Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φράχτης Εβρου: «Μέτρο βάρβαρο, απάνθρωπο και ταυτόχρονα αναποτελεσματικό»

Γρά­φει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Έκπλη­ξη προ­κά­λε­σε (!) η άπο­ψη που δια­τύ­πω­σε ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Δημό­σιας Τάξης Γιάν­νης Πανού­σης σχε­τι­κά με τον φρά­χτη του Έβρου, λέγο­ντας ότι δε θα πρέ­πει να αφε­ρε­θεί. Είπε απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση δημο­σιο­γρά­φων για το αν θα πρέ­πει να απο­μα­κρυν­θεί ο φρά­χτης απ’ τον Έβρο: «Κοι­τάξ­τε, δεν μπο­ρού­με εμείς απ’ το Κολω­νά­κι να απο­φα­σί­σου­με για το φρά­χτη, πρέ­πει να μπού­με στη θέση των κατοί­κων του Έβρου που έχουν τις ανη­συ­χί­ες τους. Σίγου­ρα θα ήταν καλύ­τε­ρο να υπήρ­χαν φιλι­κές σχέ­σεις μετα­ξύ των λαών και να μη χρειά­ζο­νταν ούτε φρά­χτες, ούτε στρα­τοί αλλά επει­δή δε νομί­ζω ότι είμα­στε σε θέση να ανα­τρέ­ψου­με εμείς τον ιμπε­ρια­λι­σμό που εξ’ αιτί­ας του δημιουρ­γού­νται οι μετα­νά­στες θα ήθε­λα ν’ ακού­σω έστω ένα λογι­κό επι­χεί­ρη­μα για να απο­μα­κρυν­θεί ο φράχτης».

Στο ίδιο μήκος κλί­μα­τος ο νέος υπουρ­γός Άμυ­νας, Πάνος Καμ­μέ­νος δήλω­σε στην ιτα­λι­κή «Λα Στά­μπα»: «Η Ελλά­δα θα σεβα­στεί τις ευρω­παϊ­κές πολι­τι­κές για τη μετα­νά­στευ­ση». Στο πλαί­σιο αυτού του «σεβα­σμού», συμπλή­ρω­σε: «Αν ισχύ­ουν οι κανό­νες των συμ­φω­νιών του Δου­βλί­νου, σε όλη την Ευρώ­πη, και κατά συνέ­πεια και στην Ελλά­δα, πρέ­πει να ισχύ­σει η αρχή ότι οι παρά­νο­μοι μετα­νά­στες πρέ­πει να απω­θού­νται και να επι­στρέ­ψουν στις χώρες τους».

fraxtis

 

Ο λόγος για έναν φρά­χτη — «ΜΕΤΡΟ ΒΑΡΒΑΡΟ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ

(…) η κατα­σκευή ενός φρά­κτη-τεί­χους ρατσι­σμού και εξα­θλί­ω­σης, απο­τε­λεί μια ακό­μα πρά­ξη βαρ­βα­ρό­τη­τας και παρα­βί­α­σης ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, η οποία σε καμία περί­πτω­ση δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει το τερά­στιας έκτα­σης και βάθους, κοι­νω­νι­κο-οικο­νο­μι­κό φαι­νό­με­νο της μετα­νά­στευ­σης από τρί­τες χώρες προς την Ε.Ε. δια μέσου της χώρας μας. Αντί­θε­τα, όχι μόνο θα είναι ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό, αλλά και θα δημιουρ­γή­σει ένα διαρ­κή φαύ­λο κύκλο εξα­θλί­ω­σης και πόνου από τον οποίο παρά­νο­μα κυκλώ­μα­τα θα κερ­δο­σκο­πούν σε βάρος ανθρώ­πι­νων ζωών».

Η τοπο­θέ­τη­ση της iskra (το 2011 όταν φτιά­χτη­κε ο φρά­χτης) επί του θέμα­τος θα μπο­ρού­σα­με να πού­με ότι μας καλύ­πτει ως μια πρώ­τη απά­ντη­ση και περι­μέ­νου­με πλέ­ον την αντί­δρα­ση του αρι­στε­ρού υπουρ­γού της κυβέρ­νη­σης Π. Λαφαζάνη.

Πιθα­νο­λο­γώ­ντας ότι οι δηλώ­σεις Πανού­ση και Καμ­μέ­νου είναι προ­σω­πι­κές από­ψεις, και ίσως επει­δή δεν έχει αυτο­δυ­να­μία όπως ζητού­σε ο ΣΥΡΙΖΑ, ανα­γκά­στη­κε λόγω της συνερ­γα­σί­ας να βάλει λίγο νερό στο κρα­σί του, ανα­τρέ­ξα­με στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή. Αυτές με τις οποί­ες κατέ­βη­κε στις τελευ­ταί­ες εκλογές:

Στο σημείο των θέσε­ών του όπου εγκω­μιά­ζει τη συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στην ΕΕ, ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων: «Η συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στην ΕΕ απο­τε­λεί σημα­ντι­κό παρά­γο­ντα της εξω­τε­ρι­κής της πολι­τι­κής, όσον αφο­ρά το διε­θνή της ρόλο και τη δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή της δύνα­μη, τις διε­θνείς οικο­νο­μι­κές της σχέ­σεις, τις σχέ­σεις της με χώρες εκτός ΕΕ, την αντι­με­τώ­πι­ση διε­θνών προ­κλή­σε­ων όπως η δια­χεί­ρι­ση μετα­να­στευ­τι­κών και προ­σφυ­γι­κών κυμάτων».

Τι σημαί­νει, όμως, «δια­χεί­ρι­ση των μετα­να­στευ­τι­κών και προ­σφυ­γι­κών κυμά­των» για την ΕΕ; Σημαί­νει FRONTEX, Σέν­γκεν, φρά­χτη και τη Μεσό­γειο τάφο μεταναστών.

Δίνει τα ρέστα του Ο ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο όπου χει­ρο­κρο­τεί τη συμ­με­το­χή στο ΝΑΤΟ. Ναι αυτού του Οργα­νι­σμού που μαζί με την ΕΕ είναι οι υπεύ­θυ­νοι των πολε­μι­κών επεμ­βά­σε­ων στις χώρες της Μέσης Ανατολής:

«Η συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στο πλαί­σιο του ΝΑΤΟ πρέ­πει να βασί­ζε­ται στον σεβα­σμό των συμ­φε­ρό­ντων της χώρας, του διε­θνούς δικαί­ου και των απο­φά­σε­ων του ΟΗΕ, καθώς και την ανά­γκη προ­ώ­θη­σης της ειρή­νης και της στα­θε­ρό­τη­τας σε περι­φε­ρεια­κό και παγκό­σμιο επίπεδο».

Απο­τέ­λε­σμα αυτών των επεμ­βά­σε­ων είναι τα πτώ­μα­τα των μετα­να­στών, που ξεβρά­ζο­νται στο Αιγαίο, οι άοπλες «στρα­τιές» των ταλαί­πω­ρων ανθρώ­πων, που κάνουν τα πάντα για να γλι­τώ­σουν από τον πόλε­μο, ψάχνο­ντας την τύχη τους στην Ελλά­δα και συνο­λι­κό­τε­ρα στην Ευρώ­πη. Πόσες από αυτές τις επεμ­βά­σεις δεν ευλό­γη­σε ο ΟΗΕ;

Στο πρό­γραμ­μά του ο ΣΥΡΙΖΑ λέει για τη «δια­χεί­ρι­ση» του ζητή­μα­τος (μετα­νά­στες) – ή μάλ­λον δε λέει τίπο­τα για φρά­χτη, FRONTEX κλπ

«Είσο­δος μεταναστών

Κατάρ­γη­ση των σημε­ρι­νών κέντρων κρά­τη­σης αλλο­δα­πών (προ­σφύ­γων και μετα­να­στών) και δημιουρ­γία χώρων με αξιο­πρε­πείς όρους δια­βί­ω­σης για όσο διά­στη­μα χρειά­ζε­ται να παρα­μεί­νουν σε αυτούς οι πρό­σφυ­γες και οι μετανάστες.

Κατάρ­γη­ση των άτυ­πων επα­να­προ­ω­θή­σε­ων από τον Έβρο και το Αιγαίο.

Απα­γό­ρευ­ση της απέ­λα­σης και της διοι­κη­τι­κής κρά­τη­σης κάθε ανη­λί­κου, και ειδι­κό ενδια­φέ­ρον για τη δια­μο­νή τους στη χώρα μας.

Απο­ποι­νι­κο­ποί­η­ση (μόνο σε ό,τι αφο­ρά τους εργα­ζό­με­νους) του αδι­κή­μα­τος της παρά­νο­μης εισό­δου, δια­μο­νής και εργα­σί­ας όταν συντρέ­χουν λόγοι οικο­νο­μι­κής επι­βί­ω­σης, με σαφή ανα­φο­ρά της ρήτρας αυτής σε νομο­θε­τι­κό κείμενο.

Ριζι­κή ανα­διορ­γά­νω­ση του Τμή­μα­τος Φύλα­ξης Συνό­ρων, αλλά και της ίδιας της διοι­κη­τι­κής απέ­λα­σης, που γίνε­ται χωρίς δικα­στι­κές εγγυήσεις.

Ανά­λη­ψη πρω­το­βου­λί­ας της χώρας μας για κατάρ­γη­ση του νέου ευρω­παϊ­κού Συμ­φώ­νου για τη Μετα­νά­στευ­ση και το Ασυ­λο, καθώς και της λεγό­με­νης «Οδη­γί­ας της Ντρο­πής» («Οδη­γία για την εναρ­μό­νι­ση των δια­δι­κα­σιών επι­στρο­φής υπη­κό­ων τρί­των χωρών»)».

Ουσια­στι­κά δηλα­δή παρα­πέ­μπει το θέμα στις καλέν­δες. Ο φρά­χτης του Εβρου εκτός από «ΜΕΤΡΟ ΒΑΡΒΑΡΟ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ» θα είναι και ο δεί­κτης υπο­κρι­σί­ας μιας κατά τα άλλα αρι­στε­ρής κυβέρ­νη­σης, που από τη μια θα υλο­ποιεί τις επι­λο­γές της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης και από την άλλη θα χρη­σι­μο­ποιεί κάτι αυτο­νό­η­το (τη χορή­γη­ση ιθα­γέ­νειας σε όλα τα παι­διά που γεν­νή­θη­καν και μεγά­λω­σαν στην Ελλά­δα) ως άλλοθι.

Ετσι η ανα­πλη­ρώ­τρια υπουρ­γός Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής, Τασία Χρι­στο­δου­λο­πού­λου, σε συνέ­ντευ­ξή της σε ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό περιο­ρί­στη­κε να δηλώ­σει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευ­τεί να απο­δώ­σει την ελλη­νι­κή ιθα­γέ­νεια σε όλα τα παι­διά που γεν­νή­θη­καν και μεγά­λω­σαν στην Ελλάδα.

Μέχρι εκεί η δέσμευση…

Πόσοι μετα­νά­στες από όσους ξεκί­νη­σαν από τον τόπο τους θα κατα­φέ­ρουν να φτά­σουν στην Ελλά­δα, να μεί­νουν έστω και παρά­νο­μα και να φτιά­ξουν οικο­γέ­νεια; Ή να μην ξεκι­νή­σουν (οι μετα­νά­στες) πριν απο­δώ­σει η πρω­το­βου­λία της χώρας μας για κατάρ­γη­ση του νέου ευρω­παϊ­κού Συμ­φώ­νου για τη Μετα­νά­στευ­ση και το Άσυλο;

Με τα στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης (Αμυ­γδα­λέ­ζα) τι θα κάνει; θα τα καταρ­γή­σει όπως λέει στο πρό­γραμ­μά του;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο