Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου

1790 Ο δρ. Ζοζέφ Ινιάς Γκι­γιο­τέν προ­τεί­νει στη Γαλ­λι­κή Εθνο­συ­νέ­λευ­ση τη χρή­ση της λαι­μη­τό­μου ως ανώ­δυ­νου μέσου και μέτρου ισό­τη­τας για την εκτέ­λε­ση της θανα­τι­κής ποινής.

1898 Η Ελλά­δα τίθε­ται υπό διε­θνή οικο­νο­μι­κό έλεγ­χο, λόγω πτώ­χευ­σης. Ολο­κλη­ρώ­νε­ται το τεχνο­κρα­τι­κό τμή­μα της δου­λειάς της διε­θνούς επι­τρο­πής ελέγ­χου. Ο νόμος που συντάσ­σει η εξα­με­λής επι­τρο­πή θα ψηφι­στεί από την ελλη­νι­κή βου­λή στις 21 Φεβρουα­ρί­ου 1898 και επι­σή­μως η Διε­θνής Επι­τρο­πή Ελέγ­χου θα ανέ­λα­βει την οικο­νο­μι­κή διοί­κη­ση στις 28 Απρι­λί­ου 1898. Απο­φα­σί­ζε­ται πως στη Διε­θνή Οικο­νο­μι­κή Επι­τρο­πή θα εκχω­ρη­θούν για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση του δημο­σί­ου χρέ­ους τα μονο­πώ­λια (άλα­τος, πετρε­λαί­ου, σπίρ­των, παι­γνιό­χαρ­των, κλπ), ο φόρος κατα­να­λώ­σε­ως καπνού, τα τέλη χαρ­το­σή­μου, οι δασμοί του τελω­νεί­ου Πει­ραιά, ενώ η ΔΟΕ θα έχει επί­σης την επο­πτεία των δημο­σί­ων υπη­ρε­σιών που είναι αρμό­διες για την είσπρα­ξη των δημό­σιων εσόδων.

 1901 Στις 10:30 π.μ. ο 87χρονος Τζου­ζέ­πε Βέρ­ντι πέφτει αναί­σθη­τος στο δωμά­τιο του ξενο­δο­χεί­ου του στο “Γκραντ Χοτέλ” του Μιλά­νου, με συμ­πτώ­μα­τα εγκε­φα­λι­κής αιμορ­ρα­γί­ας και παρά­λυ­σης της δεξιάς πλευ­ράς του σώμα­τός του. Δεν θα συνέλ­θει και θα πεθά­νει έξι μέρες αργότερα.

1921 Ο Αντό­νιο Γκράμ­σι ιδρύ­ει στο Λιβόρ­νο το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ιταλίας.

1924 Ο Λένιν δεν υπάρ­χει πια! Ο Βλα­ντί­μιρ Ίλιτς Ουλιά­νοφ, ηγέ­της της Ρωσι­κής Επα­νά­στα­σης και επι­κε­φα­λής της Ε.Σ.Σ.Δ., σβή­νει σε ηλι­κία 54 ετών στην Γκόρ­κι, κοντά στη Μόσχα. Η Αγία Πετρού­πο­λη μετο­νο­μά­ζε­ται σε Λένιν­γκραντ προς τιμήν του. Τον επι­κή­δειο θα εκφω­νή­σει ο Ιωσήφ Στά­λιν. Είχε γεν­νη­θεί στις 22 Απρί­λη του 1870.

Βλα­ντι­μίρ Ι. Λένιν: 93 χρό­νια μετά, πιο ζωντα­νός απ’ τους ζωντανούς

1943 Οι Σοβιε­τι­κοί κατα­λαμ­βά­νουν και το τελευ­ταίο αερο­δρό­μιο γύρω από το Στά­λιν­γκραντ, εμπο­δί­ζο­ντας έτσι τον ανε­φο­δια­σμό των Γερ­μα­νών. Ο Χίτλερ εξα­κο­λου­θεί να απαι­τεί από το Φρί­ντριχ Πάου­λους να μην παρα­δο­θεί στους Σοβιετικούς

1946 Το ΚΚΕ ζητά την απο­χώ­ρη­ση των Άγγλων από την Ελλά­δα. Την ίδια μέρα, οι Σοβιε­τι­κοί καταγ­γέλ­λουν στον ΟΗΕ την παρα­τε­τα­μέ­νη παρα­μο­νή των αγγλι­κών στρα­τευ­μά­των στην Ελλάδα.

1975 Οι πρω­τερ­γά­τες του πρα­ξι­κο­πή­μα­τος της 21ης Απρι­λί­ου, μετά την ολο­κλή­ρω­ση της ανά­κρι­σης, οδη­γού­νται στις φυλα­κές Κορυδαλλού.

 1982 Η Εκκλη­σία της Ελλά­δος τάσ­σε­ται κατά της νομο­θε­τι­κής ρύθ­μι­σης για την απο­ποι­νι­κο­ποί­η­ση της μοιχείας.

1950 Πέθα­νε ο Αγγλος συγ­γρα­φέ­ας και δημο­σιο­γρά­φος, Τζορτζ Όργου­ελ, φιλο­λο­γι­κό ψευ­δώ­νυ­μο του Έρικ Άρθουρ Μπλερ (Η Φάρ­μα των Ζώων, 1984

1984 Πέθα­νε σε ηλι­κία 91 ετών πέθα­νε ο λογο­τέ­χνης, κρι­τι­κός, θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας, ποι­η­τής, πεζο­γρά­φος και καρα­γκιο­ζο­παί­χτης Γιάν­νης Σκα­ρί­μπας.

Ασχο­λή­θη­κε με όλα σχε­δόν τα είδη του γρα­φτού λόγου, διή­γη­μα, νου­βέ­λα, ποί­η­ση, μυθι­στό­ρη­μα, ιστο­ρι­κό δοκί­μιο, θέα­τρο, Καρα­γκιό­ζη, σχο­λιο­γρα­φία κ.λπ.

Γεν­νή­θη­κε στις 15 Σεπτεμ­βρί­ου 1893 στην Αγία Ευφη­μία Παρ­νασ­σί­δος, «ανά­ξιος ανι­ψιός αρχι­λή­σταρ­χων θεί­ων μου και από­γο­νος Σου­λιω­τών προ­γό­νων μου». Τέλειω­σε το δημο­τι­κό στην Ιτέα Σαλώ­νων, το Σχο­λαρ­χείο στο Αίγιο (όπου διο­ρί­στη­κε ο πατέ­ρας του)  και το γυμνά­σιο στην Πάτρα. Από τις αρχές της δεκα­ε­τί­ας του 1920 εγκα­τα­στά­θη­κε στη Χαλ­κί­δα και άσκη­σε το επάγ­γελ­μα του εκτε­λω­νι­στή πρ0ς βιο­πο­ρι­σμό. Έκτο­τε έζη­σε όλη του την υπό­λοι­πη ζωή στη Χαλ­κί­δα (την οποία κατέ­στη­σε συμ­μέ­το­χο των μυθι­στο­ριών του) και ταξί­δε­ψε ελάχιστα.

1998 Ο πάπας Ιωάν­νης Παύ­λος ο Β’ επι­σκέ­πτε­ται επί­ση­μα την Κού­βα του Φιντέλ Κάστρο. Είχε προη­γη­θεί η επί­σκε­ψη του Κάστρο στο Βατι­κα­νό, στις 19 του Νοέμ­βρη του 1996.

3/1/1962: Όταν ο Πάπας Ιωάν­νης ο 13ος αφό­ρι­ζε τον ηγέ­τη της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης Φιντέλ Κάστρο!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο