Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το δάσος Δαδιάς χαρακτηρίζεται ως εθνικό πάρκο

Σε δημό­σια δια­βού­λευ­ση τίθε­ται από το υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος Ενέρ­γειας (ΥΠΕΝ) το σχέ­διο προ­ε­δρι­κού δια­τάγ­μα­τος για τον «Χαρα­κτη­ρι­σμό της χερ­σαί­ας περιο­χής του δάσους Δαδιάς — Λευ­κί­μης — Σου­φλί­ου ως Εθνι­κού Πάρ­κου δάσους Δαδιάς — Λευ­κί­μης ‑Σου­φλί­ου», ενώ καθο­ρί­ζο­νται επί­σης ζώνες προ­στα­σί­ας, χρή­σε­ων, όρων και περιορισμών».

Όπως υπο­γραμ­μί­ζει το ΥΠΕΝ, το Εθνι­κό Πάρ­κο βρί­σκε­ται στο μέσο του νομού Έβρου σε έκτα­ση 428.000 στρ, από τα οποία τα 72.900 στρ. είναι αυστη­ρά προ­στα­τευό­με­νη ζώνη. Κατέ­χει ξεχω­ρι­στή γεω­γρα­φι­κή θέση σε διε­θνές επί­πε­δο, καθώς βρί­σκε­ται στο σταυ­ρο­δρό­μι μετα­ξύ Ασί­ας, Ευρώ­πης και Αφρι­κής και κοντά στον ανα­το­λι­κό­τε­ρο μετα­να­στευ­τι­κό διά­δρο­μο πολ­λών ειδών πουλιών.

Η εκτα­τι­κή χρή­ση της γης από τον άνθρω­πο στο βάθος των αιώ­νων, έχει οδη­γή­σει στη δια­μόρ­φω­ση ενός πλού­σιου μωσαϊ­κού τοπί­ων με πολ­λές εναλ­λα­γές. Στην περιο­χή έχουν κατα­γρα­φεί συνο­λι­κά 360 — 400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχι­δέ­ες, 104 είδη πετα­λού­δων, 12 — 13 είδη αμφι­βί­ων, 29 είδη ερπε­τών και 60 — 65 είδη θηλα­στι­κών, εκ των οποί­ων 24 είναι νυχτε­ρί­δες. Επι­πλέ­ον, τα ιδιαί­τε­ρης αισθη­τι­κής τοπία με βρα­χώ­δεις σχη­μα­τι­σμούς, ρυά­κια και ποτά­μια, τα ενδη­μι­κά φυτά και τα σημεία γεω­λο­γι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος της περιο­χής είναι υψη­λής οικο­λο­γι­κής αξί­ας. Η οικο­λο­γι­κή αξία του Δάσους Δαδιάς επι­ση­μάν­θη­κε το 1970 από Ευρω­παί­ους επι­στή­μο­νες, το 1980 η περιο­χή ανα­κη­ρύ­χτη­κε προ­στα­τευό­με­νη και από το 2006 έχει χαρα­κτη­ρι­στεί ως Εθνι­κό Πάρ­κο. Πλέ­ον απο­τε­λεί ένα από τα λίγα κατα­φύ­για σπά­νιων αρπα­κτι­κών που­λιών σε όλη την Ευρώ­πη, ενώ εδώ συνα­ντά­ται ο μονα­δι­κός ανα­πα­ρα­γό­με­νος πλη­θυ­σμός Μαυ­ρό­γυ­πα στα Βαλκάνια.

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του ΥΠΕΝ δεδο­μέ­νου ότι, το σχέ­διο Π.Δ. δια­φο­ρο­ποιεί­ται σε σχέ­ση με την ισχύ­ου­σα ΚΥΑ, κυρί­ως σε επί­πε­δο όρων και περιο­ρι­σμών, ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας Γιάν­νης Τσι­ρώ­νης, καλεί όλους τους πολί­τες και φορείς να συμ­με­τέ­χουν στη εν λόγω δημό­σια ηλε­κτρο­νι­κή δια­βού­λευ­ση, προ­κει­μέ­νου να κατα­θέ­σουν τις προ­τά­σεις τους, μέχρι και την 31 Οκτω­βρί­ου 2016 και ώρα 09:00 π.μ. Όπως υπο­γραμ­μί­ζε­ται, οι παρα­τη­ρή­σεις, οι σχο­λια­σμοί και οι από­ψεις όλων θα εξε­τα­στούν και θα συμ­βάλ­λουν στην ορι­στι­κή δια­μόρ­φω­ση του σχε­δί­ου Π.Δ.

Η δια­βού­λευ­ση βρί­σκε­ται στην σελί­δα: http://www.opengov.gr/minenv/?p=8075

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο