Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Στη Χώρα των Κιμ» συζητάμε με τη Φραγκίσκα Μεγαλούδη

Στην εκπο­μπή Ατέ­χνως της ΕΡΤopen συζη­τά­με με τη Φρα­γκί­σκα Μεγα­λού­δη, για όσα είδε, έζη­σε και κατέ­γρα­ψε στο βιβλίο της «Στη χώρα των Κιμ Δύο χρό­νια στη Βόρεια Κορέα» (εκδό­σεις «Εντύ­ποις»).

«Ανα­χώ­ρη­σα, από την Πιονγκ Γιανγκ, στις 28 Φεβρουα­ρί­ου του 2014. Είχα φτά­σει στη χώρα ένα ζεστό πρω­ι­νό του Ιου­νί­ου του 2012 και έφευ­γα, σχε­δόν δύο χρό­νια μετά, μέσα στον χειμώνα.
Θυμά­μαι έντο­να εκεί­νη την ημέ­ρα. Το χιό­νι έπε­φτε πυκνό και, όσην ώρα το αυτο­κί­νη­το με πήγαι­νε προς το αερο­δρό­μιο, δεν μπο­ρού­σα να στα­μα­τή­σω να κλαίω. Η Βόρεια Κορέα μου άλλα­ξε τον τρό­πο που αντι­λαμ­βα­νό­μουν την κοι­νω­νία. Μου άνοι­ξε ένα παρά­θυ­ρο σε μια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που αγνο­ού­σα και που μέχρι σήμε­ρα παρα­μέ­νει άγνω­στη και παρε­ξη­γη­μέ­νη. Στο βιβλίο αυτό κατέ­θε­σα την δική μου αλή­θεια για την χώρα στην οποία έζη­σα περί­που δύο χρό­νια και την οποία αγά­πη­σα σαν να ήταν πατρί­δα μου. Αυτή την αλή­θεια, μακριά από πολι­τι­κές σκο­πι­μό­τη­τες και παι­χνί­δια εντυ­πώ­σε­ων, θέλη­σα να μοι­ρα­στώ μαζί σας. Ελπί­ζω να το κατάφερα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο