή­σει όσους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­ποι με τα ακραία και­ρι­κά φαινόμενα.

Αυτό απο­φα­σί­στη­κε έπει­τα από επι­κοι­νω­νία του πρω­θυ­πουρ­γού, Αλέ­ξη Τσί­πρα με τον υπουρ­γό Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής, Γιάν­νη Μου­ζά­λα και τον υπουρ­γό Εθνι­κής ‘Άμυ­νας, Πάνο Καμμένο.

Κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες πρό­κει­ται για το αρμα­τα­γω­γό «Λέσβος» με δυνα­τό­τη­τα φιλο­ξε­νί­ας 500 προσφύγων.

Αυτό είναι ένα προ­σω­ρι­νό και μέτρο, δε λύνει το πρό­βλη­μα μιας και βρι­σκό­μα­στε στο μέσο του χει­μώ­να. Πρό­βλη­μα αντι­με­τω­πί­ζουν και στα άλλα νησιά αλλά και στις υπό­λοι­πες δομές της χώρας. Οι πρό­σφυ­γες, ενή­λι­κες και παι­διά, δίνουν μάχη επιβίωσης.

Η κυβέρ­νη­ση έχει ευθύ­νη για το ότι χιλιά­δες άνθρω­ποι, μετα­ξύ των οποί­ων και μικρά παι­διά, ξεπα­γιά­ζουν μέσα σε σκη­νές ή ακό­μη και σε κοντέι­νερς και στε­γα­σμέ­νους χώρους που είτε δεν δια­θέ­τουν είτε δε λει­τουρ­γεί η θέρμανση.

Κανέ­νας πρό­σφυ­γας και μετα­νά­στης να μη μένει σε σκη­νή – κανέ­νας χωρίς θέρ­μαν­ση, ηλε­κτρι­σμό και νερό, χωρίς κατάλ­λη­λη για το χει­μώ­να σίτι­ση, χωρίς δημό­σια υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη. Να δοθούν άμε­σα χει­μω­νιά­τι­κα ρού­χα και ειδι­κά κλι­νο­σκε­πά­σμα­τα με ευθύ­νη των κρα­τι­κών υπηρεσιών.

- Να μετα­κι­νη­θούν επει­γό­ντως από τα νησιά οι διπλο­ε­γκλω­βι­σμέ­νοι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες και να στα­μα­τή­σουν οι σχε­δια­σμοί για δημιουρ­γία κέντρων κράτησης».

Απα­γό­ρευ­σαν τη φωτο­γρά­φη­ση του καταυ­λι­σμού προ­σφύ­γων της Μόριας…

«Κανέ­νας πρό­σφυ­γας και μετα­νά­στης δεν είναι πλέ­ον στο κρύο»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο