Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 1 Ιανουαρίου 1912 γεννήθηκε ο Νικηφόρος Βρεττάκος

Σαν σήμε­ρα, Πρω­το­χρο­νιά του 1912 γεν­νή­θη­κε στην Πλού­μι­τσα Κρο­κε­ών της Σπάρ­της ο ποι­η­τής Νικη­φό­ρος Βρετ­τά­κος. Πέθα­νε στις 4 Αυγού­στου 1991.

Το 1928 ήρθε στην Αθή­να για να σπου­δά­σει Νομι­κά, βρή­κε όμως το δρό­μο του στη Λογο­τε­χνία και εγκα­τέ­λει­ψε τις σπου­δές του. Εργά­στη­κε ως δημο­σιο­γρά­φος και δημο­σί­ευ­σε τα πρώ­τα του ποι­ή­μα­τα το 1929. Κατό­πιν τύπω­σε αρκε­τές  ποι­η­τι­κές συλ­λο­γές. Εγρα­ψε και πεζά.

Ο Νικη­φό­ρος Βρετ­τά­κος ανα­φέ­ρε­ται στο Παγκό­σμιο Λογο­τε­χνι­κό Λεξι­κό του Κρέ­νερ ως «σημα­ντι­κός Ελλη­νας ποι­η­τής, που η εσω­τε­ρι­κή φύση του εκφρά­ζει με λυρι­κό πλού­το και βασα­νι­στι­κή ανά­λυ­ση τον πόνο και την αδι­κία του κόσμου».

Εξέ­δω­σε περισ­σό­τε­ρες από 15 ποι­η­τι­κές συλ­λο­γές και αρκε­τά πεζά έργα. Στα έργα του εξυ­μνεί την ἀγά­πη, την ειρή­νη, τον ανθρω­πι­σμό και το ελλη­νι­κό πνεύμα

«Η ποί­η­σή του, πλημ­μυ­ρι­σμέ­νη από βαθύ ανθρω­πι­σμό, συν­δυά­ζει το ρεα­λι­σμό με τη λυρι­κή έξαρ­ση. Και μαζί μ’ αυτά τη βαθυ­στό­χα­στη κρι­τι­κή ματιά, με την από­λυ­τη συναί­σθη­ση ότι ασκεί υπεύ­θυ­να ένα πολύ σημα­ντι­κό κοι­νω­νι­κό λει­τούρ­γη­μα, το λει­τούρ­γη­μα του πνευ­μα­τι­κού δημιουργού»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο