Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 5 Σεπτεμβρίου 1943 δημιουργήθηκε το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου

Σαν σήμε­ρα 5 Σεπτεμ­βρί­ου δημιουρ­γεί­ται το στρα­τό­πε­δο του Χαϊ­δα­ρί­ου. Κάτι αντί­στοι­χο με το Άου­σβι­τε το Μαουτ­χά­ου­ζεν και το Νταχάου.

«Το Χαϊ­δά­ρι δεν είναι ένα οποιο­δή­πο­τε Στρα­τό­πε­δο που μαζεύ­ου­νε τις ρεζέρ­βες τους οι Γερ­μα­νοί, για να έχου­νε πρό­χει­ρα τα κεφά­λια που θα χρεια­στού­νε για τ’ αντί­ποι­να. Ο κόσμος αυτό πιστεύ­ει. Αλλα η ίδρυ­ση του Χαϊ­δα­ριού έχει ένα πιο σοβα­ρό σκοπό (…).

Η υπο­τα­γή της Ελλη­νι­κής ψυχής, η δου­λο­ποί­η­ση του Λαού μας, το σβή­σι­μο της προ­σω­πι­κό­τη­τας του Ελλη­να» (Θ. Κορνάρος).

Στο περιο­δι­κό φιλο­ξε­νεί­ται μαρ­τυ­ρία του Θέμου Κορ­νά­ρου, κρα­τού­με­νος στο Στρα­τό­πε­δο Χαϊ­δα­ρί­ου και παρου­σί­α­ση του ομώ­νυ­μου βιβλί­ου του Θέμου Κορ­νά­ρου από την Αννε­κε Ιωαν­νά­του. Τέλος, παρου­σιά­ζου­με το τρα­γού­δι του Μάρ­κου Βαμ­βα­κά­ρη «Χαϊ­δά­ρι» στην αρχι­κή του μορ­φή, όπως κατα­γρά­φη­κε το 1966 στο στο «Κεντρι­κό». Σε αυτή την ηχο­γρά­φη­ση υπάρ­χουν δύο στρο­φές που δεν υπάρ­χουν στις μετα­γε­νέ­στε­ρες εκτε­λέ­σεις — ερμηνείες.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο