Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 7 Φεβρουαρίου

1812 Γεν­νή­θη­κε ο Κάρο­λος Ντί­κενς, άγγλος μυθι­στο­ριο­γρά­φος, σφο­δρός επι­κρι­τής των κοι­νω­νι­κών ανι­σο­τή­των που επι­κρα­τού­σαν στη Βικτω­ρια­νή Αγγλία την επο­χή της βιο­μη­χα­νι­κής επανάστασης.

Κάρο­λος Ντί­κενς, σφο­δρός επι­κρι­τής των κοι­νω­νι­κών ανισοτήτων

1869 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται η πρώ­τη γενι­κή δοκι­μή του ατμο­κί­νη­του σιδη­ρο­δρό­μου Αθη­νών- Πειραιά.

1898 Στη Γαλ­λία, οδη­γεί­ται σε δίκη ως λιβε­λο­γρά­φος ο συγ­γρα­φέ­ας Εμίλ Ζολά, για το “Κατη­γο­ρώ”, το άρθρο με το οποίο κατη­γο­ρού­σε το γαλ­λι­κό στρα­τό για την υπό­θε­ση Ντρέιφους.

1959  Ψηφί­ζε­ται στην Κού­βα ένα διά­ταγ­μα μέσω του οποί­ου απο­κτούν την κου­βα­νι­κή υπη­κο­ό­τη­τα όλοι οι αλλο­δα­ποί διοι­κη­τές του αντάρ­τι­κου στρα­τού. Ο νόμος αυτός εφαρ­μό­ζε­ται απο­κλει­στι­κά στην περί­πτω­ση του Τσε Γκε­βά­ρα, απο­τε­λώ­ντας ένα είδος φόρου τιμής και ανα­γνώ­ρι­σης στο πρό­σω­πό του και τη συμ­βο­λή του στην επανάσταση.

1962 Η κυβέρ­νη­ση του Τζων Φ. Κένε­ντι επε­κτεί­νει το εμπάρ­γκο κατά της Κού­βας ως απά­ντη­ση στην εθνι­κο­ποί­η­ση των περιου­σιών, εργο­στα­σί­ων, κλπ. αμε­ρι­κα­νι­κών μονο­πω­λια­κών συμ­φε­ρό­ντων από την επα­να­στα­τι­κή κυβέρ­νη­ση της χώρας.

1964 Τη διχο­τό­μη­ση της Κύπρου ανα­κοι­νώ­νει ότι προ­κρί­νει ως μονα­δι­κή διέ­ξο­δο από την κρί­ση η Βρε­τα­νία. H Μόσχα δηλώ­νει ότι δε θα αδια­φο­ρή­σει σε περί­πτω­ση τουρ­κι­κής εισβο­λής στο νησί.

1964 Τη σφα­γή χιλιά­δων Τού­τσι από Χού­του στη Ρουά­ντα καταγ­γέλ­λουν ιερα­πό­στο­λοι, που επι­στρέ­φουν από την περιο­χή των Μεγά­λων Λιμνών της Κεντρι­κής Αφρικής.

1992 Υπο­γρά­φε­ται η Συν­θή­κη του Μάα­στριχτ. Δημιουρ­γεί­ται και τυπι­κά η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση. Η Συν­θή­κη υπερ­ψη­φί­στη­κε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ στις 28/7/1992. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμ­μα που την καταψήφισε,

2008 Ο μητρο­πο­λί­της Θηβών και Λεβα­δεί­ας Ιερώ­νυ­μος εκλέ­γε­ται νέος Αρχιε­πί­σκο­πος Αθη­νών και πάσης Ελλάδος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο