Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 31 Ιανουαρίου

1696 Η εξέ­γερ­ση των «κορα­κιών». Οι νεκρο­θά­φτες του Άμστερ­νταμ ξεση­κώ­νο­νται, επει­δή οι αρχές επι­βά­λουν αλλα­γές στη δια­δι­κα­σία των κηδειών.

1797 Γεν­νιέ­ται ο Αυστρια­κός συν­θέ­της, Φραντς Σούμπερτ.

1865 Καταρ­γεί­ται η δου­λεία στις ΗΠΑ, με την 13η τρο­πο­λο­γία του Συντάγ­μα­τος από το Κογκρέσο.

1943 Εκδί­δε­ται το Ανα­κοι­νω­θέν της Ανώ­τα­της Διοί­κη­σης των Σοβιε­τι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων για τη συντρι­βή των Γερ­μα­νών στο Βόλ­γα και αναγ­γέλ­λε­ται, ουσια­στι­κά, η νίκη στη μάχη του Στάλινγκραντ.

1945 Οι Ναζί ανα­γκά­ζουν περί­που 3000 άτο­μα να φύγουν από το στρα­τό­πε­δο συγκε­ντρώ­σε­ως του Στούτ­χοφ και να πάνε στη Βαλ­τι­κή Θάλασ­σα. Εκεί του εκτελούν.

1946 Το νέο Σύνταγ­μα της Γιου­γκο­σλα­βί­ας, που είναι στα πρό­τυ­πα της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης, ανα­γνω­ρί­ζει ότι, απο­τε­λεί­ται από έξι Δημο­κρα­τί­ες (Βοσ­νία-Ερζε­γο­βί­νη, Σερ­βία, Κρο­α­τία, Σλο­βε­νία, Μαυ­ρο­βού­νιο, Μακεδονία).

1958 Πεθαί­νει ο Αμε­ρι­κα­νός ηλε­κτρο­μη­χα­νι­κός Έντουιν Άρμ­στρονγκ, «πατέ­ρας» της δια­μόρ­φω­σης συχνό­τη­τας, δηλα­δή των FM.

1978 Ενας τερ­μα­το­φύ­λα­κας απο­βάλ­λε­ται κατά τη διάρ­κεια αγώ­να του πρω­τα­θλή­μα­τος της Ταν­ζα­νί­ας στο Νταρ Ες Σαλα­άμ. Ο διαι­τη­τής, αφού παρα­τη­ρεί την παρά­ξε­νη συμπε­ρι­φο­ρά του, δια­πι­στώ­νει ότι, είναι μεθυ­σμέ­νος και κρύ­βει ένα μπου­κά­λι με αλκο­όλ πίσω από το δοκά­ρι του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο