Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 18 Φεβρουαρίου

842 Λήγει η Εικο­νο­μα­χία. Η Θεο­δώ­ρα, σύζυ­γος του τελευ­ταί­ου εικο­νο­μά­χου αυτο­κρά­το­ρα Θεό­φι­λου, επι­βά­λει την απο­κα­τά­στα­ση της προ­σκύ­νη­σης των ιερών εικόνων.

1546 Πεθαί­νει ο Γερ­μα­νός ηγέ­της της Προ­τε­στα­ντι­κής Μεταρ­ρύθ­μι­σης του 16ου αιώ­να, Μαρ­τί­νος Λούθηρος.

1564 Πέθα­νε ο Μιχα­ήλ Άγγε­λος, Ιτα­λός ζωγρά­φος, γλύ­πτης και αρχιτέκτονας

1828 Ο Ανδρέ­ας Μια­ού­λης, κατ’ εντο­λή του Ιωάν­νη Καπο­δί­στρια, εκκα­θα­ρί­ζει τις Σπο­ρά­δες νήσους απ’ τους πειρατές.

1883 Γεν­νή­θη­κε ο συγ­γρα­φέ­ας, Νίκος Καζαν­τζά­κης

Ο Καζαν­τζά­κης της «Ιλιά­δας»

1909 Γεν­νή­θη­κε η λογο­τέ­χνης Διδώ Σωη­ρί­ου

Διδώ Σωτη­ρί­ου

1911 Γεν­νή­θη­κε ο Βάλιας Σεμερ­τζί­δης (18 Φεβρουα­ρί­ου 1911–1983) ζωγρά­φος και χαράκτης…

Βάλιας Σεμερ­τζί­δης: «Ηθε­λα να ζωγρα­φί­σω το λαό»

1929  Ανα­κοι­νώ­νε­ται στο Χόλι­γουντ η θέσπι­ση των κινη­μα­το­γρα­φι­κών βρα­βεί­ων Όσκαρ.

1948 Ξεκι­νά η πορεία των 1.000 αόπλων της Ρού­με­λης (μία ταξιαρ­χία) προς τη Μακε­δο­νία, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στεί το πρό­βλη­μα των εφε­δρειών του Δημο­κρα­τι­κού Στρατού.

Σε μια ηρω­ι­κή πορεία που κρά­τη­σε 42 ολό­κλη­ρες μέρες, οι άοπλοι αγω­νι­στές ήρθαν αντι­μέ­τω­ποι, εκτός από τις κακου­χί­ες, με τις ενέ­δρες και τις επι­θέ­σεις του κυβερ­νη­τι­κού στρα­τού. Πολ­λοί από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους σε αυτή την υπερπροσπάθεια.

1952 Η Ελλη­νι­κή Βου­λή επι­κυ­ρώ­νει τη συμ­φω­νία έντα­ξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, με μόνες αρνη­τι­κές ψήφους τις οκτώ της ΕΔΑ και τη μία του Μιχά­λη Κύρκου.

1957 Συνέρ­χε­ται στη Ρου­μα­νία η 7η Πλα­τιά Ολο­μέ­λεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (18–24/2/1957), κατά την οποία καθαι­ρέ­θη­κε ο Νίκος Ζαχα­ριά­δης από μέλος της ΚΕ ενώ δια­γρά­φτη­κε και από μέλος του ΚΚΕ. Απο­φα­σί­ζε­ται η διε­ρεύ­νη­ση όλης της ζωής του ως υπό­πτου για συνερ­γα­σία με τον ταξι­κό εχθρό.

Νίκος Ζαχα­ριά­δης: Ο κομ­μου­νι­στής, σύντρο­φος στη ζωή και στον αγώ­να (Β΄ Μέρος)

1967 Πέθα­νε ο Ρόμπερτ Οπεν­χάι­μερ, γερ­μα­νι­κής κατα­γω­γής αμε­ρι­κα­νός φυσι­κός, ο κύριος κατα­σκευα­στής της πρώ­της ατο­μι­κής βόμβας.

Νικη­φό­ρου Βρετ­τά­κου: «Στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ»

1972  Ένα Learjet 25 της Ολυ­μπια­κής Αερο­πλο­ΐ­ας συντρί­βε­ται κοντά στην πόλη Αντίμπ, στη Γαλ­λία. Η πτή­ση εκτε­λού­σε τη δια­δρο­μή Αθή­να — Νίκαια. Σκο­τώ­νο­νται και τα δύο μέλη του πληρώματος.

2004 200 νεκροί και 350 τραυ­μα­τί­ες είναι ο τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός του εκτρο­χια­σμού αμα­ξο­στοι­χί­ας, στην επαρ­χία Χορα­σάν, στο ΒΑ Ιράν. Από τις ισχυ­ρές εκρή­ξεις στα 51 βαγό­νια του εμπο­ρι­κού τρέ­νου, που μετέ­φε­ρε βεν­ζί­νη, θείο και φωσφο­ρι­κά λιπά­σμα­τα, ισο­πε­δώ­θη­καν πέντε κοντι­νά χωριά. Αιτία της τρα­γω­δί­ας υπήρ­ξε μια ασθε­νής σει­σμι­κή δόνη­ση, που σημειώ­θη­κε στην περιοχή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο