Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέντευξη Τύπου / Διάλεξη: «Παρέμβαση, πετρέλαιο, λεηλασία στα εδάφη της Βενεζουέλας: Η κατάσταση στη Γουαϊάνα Εσεκίμπα — Guyana Esequiba» (17/2)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέ­ντευ­ξη Τύπου / Διά­λε­ξη: «Παρέμ­βα­ση, πετρέ­λαιο, λεη­λα­σία στα εδά­φη της Βενε­ζου­έ­λας: Η κατά­στα­ση στη Γουαϊ­ά­να Εσε­κί­μπα (Guyana Esequiba)»

Τεταρ­τη, 17 Φεβρουα­ρί­ου, 11.00 π.μ.

Πρε­σβεία της Μπο­λι­βα­ρια­νής Δημο­κρα­τί­ας της Βενεζουέλας

 Αθή­να, 15 Φεβρουα­ρί­ου. Με την ευκαι­ρία της 50ής επε­τεί­ου της συμ­φω­νί­ας της Γενεύ­ης, η Πρε­σβεία της Βενε­ζου­έ­λας στην Αθή­να θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει Συνέ­ντευ­ξη Τύπου και διά­λε­ξη, την Τετάρ­τη 17 Φεβρουα­ρί­ου, 11.00 π.μ., με θέμα: «Παρέμ­βα­ση, πετρέ­λαιο, βίαια εκδί­ω­ξη στα εδά­φη της Βενε­ζου­έ­λας: Η κατά­στα­ση στη Γουιά­να Εσε­κί­μπα (Guyana Esequiba)», με την ευκαι­ρία της συμπλή­ρω­σης 50 χρό­νων της Συμ­φω­νί­ας της Γενεύ­ης, η οποία σημα­το­δό­τη­σε την ανα­γνώ­ρι­ση της νόμι­μης απαί­τη­σης της Βενε­ζου­έ­λας στο έδα­φος της Γουιά­να Εσεκίμπα.

Την Τετάρ­τη 17 Φεβρουα­ρί­ου του 1966, υπο­γρά­φη­κε η Συμ­φω­νία της Γενεύ­ης, στον ΟΗΕ. Σε αυτή τη συμ­φω­νία, οι κυβερ­νή­σεις της Βενε­ζου­έ­λας, της Μ. Βρε­τα­νί­ας και της αποι­κί­ας της Βρε­τα­νι­κής Γουιά­νας ανα­γνω­ρί­ζουν την ύπαρ­ξη της δια­φω­νί­ας κυριαρ­χί­ας στον ποτα­μό Εσε­κί­μπο και τις καθιε­ρώ­νουν τις απαι­τού­με­νες δια­δι­κα­σί­ες για την εξε­ρεύ­νη­ση μιας λύσης με ειρη­νι­κά μέσα.

Η Συν­θή­κη αυτή απο­τε­λεί μια σημα­ντι­κή διπλω­μα­τι­κή νίκη για τη Βενε­ζου­έ­λα, για­τί ανα­γνω­ρί­ζει τελι­κά το δικαί­ω­μα της Δημο­κρα­τί­ας στο έδα­φος και ορι­στι­κά ακυ­ρώ­νει την κατα­στρο­φι­κή Συν­θή­κη των Παρι­σί­ων. Παρέ­χει επί­σης τη νομι­κή βάση της διαι­τη­σί­ας. Ανα­φέ­ρει, ειδι­κά, ότι «καμία πρά­ξη ή δρα­στη­ριό­τη­τα που λαμ­βά­νει χώρα ενώ είναι σε ισχύ η συμ­φω­νία αυτή, δε θα απο­τε­λέ­σει βάση για την ενά­σκη­ση, υπο­στή­ρι­ξη ή αμφι­σβή­τη­ση διεκ­δι­κή­σε­ως εδα­φι­κής κυριαρ­χί­ας στα εδά­φη της Βενε­ζου­έ­λας ή της Βρε­τα­νι­κής Γουιά­νας ούτε για να δημιουρ­γή­σει οποιο­δή­πο­τε δικαί­ω­μα κυριαρ­χί­ας σε αυτά τα εδά­φη, εκτός από τέτοιες πρά­ξεις ή δρα­στη­ριό­τη­τες, οι οποί­ες είναι απο­τέ­λε­σμα από οποια­δή­πο­τε συμ­φω­νία, που επι­τεύ­χθη­κε μέσω κοι­νής επι­τρο­πής, και έγι­νε απο­δε­κτή εγγρά­φως τόσο από την Κυβέρ­νη­ση της Βενε­ζου­έ­λας όσο και από την Κυβέρ­νη­ση της Γουιά­νας».

Η Πρε­σβεία της Βενε­ζου­έ­λας στην Αθή­να, προ­σκα­λεί τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης, και το ενδια­φε­ρό­με­νο κοι­νό να συμ­με­τά­σχει σε αυτή τη σημα­ντι­κή συζή­τη­ση, που θα ανα­λύ­σει την τρέ­χου­σα κατά­στα­ση και τις πολι­τι­κές πτυ­χές της κατά­στα­σης, καθώς και τους λόγους αμφι­σβή­τη­σης της κυριαρ­χί­ας της Βενε­ζου­έ­λας και της νόμι­μης αξί­ω­σης της επί του εδά­φους της Γουιά­νας Εσεκίμπα.

venez15

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Τετάρ­τη 17 Φεβρουα­ρί­ου, 11.00 π.μ.

Πρε­σβεία της Μπο­λι­βα­ρια­νής Δημο­κρα­τί­ας της Βενεζουέλας

Η Πρε­σβεία της Μπο­λι­βα­ρια­νής Δημο­κρα­τί­ας της Βενε­ζου­έ­λας στην Ελλά­δα σας προ­σκα­λεί στη Συνέ­ντευ­ξη Τύπου/ Διά­λε­ξη που διορ­γα­νώ­νει αυτή την Τετάρ­τη, 18 Μαρ­τί­ου στις 11.00 π.μ., με αφορ­μή τη συμπλή­ρω­ση 50 χρό­νων της Συν­θή­κης της Γενεύ­ης,  με θέμα: «Παρέμ­βα­ση, πετρέ­λαιο, λεη­λα­σία στα εδά­φη της Βενε­ζου­έ­λας: Η κατά­στα­ση στη Γουαϊ­ά­να Εσε­κί­μπα (Guayana Esequiba)».

O Πρέ­σβης της Βενε­ζου­έ­λας, Farid Fernández, θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει μια σύντο­μη ενη­μέ­ρω­ση σχε­τι­κά με αυτό το σημα­ντι­κό πολι­τι­κό και ιστο­ρι­κό  θέμα και εν συνε­χεία θα απα­ντή­σει στις ερω­τή­σεις των δημοσιογράφων.

Παρα­κα­λεί­σθε όπως επι­βε­βαιώ­σε­τε την παρου­σία σας στο [email protected]

Περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες στο τηλ. 210–6729169 (εσωτ. 132)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο