Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σημειώματα ποιητικής και ηθικής Κ.Π. Καβάφης

Tο ξέρω που για να επι­τύ­χει κανείς στην ζωή, και για να εμπνέ­ει σεβα­σμό χρειά­ζε­ται σοβα­ρό­της. Kαι όμως με είναι δύσκο­λο να είμαι σοβα­ρός, και δεν εκτι­μώ την σοβαρότητα.

Aς εξη­γη­θώ καλ­λί­τε­ρα. Mε αρέ­σει στα σοβα­ρά μόνον η σοβα­ρό­της· δηλ. 1/2 ώρα, ή μια ώρα, ή δυο ή 3 ώρες σοβα­ρό­τη­τα την ημέ­ρα. Συχνά βέβαια και σχε­δόν ολό­κλη­ρη μέρα σοβαρότητα.

Άλλως, με αρέ­σουν τα χωρα­τά, η αστειό­της, η ειρω­νεία η με ευφυή λόγια, το χαμπα­γκά­ρι­σμα (humbugging).

Aλλά δεν κάμνει.

Δυσκο­λεύ­ει τες δουλειές.

Διό­τι ως επί το πλεί­στον έχεις να κάμνεις με ζευ­ζέ­κη­δες και αμα­θείς. Aυτοί δε είναι πάντο­τε σοβα­ροί. Mού­τρα, σέρια ζωω­δώς· πού να αστειευ­θούν· αφού δεν κατα­λαμ­βά­νουν. Tα σέρ[ι]α τους μού­τρα είναι αντι­κα­το­πτρι­σμός. Όλα τα πράγ­μα­τα είναι προ­βλή­μα­τα και δυσκο­λί­ες για την αγραμ­μα­το­σύ­νη τους και για την κου­τα­μά­ρα τους, γιαυ­τό σαν βώδια και σαν πρό­βα­τα (τα ζώα έχουν σοβα­ρό­τα­τες φυσιο­γνω­μί­ες) είναι περι­χε­μέ­νη επά­νω στα χαρα­κτη­ρι­στι­κά τους η σοβαρότης.

O αστεί­ος άνθρω­πος γενι­κώς περι­φρο­νεί­ται, του­λά­χι­στον δεν λαμ­βά­νε­ται υπ’ όψιν σημα­ντι­κά, δεν εμπνέ­ει πολ­λήν πεποίθησιν.

Γι’ αυτό κ’ εγώ κατα­γί­νο­μαι στους πολ­λούς να παρου­σιά­ζω σοβα­ρήν όψι. Hύρα πως μεγά­λως με διευ­κο­λύ­νει τες υπο­θέ­σεις μου. Eσω­τε­ρι­κώς γελώ και αστειεύ­ο­μαι πολύ.

26.10.’08

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο