Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 22 Φεβρουαρίου 

1512 Πέθα­νε ο Αμέ­ρι­κο Βεσπού­τσι, θαλασ­σο­πό­ρος και εξε­ρευ­νη­τής από τη Φλω­ρε­ντία της Ιτα­λί­ας, από τον οποίο σύμ­φω­να με μία άπο­ψη πήρε το όνο­μά της η Αμερική

1732 γεν­νή­θη­κε ο Τζορτζ Ουά­σινγ­κτον, πρώ­τος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ και ηγε­τι­κή μορ­φή της αμε­ρι­κα­νι­κής επανάστασης

1821 Ο Αλέ­ξαν­δρος Υψη­λά­ντης δια­βαί­νει τον Πρού­θο για να κηρύ­ξει την Επα­νά­στα­ση στη Μολδοβλαχία.

1848 Η απα­γό­ρευ­ση ενός συμπο­σί­ου στο Παρί­σι με θέμα την «καθο­λι­κή ψηφο­φο­ρία» προ­κα­λεί έντο­νες λαϊ­κές αντι­δρά­σεις, που μετα­τρέ­πο­νται σε επα­να­στα­τι­κή εξέ­γερ­ση, η οποία με τη σει­ρά της οδη­γεί στην ανα­τρο­πή της λεγό­με­νης «Ιου­λια­νής μοναρχίας».

Τα γεγο­νό­τα στο Παρί­σι λει­τουρ­γούν σαν σπιν­θή­ρας για το ξέσπα­σμα εξε­γέρ­σε­ων σε όλη την ευρω­παϊ­κή ήπειρο.

1857 ο εθνι­κός μας ποι­η­τής, Διο­νύ­σιος Σολω­μός, ο οποί­ος έγρα­ψε τον «Ύμνο εις την Ελευ­θε­ρί­αν», από­σπα­σμα του οποί­ου καθιε­ρώ­θη­κε ως Εθνι­κός Ύμνος της Ελλάδας.

Κώστας Βάρ­να­λης: «ΣΟΛΩΜΟΥ ΤΙΝΟΣ ΚΤΛ»

1907 Το πρώ­το ταξί, εφο­δια­σμέ­νο με ταξί­με­τρο, κάνει την εμφά­νι­σή του στους δρό­μους του Λονδίνου.

1913 Στο Μεξι­κό, ο στρα­τός δολο­φο­νεί τον Πρό­ε­δρο Φραν­σί­σκο Μαδέ­ρο και τον αντι­πρό­ε­δρο Πίνο Σουάρες.

1917 Ξεσπούν απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις στη Ρωσία, που θα οδη­γή­σουν στη λεγό­με­νη Φεβρουα­ρια­νή Επα­νά­στα­ση και στο τέλος της κυριαρ­χί­ας των Τσά­ρων, με την καθαί­ρε­ση του Νικο­λά­ου Β’.

1932 Ο Αδόλ­φος Χίτλερ θέτει υπο­ψη­φιό­τη­τα για τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές στη Γερμανία.

1940 Ενθρο­νί­ζε­ται στο Θιβέτ ο νέος πεντά­χρο­νος Δαλάι Λάμα.

1943 Στην κατε­χό­με­νη από τους Γερ­μα­νούς Αθή­να, ξεκι­νά­ει η απερ­γία των μαθητών.

1956 Πεθαί­νει ο Αλέ­ξαν­δρος Σβώ­λος,  καθη­γη­τής Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών, πρό­ε­δρος ΠΕΕΑ και γραμ­μα­τέ­ας των Εξω­τε­ρι­κών, της Παι­δεί­ας και Θρη­σκευ­μά­των και της Λαϊ­κής Διαφώτισης

1973 Κατί­να Παξι­νού, ελλη­νί­δα ηθο­ποιός, με διε­θνή καριέ­ρα. (Γεν. 17/12/1900)

1986 Το Τρι­με­λές Εφε­τείο Πει­ραιά αθω­ώ­νει τους πέντε φύλα­κες, που είχαν θεω­ρη­θεί πρω­τό­δι­κα υπεύ­θυ­νοι για την τρα­γω­δία της «Θύρας 7» στο γήπε­δο Καραϊ­σκά­κη και είχαν κατα­δι­κα­σθεί σε φυλά­κι­ση 10 ετών.

1993  Το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ απο­φα­σί­ζει τη δημιουρ­γία Διε­θνούς Δικα­στη­ρί­ου για τα εγκλή­μα­τα στην πρώ­ην Γιουγκοσλαβία.

1994  Στις ΗΠΑ, ο αξιω­μα­τού­χος της CIA, Όλντριτς Έιμς, συλ­λαμ­βά­νε­ται με τη σύζυ­γο του με την κατη­γο­ρία της διε­νέρ­γειας κατα­σκο­πί­ας υπέρ της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο