Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα  6 Μαρτίου 

1475 γεν­νή­θη­κε ο ιτα­λός ανα­γεν­νη­σια­κός καλ­λι­τέ­χνης Μιχα­ήλ Άγγελος

1894 Κυκλο­φο­ρεί το πρώ­το φύλ­λο της εφη­με­ρί­δας «ΕΣΤΙΑ», με πρώ­το διευ­θυ­ντή τον ποι­η­τή, Γεώρ­γιο Δροσίνη.

1899 Η γερ­μα­νι­κή χημι­κή εται­ρεία «Μπά­γερ» λαμ­βά­νει δίπλω­μα ευρε­σι­τε­χνί­ας για την ασπιρίνη.

1902 Ιδρύ­ε­ται η Ρεάλ Μαδρί­της από μία ομά­δα ποδο­σφαι­ρό­φι­λων, με επι­κε­φα­λής τον Χουάν Παντρός.

1910 Αγρο­τι­κή εξέ­γερ­ση στο Κιλε­λέρ της Θεσ­σα­λί­ας. Με προ­τρο­πή των μεγα­λο­τσι­φλι­κά­δων, ο στρα­τός ανοί­γει πυρ και σκο­τώ­νει στο χωριό Κιλε­λέρ δύο αγρό­τες, έπει­τα από επει­σό­δια με τους σιδη­ρο­δρο­μι­κούς. Άλλοι δυο νεκροί στο χωριό Τσου­λάρ μετα­τρέ­πουν σε φονι­κή μάχη το συλ­λα­λη­τή­ριο, που οργα­νω­νό­ταν την ίδια μέρα στη Λάρισα.

1928 Γεν­νή­θη­κε ο βρα­βευ­μέ­νος με Νόμπελ κολομ­βια­νός συγ­γρα­φέ­ας Γκα­μπριέλ Γκαρ­σία Μάρ­κες.

Γκά­μπριελ Γκαρ­σία Μάρκες

1937 Γεν­νιέ­ται η Βαλε­ντί­να Τερε­σκό­βα, Σοβιε­τι­κή κοσμο­ναύ­της και η πρώ­τη γυναί­κα που ταξί­δε­ψε στο διά­στη­μα. Κόρη αγρο­τών, η Β. Τερε­σκό­βα πριν εντα­χθεί στο δια­στη­μι­κό πρό­γραμ­μα της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης δού­λευε ως εργά­τρια σε υφαντουργείο.

Η Τσάι­κα, στην πρώ­τη τ’ ουρανού

1950 Οι ελλη­νι­κές εκλο­γές, που έχουν ως απο­τέ­λε­σμα την πτώ­ση του Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος και την εντυ­πω­σια­κή άνο­δο της ΕΠΕΚ, οδη­γούν σε μια κυβέρ­νη­ση υπό τον Σοφο­κλή Βενιζέλο.

1951 Αρχί­ζει η δίκη της Εθελ και του Τζού­λιους Ρόζεν­μπεργκ, δύο αμε­ρι­κα­νών κομ­μου­νι­στών που κατη­γο­ρού­νται ότι έδω­σαν πυρη­νι­κά μυστι­κά στη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση. Θα κατα­δι­κα­στούν σε θάνα­το και θα εκτε­λε­στούν το 1953.

1953 Ο Γκιόρ­γκι Μαξι­μι­λιά­νοφ Μαλέν­κοφ, δια­δέ­χε­ται τον Ιωσήφ Στά­λιν στην πρω­θυ­πουρ­γία και στο αξί­ω­μα του πρώ­του γραμ­μα­τέα του κομ­μου­νι­στι­κού κόμ­μα­τος της Σοβιε­τι­κής Ένωσης.

1964  Ο πυγ­μά­χος και Παγκό­σμιος Πρω­τα­θλη­τής, Κάσιους Κλέι, ασπά­ζε­ται το Μωα­με­θα­νι­σμό και αλλά­ζει το όνο­μά του σε Μοχά­μεντ Αλι.

1983 Στη Γερ­μα­νία, επι­στρέ­φει στην εξου­σία το Κόμ­μα των Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τών με καγκε­λά­ριο τον Χέλ­μουτ Κολ.

1984 Στη Βρε­τα­νία αρχί­ζουν απερ­γία οι ανθρα­κω­ρύ­χοι. Θα διαρ­κέ­σει 12 μήνες.

1992 Ενερ­γο­ποιεί­ται ένας ιός με το όνο­μα «Μιχα­ήλ Άγγε­λος», την επέ­τειο της γέν­νη­σης του μεγά­λου ανα­γεν­νη­σια­κού δημιουρ­γού Μιχα­ήλ Άγγε­λου, προ­κα­λώ­ντας ζημιές σε εκα­τομ­μύ­ρια PC σε όλο τον κόσμο.

1994 Πέθα­νε η Ελλη­νί­δα ηθο­ποιός και πολι­τι­κός, Μελί­να Μερκούρη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο