Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το αγροτικό λόμπι των ΗΠΑ πιέζει για εμπορικές συναλλαγές με την Κούβα

Επι­μέ­λεια – μετά­φρα­ση: Βαγ­γέ­λης Γονα­τάς //

Αβά­να, Κούβα

Στις αρχές της εβδο­μά­δας ο ρεπου­μπλι­κά­νος  Αντι­πρό­σω­πος του  Αρκάν­σας στο Κογκρέ­σο, Ρίκ Κρό­φορντ, έβα­λε το σπό­ρο στην ανα­ζή­τη­ση του τέλους των περιο­ρι­σμών πωλή­σε­ων αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων στην Κού­βα, από τις ΗΠΑ. Ο Νόμος για την εξα­γω­γή αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων στην Κού­βα (La Cuba Agricultural Exports Act) που κατα­τέ­θη­κε την Τρί­τη στο Κογκρέ­σο από τον Κρό­φορντ, θα επι­τρέ­πει την παρα­χώ­ρη­ση πιστώ­σε­ων για τις αγο­ρές της Κού­βας και θα δίνει πρό­σβα­ση στις βορειο­α­με­ρι­κά­νι­κες εται­ρεί­ες στα προ­γράμ­μα­τα του Υπουρ­γεί­ου Αγρο­τι­κής Οικονομίας.

“Ο Νόμος θα επι­τρέ­ψει στους παρα­γω­γούς  τον ισό­τι­μο αντα­γω­νι­σμό στην κου­βα­νι­κή αγο­ρά, πράγ­μα που απο­τε­λεί μια ευκαι­ρία για τους κτη­νο­τρό­φους τους αγρό­τες της χώρας”, δήλω­σε ο βου­λευ­τής στον Τύπο.

Η τελευ­ταία αλλα­γή του  εν λόγω νομι­κού πλαι­σί­ου, έγι­νε το 2010 επί κυβέρ­νη­σης Κλί­ντον και επέ­τρε­ψε την πώλη­ση αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων στην Κού­βα, όμως παράλ­λη­λα  καθό­ρι­ζε να πλη­ρώ­νο­νται μετρη­τοίς και προ­κα­τα­βο­λι­κά, χωρίς πρό­σβα­ση σε πιστώσεις.

Ο Πρό­ε­δρος Μπα­ράκ Ομπά­μα δεν μπο­ρεί να αλλά­ξει αυτό το νόμο μέσω των εκτε­λε­στι­κών του αρμο­διο­τή­των – πολύ ανοι­κτές σε άλλα θέμα­τα που δεν καθο­ρί­ζει ο νόμος —  και εξ αυτού προ­κύ­πτει η ανά­γκη να αλλά­ξει ο νόμος από το Κογκρέσο.

Το σχέ­διο νόμου του  Κρό­φορντ θα άνοι­γε επί­σης, αν και περιο­ρι­σμέ­να, τις βορειο­α­με­ρι­κά­νι­κες εισα­γω­γές στον κου­βα­νι­κό κάμπο, πάντα όταν, οι υπάλ­λη­λοι της Ουά­σινγ­κτον πιστο­ποιούν ότι οι επω­φε­λού­με­νοι είναι ιδιώ­τες παρα­γω­γοί και όχι εται­ρεί­ες “ελεγ­χό­με­νες από το κράτος”.

Ο ίδιος ο βορειο­α­με­ρι­κα­νός γραμ­μα­τέ­ας Αγρο­τι­κής Παρα­γω­γής Τομ Βίλ­σακ, υπο­λό­γι­σε σε πάνω από 1,7 δις δολά­ρια την δυνα­μι­κό­τη­τα της κου­βα­νι­κής αγο­ράς, η οποία ιστο­ρι­κά ήταν η φυσι­κή  αγο­ρά (των  βορειο­α­με­ρι­κα­νι­κών αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων), η οποία όμως παρέ­μει­νε στο περι­θώ­ριο, λόγω των νόμων του αποκλεισμού.

cub10b

Η Κού­βα έχει απο­κτή­σει περί­που 5 δις δολά­ρια αξί­ας βορειο­α­με­ρι­κα­νι­κά αγρο­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα τα τελευ­ταία 14 χρό­νια, τα οποία εισή­γα­γε λόγω των αντα­γω­νι­στι­κών τους τιμών και λόγω της κοντι­νής από­στα­σης των λιμα­νιών μετα­φο­ράς τους.

Όμως, τα τελευ­ταία χρό­νια το νησί στρά­φη­κε σε άλλες αγο­ρές στη Νότια Αμε­ρι­κή, την Ασία και την Ευρώ­πη, οι οποί­ες αν και απεί­χαν χιλιά­δες χιλιό­με­τρα, προ­σέ­φε­ραν πιο ευνοϊ­κές χρη­μα­το­πι­στω­τι­κές συνθήκες.

Το 2014 οι αγο­ρές της κου­βα­νι­κής κρα­τι­κής εται­ρεί­ας “Alimport” (από τις ΗΠΑ) έπε­σαν κάτω από τα 291 εκα­τομ­μύ­ρια, λιγό­τε­ρο από το μισό και κάτι, από τα 710 εκα­τομ­μύ­ρια που ήταν το 2008, το έτος με την υψη­λό­τε­ρο ποσόν.

“Με τον επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νο νόμο, οι βορειο­α­με­ρι­κα­νοί αγρό­τες μπο­ρούν να εξά­γουν αγρο­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα στη Κού­βα. Ωστό­σο,  οι περιο­ρι­σμοί στη χρη­μα­το­δό­τη­ση και στην προ­ώ­θη­ση κάνουν ζημιά στην αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τά μας στην κου­βα­νι­κή αγο­ρά και περιο­ρί­ζουν τη δυνα­μι­κό­τη­τα των εξα­γω­γών”,  ανα­φέ­ρει η επί­ση­μη ιστο­σε­λί­δα του Κρόφορντ.

Αυτό είναι που θέλουν να αλλά­ξουν πολ­λοί νομο­θέ­τες στις αγρο­τι­κές πολι­τεί­ες του κέντρου και του νότου της χώρας, στων οποί­ων τα αυτιά φτά­νει όλο και πιο δυνα­τά, το μήνυ­μα των εκα­το­ντά­δων κτη­νο­τρό­φων, αγρο­τών και ηγε­τών του κλά­δου, που ταξι­δεύ­ουν στην Κού­βα ανα­ζη­τώ­ντας να επε­κτα­θούν σε μια αγο­ρά μόνο 90 μίλια  από τις ακτές τους.

Έτσι ακρι­βώς, ένας από τους τελευ­ταί­ους “προ­σχω­ρή­σα­ντες” ήταν ο κυβερ­νή­της του Αρκάν­σας, Ασα Χουίτ­κιν­σον, ο οποί­ος ζήτη­σε να εξα­λει­φθούν οι περιο­ρι­σμοί στο εμπό­ριο αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων και να δοθούν πιστώ­σεις, σαν πρώ­το βήμα πριν την άρση του απο­κλει­σμού. Σε αυτήν την νοτιο­α­να­το­λι­κή Πολι­τεία των ΗΠΑ, είναι επί­σης ο ρεπου­μπλι­κά­νος  Τζων Μπόζ­μαν, ο οποί­ος προ­ώ­θη­σε στη Βου­λή ένα σχέ­διο νόμου παρό­μοιο με του Κρό­φορντ, που ήδη ψηφί­στη­κε στην αρμό­δια επι­τρο­πή αλλά δεν έχει τεθεί ακό­μα σε ψηφο­φο­ρία στην ολομέλεια.

Στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος των αγρο­τι­κών Πολι­τειών πλειο­ψη­φούν οι ρεπου­μπλι­κά­νοι και γιαυ­τό δεν απο­τε­λεί έκπλη­ξη ότι νομο­θέ­τες προ­ερ­χό­με­νοι από αυτό το κόμ­μα – που κυριαρ­χούν και στα δύο νομο­θε­τι­κά σώμα­τα και φυσιο­λο­γι­κά αντι­τί­θε­νται σε κάθε σχέ­διο του Ομπά­μα –  είναι εκεί­νοι που προ­ω­θούν αυτού του είδους σχέ­δια νόμου.

cub10c“Αυτό το γεγο­νός υπο­γραμ­μί­ζει ότι η βορειο­α­με­ρι­κά­νι­κη ελίτ δεν έχει μια μονο­λι­θι­κή θέση και ότι ο απο­κλει­σμός έρχε­ται σε αντί­θε­ση με τα συγκε­κρι­μέ­να συμ­φέ­ρο­ντα των αγρο­τών, χωρίς να ενδια­φέ­ρει η πολι­τι­κή τους  στρά­τευ­ση”, δήλω­σε στην Γκράν­μα ο Κου­βα­νός πολι­τειο­λό­γος και καθη­γη­τής Κάρ­λος Αλσουγαράι.

“Το Κογκρέ­σο δεν δρα πάντα σύμ­φω­να με ιδε­ο­λο­γι­κές προ­τι­μή­σεις, αλλά στη βάση συγκε­κρι­μέ­νων συμ­φε­ρό­ντων  των πολι­τών της περι­φέ­ρειας, που αντι­προ­σω­πεύ­ει ο δοσμέ­νος βου­λευ­τής”, επε­σή­μα­νε ο Αλσου­γα­ράι, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι η συγκρό­τη­ση αυτών των φιλο­δο­ξιών έχει λίγες πιθα­νό­τη­τες, αν και δεν μπο­ρεί να θεω­ρη­θεί ότι δεν έχουν κανέ­να μέλλον.

Στο Καπι­τώ­λιο στην Ουά­σινγ­κτον βρί­σκο­νται επί­σης σε εξέ­λι­ξη άλλες πρω­το­βου­λί­ες για να επι­τρα­πούν γενι­κά τα του­ρι­στι­κά και εμπο­ρι­κά ταξί­δια, στις οποί­ες προ­στί­θε­νται κάθε εβδο­μά­δα και νέοι νομοθέτες.

Εν των μετα­ξύ, ο Κρό­φορντ έχει στο πλευ­ρό του τον πρό­ε­δρο της Αγρο­τι­κής Επι­τρο­πής της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων, τον ρεπου­μπλι­κά­νο Μάικλ Κόνα­γουαι, με τον οποίο    μοι­ρά­ζε­ται την πατρό­τη­τα του νόμου. Τον υπο­στη­ρί­ζει επί­σης, ο Αγρο­τι­κός Συνα­σπι­σμός των ΗΠΑ για την Κού­βα (USACC) , του οποί­ου ο αντι­πρό­ε­δρος Πωλ Τζόν­σον, δήλω­σε σε ηλε­κτρο­νι­κή εφη­με­ρί­δα ότι η οργά­νω­σή του υπο­στη­ρί­ζει τα σχέ­δια για τη βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών εμπο­ρί­ου με τη χώρα μας.

Ο Τζόν­σον έδω­σε ιδιαί­τε­ρη έμφα­ση στο άρθρο του νόμου Κρό­φορντ, ανα­φο­ρι­κά με την πιθα­νό­τη­τα  επεν­δύ­σε­ων στον κου­βα­νι­κό κάμπο μέσω της δυνα­τό­τη­τας να μοι­ρα­στούν τεχνο­λο­γία, τεχνο­γνω­σία και εμπει­ρία που θα αυξή­σουν την εθνι­κή παραγωγικότητα.

Ωστό­σο, ο αντι­πρό­ε­δρος του USACC εξέ­φρα­σε την άπο­ψη ότι αυτό δεν είναι εφι­κτό μέχρι τώρα σε καμιά περιο­χή και αυτό που απο­τε­λεί κλει­δί για το μέλ­λον του εμπο­ρί­ου μετα­ξύ των δύο χωρών είναι “H ικα­νό­τη­τα των Κου­βα­νών αγρο­τών να εξά­γουν στις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες”.

Αν και τα μέτρα που ανα­κοι­νώ­θη­καν τον περα­σμέ­νο Γενά­ρη και τέθη­καν στο τρα­πέ­ζι το Σεπτέμ­βρη άνοι­ξαν μια μικρή πόρ­τα για υπο­λο­γί­σι­μες εισα­γω­γές από πλευ­ράς ΗΠΑ κου­βα­νι­κών προ­ϊ­ό­ντων και υπη­ρε­σιών από τον μη κρα­τι­κό τομέα, αν και δεν είναι καθα­ρό πως θα μπο­ρού­σαν να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν μέσα σε συν­θή­κες του απο­κλει­σμού και τα δικά μας χαρα­κτη­ρι­στι­κά της εσω­τε­ρι­κής νομο­θε­σί­ας της χώρας. Αυτό χωρίς να ανα­φέ­ρου­με  το γεγο­νός ότι η Ουά­σιγ­κτον αγνο­εί τις εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες παρα­γω­γούς που συμ­με­τέ­χουν σε κρα­τι­κές εταιρείες.

Ο Πρό­ε­δρος του Εμπο­ρι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου της Κού­βας, Ορλά­ντο Ερνά­τες Γκι­γιέν, δήλω­σε στην Γράν­μα ότι αυτός ο τύπος μονό­πλευ­ρων περιο­ρι­σμών είναι “μερο­λη­πτι­κές και άδικες”.
Ο  Ερνά­νες Γκι­γιέν, που πριν λίγο και­ρό συμ­με­τεί­χε στην Ουά­σιγ­κτον στην δημιουρ­γία του Συμ­βου­λί­ου Εμπο­ρι­κών Συναλ­λα­γών ΗΠΑ-Κού­βας, προ­σέ­θε­σε ότι τα πλοία ταξι­δεύ­ουν γεμά­τα μέχρι την Κού­βα και επι­στρέ­φουν άδεια, πράγ­μα που αυξά­νει το κόστος  των ναύ­λων και θέτει τους εθνι­κούς παρα­γω­γούς σε μειο­νε­κτι­κή θέση, συμπλη­ρώ­νο­ντας: “Δεν μπο­ρείς να μιλάς για ομα­λο­ποί­η­ση των εμπο­ρι­κών συναλ­λα­γών σε κανέ­ναν τομέα ενό­σω  η ροή τους  θα είναι προς μία μόνο κατεύθυνση”.

Sergio Alejandro Gómez / Granma - 9/10/2015

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο