Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προβολή ταινίας: Η Πηγή των Γυναικών

Η Κινη­μα­το­γρα­φι­κή Λέσχη Και­σα­ρια­νής και ο Σύλ­λο­γος Δημο­κρα­τι­κών Γυναι­κών Καισαριανής

 Συνε­χί­ζο­ντας τις προ­βο­λές αφιε­ρω­μέ­νες στη ΓΥΝΑΙΚΑ,
«το άλλο μισό του ουρανού»,
προ­βάλ­λουν την ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ
την ται­νία του Ράντου Μιχαϊλεάνου
Η Πηγή των Γυναι­κών (La Source Des Femmes)

Οι γυναί­κες ενός απο­μο­νω­μέ­νου χωριού στο βου­νό Άτλα­ντας του Μαρό­κο ανα­γκά­ζο­νται να κου­βα­λούν καθη­με­ρι­νά νερό στο χωριό απ’ τις πηγές του βου­νού. Μια μέρα, μετά από ένα τρα­γι­κό συμ­βάν απο­φα­σί­ζουν ότι όλα τελειώ­νουν εδώ. Τέρ­μα οι αγκα­λιές. Τέρ­μα το σεξ με τους συντρό­φους τους. Απερ­γία από κάθε συζυ­γι­κό καθή­κον μέχρι να δεχθούν οι άνδρες να φέρ­νουν εκεί­νοι το νερό στο χωριό.

Οι γυναί­κες διεκ­δι­κούν την ισό­τη­τα μέσα από το δικαί­ω­μα στην ίδια τη ζωή.

tainiaΟ Ρου­μά­νος στην κατα­γω­γή αλλά εγκα­τε­στη­μέ­νος πια στη Γαλ­λία σκη­νο­θέ­της Radu Mihaileanu, βασι­σμέ­νος στην κωμω­δία του Αρι­στο­φά­νη, που γρά­φτη­κε και διδά­χθη­κε το 411 π.Χ. παρου­σιά­ζει στην πέμ­πτη του ται­νία, τη Λει­λά (Leila Bekhti — «Paris, Je t’aime») ως μία μοντέρ­να Λυσι­στρά­τη στο εξω­τι­κό περι­βάλ­λον του Μαρό­κου. Στο σύγ­χρο­νο — feelgood ανα­το­λί­τι­κο παρα­μύ­θι που κατέ­πλη­ξε το κοι­νό των Καν­νών στο Φεστι­βάλ 2011, η Λεϊ­λά, διεκ­δι­κεί με μονα­δι­κό της όπλο τον έρω­τα, ισό­τη­τα στη μόρ­φω­ση, στα δικαιώ­μα­τα και στη ζωή, σήμε­ρα και εν έτη 2012. Στο πλάι της ο σύζυ­γος της αλλά και η γηραιά χήρα του χωριού που όλοι σέβο­νται. Ο φρέ­σκος αέρας της «ξένης» που έρχε­ται από άλλον τόπο, της δίνει τη δύνα­μη να ενα­ντιω­θεί στα κατε­στη­μέ­να και τις παρω­χη­μέ­νες αξί­ες των άγρα­φων παρα­δό­σε­ων. Η εντυ­πω­σια­κή φωτο­γρα­φία του Glynn Speeckaert τονί­ζει την αντί­θε­ση μετα­ξύ του ξερού περι­βάλ­λο­ντος με την άμμο και τα βου­νά από τη μία, και τις χυμώ­δεις γυναί­κες με τα έντο­να χρώ­μα­τα από την άλλη, κάνο­ντας αυτο­νό­η­τη την πηγή της ζωής. Το εξαι­ρε­τι­κό καστ της ται­νί­ας κερ­δί­ζει τις εντυ­πώ­σεις και μετα­φέ­ρει το μήνυ­μα ενός εκσυγ­χρο­νι­σμού με την ευγέ­νεια, τη μαχη­τι­κό­τη­τα, τη ζωντά­νια και την ομορ­φιά που δια­κρί­νουν το γυναι­κείο φύλο. Μία ωδή στην αγά­πη και την ίδια τη γυναίκα.

Η εκδή­λω­ση θα ξεκι­νή­σει με ομι­λία μέλους του ΔΣ της ΟΓΕ.

Μετά το τέλος της προ­βο­λής θα ακο­λου­θή­σει συζή­τη­ση με τον ηθο­ποιό, σκη­νο­θέ­τη και συγ­γρα­φέα της επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νης «Λυσι­στρά­της» Αντώ­νη Ξένο.
Επί­σης, χορι­κή παρου­σί­α­ση του «Γεν­νή­θη­κα Γυναί­κα» από τις: Λιλή Μήλ­λιου, Βανέ­σα Ευαγγελάτου.

Παρου­σί­α­ση της ται­νί­ας από τον Μπά­μπη Ζαφει­ρά­το (Μπο­τί­λια στον Άνεμο)

Η ται­νία είναι ευγε­νι­κή χορη­γία της STRADA FILMS

 

Ώρα έναρ­ξης: 7.00μ.μ.

Αίθου­σα εκδη­λώ­σε­ων Δημαρ­χεί­ου Και­σα­ρια­νής                       ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο